Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 6 Ιανουαρίου 2021

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η χρησιμότητα των ΜΟΕ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η χρησιμότητα των ΜΟΕ

ΤΟΝ ΜΗΝΑ Ιανουάριο, κάθε χρόνο, συνήθως, λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διεξάγονται συζητήσεις για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Έθνη. Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και η ολομέλεια του Σώματος, θα ενημερωθούν για την κατάσταση στο νησί ενώ η ανοιχτή συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Θα προηγηθεί ενημέρωση από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για θέματα της Δύναμης και της Αποστολής των Καλών της Υπηρεσιών. Περαιτέρω θα κατατεθούν δυο εκθέσεις, η μια για την Ειρηνευτική Δύναμη και η δεύτερη για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

ΠΕΡΑΝ των πιο πάνω, υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις. Πρώτη εξέλιξη είναι η άφιξη εντός του Σαββατοκύριακου, της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στο νησί για να προετοιμάσει, μέσω των επαφών που θα πραγματοποιήσει, τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Είναι μια προσπάθεια, που στοχεύει να οργανώσει αυτή τη σύναξη, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με απώτερο στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Είναι προφανές πως αν και τα δεδομένα που διαμορφώνονται δεν συνηγορούν υπέρ μιας θετικής έκβασης, η Πενταμερής Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι η απόφαση, όπως φαίνεται, του Γενικού Γραμματέα αλλά και κυβερνήσεων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο Κυπριακό.

ΤΗΝ ίδια ώρα, ως μια νέα εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, επιστολή. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει στην επιστολή ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών, αλλά διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην επιστολή ο Πρόεδρος προτείνει και μια σειρά από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στο Κυπριακό διαχρονικά έχουν αποφασισθεί και προωθηθεί διάφορα ΜΟΕ, χωρίς τα πλείστα να έχουν εφαρμοστεί. Δεν έχουμε γνώση αυτών που έχει προτείνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλην όμως, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως σε αυτή τη φάση του Κυπριακού, δεν είμαστε σίγουροι για τη χρησιμότητά τους. Είναι δε κρίσιμο να απαντηθούν και ερωτήματα που εγείρονται ως προς το περιεχόμενο αυτών των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, κάθε φορά που συζητούνται ΜΟΕ, γίνεται αναφορά στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Είναι σαφές πως η λειτουργία ενός αεροδρομίου συνδέεται με την κυριαρχία. Μπορεί να λειτουργήσει το αεροδρόμιο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και την εποπτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θα δεχθούν μια τέτοια φόρμουλα οι Τούρκοι; Εμείς προφανώς και δεν αποδεχόμαστε το αεροδρόμιο να λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Θα αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος.

ΤΑ ΜΟΕ δεν μπορεί να  σημαίνουν εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος. Τα ΜΟΕ δεν σημαίνουν συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς ή αναβάθμισή του. Εκείνο που προέχει είναι η επίλυση του Κυπριακού και όχι ανάλωση χρόνου και προσπαθειών σε αμφιβόλου χρησιμότητας ΜΟΕ. Να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες λύσης και εκεί να επενδύσουμε. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube