REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 2 Ιανουαρίου 2021

Οι 10 περιοχές συγκρούσεων που ενδιαφέρουν ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία το 2021

Οι 10 περιοχές συγκρούσεων που ενδιαφέρουν ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία το 2021

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η International Crisis Grou (ICG), η οποία προετοιμάζει αναλύσεις και προτάσεις για λύσεις σε ζώνες κρίσεων και περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, δημοσίευσε μια αξιολόγηση για το έτος 2021.

Σύμφωνα με το ICG οι περιοχές πιθανών συγκρούσεων που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), τις Ρωσία και την Τουρκία, είναι οι εξής δέκα:

1- Αφγανιστάν

Σύμφωνα με το ICG, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των ριζοσπαστικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, που κάποτε κυριαρχούσαν σε μεγάλο βαθμό στη χώρα, είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μόνιμης ειρήνης στη χώρα.

2- Αιθιοπία

Εφιστώντας την προσοχή στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας, η ICG δηλώνει ότι η λύση του προβλήματος είναι δυνατή μόνο μέσω διαλόγου.

3- Περιφέρεια Σαχέλ

Αναφέροντας ότι οι τζιχαντιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στα νότια της ερήμου Σαχάρας έχουν αυξήσει την επιρροή τους στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο εκμεταλλευόμενες τις εθνοτικές συγκρούσεις, η ICG πιστεύει ότι ενδέχεται να υπάρχουν μεγαλύτερες συγκρούσεις στην εν λόγω περιοχή.

4- Βενεζουέλα

Η ICG υποστηρίζει ότι στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, η οποία κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση, πρέπει να πραγματοποιηθεί επειγόντως μια καλά οργανωμένη αλλαγή εξουσίας για να αποφευχθούν χειρότερα κοινωνικά γεγονότα.

5- Λιβύη

Σύμφωνα με το ICG, το οποίο υποθέτει ότι η Λιβύη θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία σύγκρουσης στον κόσμο το 2021, η επέμβαση ξένων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αυτή καθιστά δύσκολη την ειρήνη.

6- Σομαλία

Σημειώνοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην τζιχαντιστή οργάνωση al-Shabaab στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής για πολλά χρόνια έχει αυξήσει την ένταση στη χώρα, η ICG δηλώνει ότι οι εκλογές που προγραμματίζονται να διεξαχθούν το επόμενο έτος ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω το περιβάλλον των συγκρούσεων.

7- Υεμένη

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων τονίζει ότι για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται από το 2014, η κυβέρνηση του Προέδρου της Υεμένης Αμπντουράμπου Μανσούρ Χαντί και το προσωρινό συμβούλιο και οι Χούθι πολιτοφυλακές στο νότο της χώρας πρέπει να ξεκινήσουν ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

8- ΗΠΑ-Ιράν

Δηλώνοντας ότι τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν και επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν δεν φέρνουν αποτελέσματα, η ICG δηλώνει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύεται πυρηνικά υλικά και έχει αναπτύξει το πρόγραμμα πυραύλων της. Η ICG συνιστά επίσης στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

9. Τουρκία-Ρωσία

Τονίζοντας ότι η Άγκυρα και η Μόσχα υποστηρίζουν διαφορετικά κόμματα στο ζήτημα της Λιβύης, της Συρίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ICG υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα, αλλά ότι μια πιθανή μεγάλη απόκλιση μπορεί να επιδεινώσει τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία.

10- Κλιματική αλλαγή

Ο τελευταίος τίτλος στη λίστα της ICG είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην ανάλυση, αναφέρεται ότι η τρέχουσα κατάσταση επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις συγκρούσεις και οι πλούσιες χώρες πρέπει να μεταφέρουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες.

ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube