Weather Icon
ΗΠΑ 9 Ιανουαρίου 2021

Ο τραμπισμός και οι απειλές κατά της δημοκρατίας

Ο τραμπισμός και οι απειλές κατά της δημοκρατίας
ΟΤΑΝ δοκιμάζεται η δημοκρατία, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αυτό αφορά όλους μας. Ειδικότερα τα όσα διαδραματίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αφορούν όλες τις χώρες, τους λαούς. Η υπερδύναμη και πολυδιαφημιζόμενη ως πιο ώριμη δημοκρατία στον πλανήτη, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Αυτό που παρακολουθήσαμε με την επίθεση κατά του Καπιτωλίου, ήταν απόπειρα πραξικοπήματος και κατάργησης της δημοκρατίας. Αυτό δεν ξανάγινε στις ΗΠΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν προφανώς διαχρονικά για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σχεδίων για πραξικοπήματα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί πως θα βίωνε τέτοιες σκηνές η ίδια η Ουάσινγκτον. 

ΜΠΟΡΕΙ αυτές οι εικόνες να έχουν σοκάρει το παγκόσμιο, αλλά ήταν για κάποιους αναμενόμενες. Παρακολουθήσαμε μια προεκλογική περίοδο, που προδίκαζε μια τέτοια εξέλιξη καθώς ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε προειδοποιήσει πως δεν θα δεχόταν την ήττα. Δεν θα δεχόταν να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Αλλά και η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του προετοίμαζε το έδαφος και προδίκαζε τη συνέχεια. Γι’ αυτό και τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον θεωρούνται ως η κορύφωση του παγόβουνου. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 άλλαξε τα δεδομένα. Ένα νέο πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα αναπτύχθηκε. Ο τραμπισμός εκφράζει αυτό το νέο, ακραίο ρεύμα, με πολλά χαρακτηριστικά. Ρατσιστικά, ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Οι εικόνες έξω και μέσα στο Καπιτώλιο επιβεβαιώνουν απόλυτα τα πιο πάνω.

ΑΥΤΟ που συμβαίνει στην αμερικανική κοινωνία, το παρακολουθούμε και σε άλλες χώρες. Αν και δεν θα έπρεπε, παρόμοια φαινόμενα σε άλλα κράτη είτε υποβαθμίζονται, είτε θεωρούνται «φυσιολογική εξέλιξη». Οι συμπεριφορές αυτές παραπέμπουν σε δημοκρατικά ελλείμματα. Σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η εκλογή Τραμπ δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ήταν αποτέλεσμα και των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μερικές φορές οι κοινωνίες στρέφονται προς λανθασμένες επιλογές. Και ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν απίθανο στις ΗΠΑ να εξασφάλιζε το προεδρικό χρίσμα ένας άνθρωπος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό όχι μόνο έγινε αλλά είχε εκλεγεί και Πρόεδρος της χώρας. Σήμερα, μετά την εκλογική ήττα του Τραμπ, είναι προφανές πως η Αμερική μπήκε σε μια μεγάλη δοκιμασία. Δοκιμάζεται η δημοκρατία και διαχρονικές αρχές και αξίες.  

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ Τραμπ είναι λαϊκιστής και τοξικός. Και τούτο το απέδειξε από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο. Η θητεία του απερχόμενου Προέδρου τελειώνει σε μερικές ημέρες, έστω και με αυτόν τον επεισοδιακό τρόπο. Ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό υποψήφιο, Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, αφήνει ως κληρονομιά στην αμερικανική κοινωνία έναν βαθύ διχασμό. Είναι προφανές πως ο “τραμπισμός” αποτελεί πλέον μια θλιβερή πολιτική πραγματικότητα, που θα επηρεάζει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Για τέσσερα χρόνια περιφρόνησε τη δημοκρατία και το σύνταγμα, αλλά γινόταν ανεκτός, εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Όλοι ελπίζουν οι ΗΠΑ να αλλάξουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τους τον τραμπισμό. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube