Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Ρόλος των κατεχομένων Κύπρου στην Αναθεωρητική Πολιτική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή

Δημοσιεύτηκε στις

Άρμα μάχης LEO 2 A4 στα κατεχόμενα της Κύπρου

Σύμφωνα με ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και διασταυρωμένα δεδομένα πληροφοριακών προϊόντων γνωστοποιούνται τα κάτωθι.

1.- Με προσωπική επιμέλεια του Τούρκου ΥΠ.ΑΜ. Χουλουσί Ακάρ, αποφασίσθηκε η σταδιακή χρονικά, απόσυρση όλων των αρμάτων μάχης, από κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα άρματα μάχης  των τύπων Leopard 1-A3 T1 – Leopard 2 A4  και Μ 60T- Sabra (συνολικός αριθμός αρμάτων προς αντικατάσταση 287).

-Μέχρι το τέλος του 2019, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η εγκατάσταση των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 A4, συνολικού αριθμού 42 μονάδων, και η Διοικητική και Επιχειρησιακή υπαγωγής τους, στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (Κυθρέα) στα περίχωρα της Λευκωσίας.

– Οι λοιποί τύποι αρμάτων μάχης που θα αντικαταστήσουν τις 287 αρματικές μονάδες των κατοχικών δυνάμεων, τύπου M48A5T2 ( πυροβόλο 105 mm), θα ξεκινήσουν αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2020. Θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2021.

.-Η υιοθέτηση νέου πυροβόλου των 120 m m που θα φέρουν όλα τα νέα άρματα μάχης, αναβαθμίζει ποιοτικά τις επιχειρησιακές και βλητικές ικανότητες των υπαρχόντων πυροβόλων των 105 m m .

-Η αντίστοιχη ανανέωση, των πυρομαχικών των νέων τύπων αρμάτων μάχης, θα γίνεται παράλληλα με την επιχειρησιακή ενσωμάτωσή τους στην 14η  Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

– Κλιμάκιο των ΤΕΔ ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης για τα LEO 2 A4, έχει εγκατασταθεί στην έδρα της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

– Σημειώνεται πως η Τουρκία, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση από τα πλεονάσματα της Γερμανίας ισάριθμων αρμάτων μάχης του ίδιου τύπου LEO 2 A4 ( 120 αρματικών μονάδων) για αναπλήρωση αυτών που διατίθενται στις δυνάμεις κατοχής.Πο

Άρμα μάχης LEOPARD-2A4 εκτός υποστέγου στην έδρα της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην κατεχόμενη Κυθρέα Λευκωσίας. Συντεταγμένες: 35°14’3.59″N,  33°27’28.32″E

2.- Το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να μεταφέρει προς μόνιμη διάθεση αδιευκρίνιστο αριθμό οχημάτων μάχης τύπου «Cobra» , αναβαθμισμένης έκδοσης τύπου «MARS-V» ηλεκτρονικού πολέμου, από τα αποθέματα της Στρατοχωροφυλακής.

3.- Μεταφέρθηκαν από την Τουρκία δύο ζεύγη –  φορείς του Τουρκικής κατασκευής    συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου «Koral» στα μέσα Ιουλίου 2019 (Το Koral αποτελείται από δύο αυτόνομες μονάδες τοποθετημένες επί τροχοφόρων οχημάτων 8 x 8. Η πρώτη μονάδα ενσωματώνει συστήματα συλλογής πληροφοριών (ELINT : Electronic Intelligence) και συστήματα Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης (ESM : Electronic Support Measures), ενώ η δεύτερη μονάδα ενσωματώνει έναν ενεργό παρεμβολέα. επί θωρακισμένου φορτηγού οχήματος BMC 285 του Τουρκικού Στρατού).

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες ασφαλείς καταγραφές του ηλεκτρονικού ίχνους στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, οι ΤΔΚ χρησιμοποίησαν, τουλάχιστον 4 φορές το σύστημα «Coral» σε αποστολές παρεμβολών, ( Σεπτέμβριο του 2019), που εξέπεμπαν από υψίπεδα του Πενταδάκτυλου. Αυτές αφορούσαν, κατευθυνόμενες  παρεμβολές δέσμης, με στόχους μικροκυματικές κεραίες (τύμπανα σε πυργίσκους λήψης – εκπομής της CYTA) σταθερής τηλεφωνίας καθώς και σε συχνότητες GPS.

Τα συστήματα «Coral» έχουν πιστοποιηθεί και διασυνδεθεί από το 2017, για συνεργασία (ζεύξη δεδομένων) με αδιευκρίνιστο αριθμό και τύπο των εγχώριας παραγωγής UAV΄S, της ΤΠΑ. Η μόνη τεκμηριωμένη αναφορά (2016) είναι η συνεργασία τους και επίτευξη ζεύξης δεδομένων με τα Ισραηλινής κατασκευής UAV «Harpy» σε ασκήσεις καταστολής αεράμυνας.

Θεωρείται βέβαιο, πως στις προθέσεις των ΤΔΚ είναι, η συνεργασία και από κοινού επιχειρησιακή δράση των συστημάτων «Coral» με τα UAV΄S που χρησιμοποιούν στην Κύπρο. Τα «Coral» θα ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΤΔΚ και πιθανότατα θα εγκατασταθούν στην υπό κατασκευή βάση των UAV΄S στο Λευκόνοικο.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ S 400

1.- Στις εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τούρκων Επιτελών και του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερτογάν,  σε ότι αφορά του Ρωσικής κατασκευής Α/Α πύραυλους τύπου S 400, καταγράφηκε στις προθέσεις των Τούρκων η μεταφορά και εγκατάστασή τους σε Στρατιωτική Βάση (αποθήκευση) πλησίον και βορείως του Λιμένα της Μερσίνας.

Ως γνωστόν και με βάση της Συνθήκη CFE (Παράρτημα CFE/1 A) η Τουρκία θεωρείται «Πλευρική Χώρα» και με αυτό το δεδομένο τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης και συμμετοχής στην Συνθήκη CFE.

Με βάση το «Παράρτημα CFE/1 A», μια τεράστια περιοχή της Ν/Α Τουρκίας εξαιρείται πλήρως από την Συνθήκη CFE.

Η Τουρκία έχει συμπεριλάβει παρανόμως κι έχει δηλώσει αυτοβούλως και εξαίρεση από την Συνθήκη CFE, και όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, χωρίς ποτέ να λάβει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς ή δεν έγινε αντιληπτό από Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής πλευράς η Τουρκική παράνομη ενέργεια.

Στην χαρτογραφημένη ως άνω περιοχή της Ν/Α Τουρκίας, πρότεινε η Τουρκία εάν και εφόσον επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ, να μεταφέρει τους Ρωσικούς πύραυλους S 400, οπόταν φρονεί, πως λόγο εξαίρεσής της περιοχής από την Συνθήκη CFE, δεν θα τους κατέχει παράτυπα, αφού δεν θα είναι επισήμως καταγεγραμμένοι.  

-Ως υπόθεση εργασίας επίσης τέθηκε η μεταφορά και αποθήκευσή τους σε στρατιωτικές αποθήκες της Κατεχόμενης Κύπρο.

-Οι αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της Τουρκίας, για παρομοίωση της περίπτωσης των  S 400 με τους Ελληνικούς S 300,  είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση και η κατάληξη της υπόθεση αυτής, είχε την σύμφωνο γνώμη και της Τουρκίας, πέραν των άλλων. Έτσι οι Ελληνικοί S 300, βρίσκονται στην Κρήτη.

-Με δεδομένο το ότι, οι S 400, δεν θα είναι επιχειρησιακοί πριν το θέρος του 2020, θεωρείται αδύνατο να προωθήσουν αυτούς στην Κατεχόμενη Κύπρο, καθώς δεν θα επανδρώνονται μέχρι τότε αποκλειστικά από Τούρκους χειριστές.

Μέχρι τότε, θα επιχειρούν στα συστήματα αυτά και Ρώσοι «Τεχνικοί Σύμβουλοι», οπόταν θεωρείται βέβαιο, πως η Ρωσία δεν θα επέτρεπε την παρουσία δικού της στρατιωτικού προσωπικού στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς αυτό θα της δημιουργούσε πλήθος διεθνή διπλωματικά αυτονόητα προβλήματα.

-Δυνητικά, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο διασύνδεσης των S 400, από την κατεχόμενη Κύπρο  με τα αντίστοιχα συστήματα της Ρωσίας στην Συρία και το πλήρη και απόλυτο έλεγχο αεράμυνας περιοχής εκ μέρους της Τουρκίας και Ρωσίας, ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτημα πολύ σοβαρό, το οποίο ήδη απασχολεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά τίθεται σοβαρό θέμα ασφαλείας και για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

2.- Δεν αποκλείεται παρά όλα τα προαναφερόμενα, η μεταφορά των Ρωσικών Α/Α πύραυλων S 400, στην κατεχόμενη Κύπρο, για ευρύτερους γεωπολιτικούς σκοπούς της Τουρκίας τους οποίους επί του παρόντος, δεν μπορεί να ελέγχουν ούτε οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ κλπ διεθνείς οργανισμοί.

3.- Ως γνωστόν, η Τουρκία διαθέτει πλούσιο οπλαστάσιο χημικών όπλων, όπως πρώτο το D&FA είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2006. Στην λεπτομερή και τεκμηριωμένη αναφορά του D&FA, έρχονται να προστεθούν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Βόρεια Κατεχόμενη Κύπρο, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έχει αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες χημικών όπλων, εδώ και χρόνια. Πρόσφατα έγιναν εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης των υποδομών, των σημαντικότερων αποθηκών πυρομαχικών των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής, ικανές να φιλοξενήσουν υλικά και όπλα ΑΡΒΧ Πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις του 48ου Λόχου Πυρομαχικών της Διοίκησης Λογιστικής Υποστήριξης των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής περιλαμβάνουν 42 ενισχυμένα καταφύγια για αποθήκευση πυρομαχικών. Συντεταγμένες: 35° 19′ 29″ N, 033° 25′ 15″ E

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΡΒΧΠ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες χημικά όπλα έχει αποθηκεύσει η Τουρκία διαπιστωμένα, στις κάτωθι περιοχές της Κατεχόμενης Κύπρου.-

1.- Περιοχή Κλεπίνης δίπλα στο Μαρωνίτικο Μοναστήρι της Παναγίας του Μάκρι.

Βρίσκονται μεταξύ των χωριών Μύρτου και Καμπύλης.

2.- Το Μοναστήρι κατεδαφίστηκε για να μην είναι επισκέψιμο. Στην θέση ανεγέρθηκε αποθήκη με ανάλογες προδιαγραφές φύλαξης και ασφαλείας αρβχπ υλικών.

3.- Υπάρχουν αποθηκευμένα ΑΡΒΧΠ υλικά και σε άλλες 17 αποθήκες – κρύπτες στην λοιπή επικράτεια των Κατεχομένων.

4.- Κύριες αποθήκες αποθήκευσης στις ορεινές περιοχές του ακρωτηρίου της Καρπασίας.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΡΒΧΠ

(Ράδιο – Βιολογικού – Χημικού Πολέμου)

Η λίστα περιλαμβάνει 112 προϊόντα. Από αυτά τα Τουρκικής κατασκευής (TS) είναι τα κάτωθι:

  ΚΩΔΙΚΟΣ -ΤΥΠΟΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ
  TS ISO 12794* Όργανο που μετρά τον επηρεασμό από την ακτινοβολία σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου.
  TS 10685 Μίγμα οξέων ουρανίου και πλουτωνίου – Απλούστευση (απεμπλουτισμός) πυρηνικού. Μερίδα πλουτωνίου – Κουλομετρική μέθοδος (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος) με εμπλουτισμένο πλουτώνιο.
  TS 10686 Μίγμα οξέων ουρανίου και πλουτωνίου – Απλούστευση (απεμπλουτισμός) πυρηνικού. Μερίδα πλουτωνίου – Κουλομετρική μέθοδος (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος) με εμπλουτισμένο πλουτώνιο.
  TS11081 Διοξείδιο πλουτωνίου – Απλούστευση (απεμπλουτισμένο) πυρηνικού σε σκόνη και σε πολτό. Μερίδα πλουτωνίου. Όρος αντιβίωσης με τιτριμετρική μέθοδο (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος με απεμπλουτισμένο πλουτώνιο.)
  TS 11082 Διοξείδιο πλουτωνίου – Απεμπλουτισμένο πυρηνικό σε σκόνη και σε πολτό. Μερίδα θείου. Σπεκτροφωτομετρική μέθοδος μετά από απόσταξη (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος με πλουτώνιο).
  TS 11995 Εγχειρίδιο προειδοποίησης για αποθήκες υλικών εφοδιασμού για υλικά, για επικίνδυνες και μολυσμένες περιοχές (εκπαίδευση του προσωπικού για αναγνώριση ειδικής σηματοδότησης).
  TS 12203* Στολές προστασίας από πυρηνικές βιολογικές – χημικές ουσίες, φερόμενες από προσωπικό που ν’ αναγνωρίζεται ο φέρων αυτές (Έχουν δοκιμαστεί, κατά την κατασκευή τους, από προσωπικό ότι παρέχουν προστασία).
  TS 12249 Αρχές προστασίας σχετικά με το επίπεδο απειλής από πυρηνικό – βιολογικό – χημικό πόλεμο (εγχειρίδιο).
  TS 12316 Σχετικά κριτήρια για πυρηνικές ιατρικές υπηρεσίες (εγχειρίδιο).
  TS 2200 Δοσίμετρα τσέπης τύπου ηλεκτροσκοπίου, δυνάμενα να αναγνώσουν απευθείας.
  TS 1215* Δοσίμετρα τσέπης τύπου ηλεκτροσκοπίου, δυνάμενα να αναγνώσουν από την περιφέρεια και σχετικά ηλεκτρόμετρα (κατά το πειραματικό στάδιο της κατασκευής τους πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ανθρώπινος οργανισμός, μολυσμένος με ραδιενέργεια).
  TS 6491* Για δοσίμετρα, γρήγορους μετρητές διαμετρήματος και αναφοράς ακτινοβολίας. ΒΗΤΑ και αντιδράσεις αυτών σε συνάρτηση με ενέργεια ΒΗΤΑ και προσδιορισμός, δοσίμετρα τσέπης τύπου ηλεκτροσκοπίου, δυνάμενα ν’ αναγνώσουν απευθείας.
  TS 6492 Όργανο από το εσωτερικό της καρδιάς, το οποίο χρησιμοποιείται για το μέτρημα ροής νετρονίου στη δυναμική αντίδραση πυρηνικής ενέργειας (όργανο για ιατρική γνωμάτευση).
TS 6492 Όργανο από το εσωτερικό της καρδιάς, το οποίο χρησιμοποιείται για το μέτρημα ροής νετρονίου στη δυναμική αντίδραση πυρηνικής ενέργειας (όργανο για ιατρική γνωμάτευση).  
TS 6493 Συσκευές παρακολούθησης ραδιενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κανονική λειτουργία ή, σε περίπτωση βλάβης της ψύξης της πυρηνικής αντίδρασης, σε ελαφρά υδάτινη διάλυση (συσκευές χρησιμοποιούμενες στις έρευνες).  
TS 8027 Διοξείδιο ουρανίου δυνάμενο να αποκρυβεί σε απεμπλουτισμένο πυρηνικό (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος).  
TS8660 Χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές πυρηνικών – διαστάσεις (συσκευές για έρευνα).  
TS 8661 – 1 ISO 4037 – 1* Για το διαμέτρημα μετρητών δόσεων και μετρητών ταχύτητας δόσεων και για τον ορισμό της συνάρτησης ενέργειας φωτονίου, συσχετισμένου με ραδιενέργεια Χ και Γάμα. Υποδιαίρεση 1: Χαρακτηριστικά ακτινοβολίας και μέθοδοι επίτευξης.  
TS 8661 – 3 ISO 4037 – 2* Για το διαμέτρημα μετρητών δόσεων και μετρητών ταχύτητας δόσεων και για τον ορισμό της συνάρτησης ενέργειας φωτονίου, συσχετισμένης με ραδιενέργεια Χ και Γάμα. Υποδιαίρεση 2: Δοσίμετρα για προστασία από ακτινοβολία στα διαστήματα ενέργειας από 9MEV-4MEV-1,3 MEV και 2,8MEV.  
TS 8661 – 3 ISO 4037 – 3 Για το διαμέτρημα μετρητών δόσεων και μετρητών ταχύτητας δόσεων και για τον ορισμό της συνάρτησης ενέργειας φωτονίου, συσχετισμένης με ραδιενέργεια Χ και Γάμα. Υποδιαίρεση 3: Για το διαμέτρημα ατομικών δοσομετρητών και για τα διαμετρήματα πεδίου και σε συνάρτηση ανοίγματα και η ενέργεια αντίδρασης.  
TS IEC 61455 Πυρηνικά μηχανήματα – τυποποιημένη αλλαγή αμοιβαίων πολυκάναλων αναλυτών δοτών ιστογράμμισης, για φασματοσκόπηση πυρηνικής ενέργειας (εργαστηριακή έρευνα).  
TS IEC 61874/T1 Πυρηνική ενέργεια – προστασία από ακτινοβολία. Ατομικά δοσόμετρα μέτρησης επηρεασμού ακτινοβολίας σε μάτια, χέρια και πόδια.   
TS IEC 15366* Διαχωρισμός και απλούστευση χημικής του πλουτωνίου και ουρανίου στους επιλυτές κιτρικού οξέος, για τις αναλύσεις ισότοπων και seyrettme.  
TS IEC 7476* Προσδιορισμός ουρανίου στους επιλυτές uranil nitrat στην ποιότητα ραδιονεργού υγείας.  

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ενδεικτικός κατάλογος των βιολογικών χημικών πυρομαχικών, βρετανικής, αμερικάνικης, γερμανικής και τουρκικής κατασκευής που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

ΚΩΔΙΚΟΣ – ΤΥΠΟΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ
STANAG 4527 29/3/00 Εκρηκτικά χημικής σταθεροποίησης, βασισμένο στην προώθηση νιτροκυτταρίνης στη διαδικασία προσδιορισμού χημικής ενέργειας και αντίστασης θερμοκρασίας αμυνόμενο στις αναλογίες σταθεροποίησης.
TS 11904 12/12/1995 Χημική αναλυτική μέθοδος μικτής μερίδα σιλισίου, φωσφόρου, θείου, μολύβδου για σίδηρο και χάλυβα (στόχος).
TS 9096 3/4/1991 Εκρηκτικό με γόμωση νατρίου και βαρίου.
TS 9329 25/4/1991 (τουρκικής κατασκευής) Εκρηκτικό με γόμωση αμμωνίας και νατρίου
BWB -TL 6665-0026 [Ημερομηνία κατασκευής Ιούνιος 1991] Σωλήνες ελέγχου για εντοπισμό χημικών.
BWB – TL 9905-0041, 04/1991 Κυτίον τονισμού Ραδιοβιολογικού – Χημικού πολέμου για καταμέτρηση ραδιενέργειας σε οχήματα PBX πολέμου.
IEC 1018 1991 (USA) Όργανο προστασίας ακτινοβολίας. Φορητό όργανο προστασίας φωτονίου.
DEFSTAN 08-41, 22/8/1997 (BRITISH) Ενδυνάμωση στρατιωτικού εξοπλισμού για χημικού και βιολογικού πολέμου. Γενικές εκτιμήσεις για ανάγκες και έλεγχο.
DEFSTAN 08-41, 15/12/1998 Ενδυνάμωση στρατιωτικού εξοπλισμού για χημικό και βιολογικό πόλεμο, κατάλληλο για πολύπλευρα υλικά.

.-«ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΤΥΠΟΥ LEO 2A4 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

 1.-  Σαράντα δύο (42) άρματα μάχης τύπου LEO 2A 4,  μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο σαράντα δύο (42) όπως αναφέρει και η πλειονότητα των ΜΜΕ.

2.- Στα προαναφερόμενα Τουρκικά άρματα προστέθηκε σύστημα ενεργού αυτοπροστασίας τύπου Pulat . (Σημειώνεται πως σύστημα ενεργού αυτοπροστασίας Pulat, είχε τοποθετηθεί σε 42 άρματα μάχης τύπου LEO 2A4, το πρώτο εξάμηνο του 2018, από την εταιρεία ASELSAN. To ΤΤS (Tank Thermal Sight) Pulat, είναι ακριβής αντιγραφή, χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις του Ουκρανικού συστήματος τύπου Zalslon-L (Light).

3.- Tα Τουρκικά άρματα φέρουν διατρητικά βλήματα τύπου DM33A2 (παλαιού τύπου πυρομαχικό με μειωμένες διατρητικές δυνατότητες και δραστικό βεληνεκές εως 2.200 μέτρα). Στο Αφρίν της Βορείου Συρίας τα άρματα αυτά έφεραν πυρομαχικά τύπου DM63A1/APFSDS (δραστικό βεληνεκές τάξεως 6.000). Σημειώνεται πως η Τουρκία παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2007, συνολικά 15.000 βλήματα αυτού του τύπου και δεν έχει προμηθευτεί από τότε παρόμοιου τύπου βλήματα. Εκτιμάτε πως ο αριθμός των βλημάτων αυτών έχει πέσει  από τα 9.000.

4.- Τα  άρματα LEO 2A4, θα πλαισιωθούν μέσα στον Μάρτιο του 2020, από ικανό-ανάλογο αριθμό ΤΟΜΑ AIFV, τα οποία αποτελούν οργανικό-επιχειρησιακό όπλο υποστήριξης των αρμάτων, για την προστασία τους από Α/Τα ομάδες της Εθνοφρουράς.

5.- Το σχέδιο και ο προγραμματισμός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είναι ως εξής.-

α) Δεδομένης της αρχικής παράδοσης 25 νέων αρμάτων μάχης εγχώριας Τουρκικής κατασκευής τύπου ALTAY, τον Αύγουστο  του 2019 (Η αρχική σύμβαση προβλέπει την παράδοση 15 Τεθωρακισμένων Μονάδων, στα τέλη του 2020 αρχές του 2021). Την σταδιακή μεταφορά στην κατεχόμενη Κύπρο, τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου LEO 1A3T1 (184 υπάρχοντα  τον αριθμό), αφού αναβαθμιστούν με νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός τύπου Volkan II των Τουρκικών εταιρειών Aselsan και Zeiss.(Το σύστημα Volkan II αποτελεί την βελτιωμένη έκδοση του ήδη υπάρχοντος συστήματος Volkan το οποίο φέρουν τα Τουρκικά άρματα μάχης τύπου LEO 1A1TU (171 υπάρχοντα τον αριθμό).

Προβλέπεται η μεταφορά στην κατεχόμενη Κύπρο συνολικά 100 αρμάτων μάχης τύπου LEO A3T1 με σύστημα ελέγχου πυρός τύπου Volkan II

6.- Στόχος του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, είναι η σταδιακή δημιουργία μιας νέας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Κατεχόμενη από αυτούς Κύπρο, με ισχύ πυρός Μεραρχίας, καθώς τα 100 άρματα μάχης που προγραμματίζει να μεταφέρει στην Κύπρο μέχρι το 2021, θα πλαισιωθούν και από άλλες Τακτικές Επιχειρησιακές Μονάδες, κυρίως σε αντιαρματικό ρόλο, για την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών τους, κυρίως των αρμάτων Τ80U της Εθνικής Φρουράς.

7.- Ως έδρα της υπό Επιτελικό Σχεδιασμό Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, προκρίνει, την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βατιλή, βορείως του χωριού Λύση, δυτικά της Αμμοχώστου, με κύριο ΑΝΣΚ, την επιθετική ενέργεια στον κάθετο άξονα που ορίζεται από τα χωριά, Λύση-Πύλα, στην ευθεία που ορίζει ο κάθετος οδικός άξονας Ε902 και ξεκινά από το χωριό Προαστιό και τέμνει την κεντρική περιφερειακή λεωφόρο Α3, Λάρνακας- Αραδίπου- Αγία Νάπα, στο ύψος των ορίων της Βάσης της Μεγάλης Βρετανίας. Η υποτιθέμενη προέλαση των Τουρκικών αρμάτων μάχης, ορίζεται παραπλεύρως και εφαπτόμενη με τα δυτικά όρια της Βάσης της Μεγάλης Βρετανίας,  με ΑΝΣΚ την έξοδο στην θαλάσσια περιοχή, όπου ο επαρχιακός δρόμος Ε 902, τέμνει τον παραλιακό δρόμο Β 3, της Λάρνακας.

10.- Κύριος στόχος προθέσεων των Τουρκικών Κατοχικών Δυνάμεων, η απομόνωση πεδίου μάχης της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, η πλήρης εκμετάλλευσης του αρματικού πεδίου της Μεσαορίας με κατεύθυνση τον κάθετο άξονα, Βατίλη – Λύση – Πύλα – διέξοδος στην θάλασσα. Χωρίς να αποκλείεται η χρήση της οδού Ε 902, ως κύριας ενέργειας στον άξονα Λύση – Κοντέα – Πέργαμος – Πύλα, με διέλευση εντός των ορίων της Βάσης της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η παράκαμψή της από τα δυτικά, προκαλεί επιχειρησιακό πρόβλημα, λόγο του ημιορεινού περιβάλλοντος και απουσίας ικανού οδικού δικτύου (πέραν της φυσιολογίας της περιοχής όπου ευνοεί την ανάληψη δράσης Α/Τ Ομάδων της Ε.Φ..

11.- Στις ασκήσεις επί χάρτου και τα πολεμικά παίγνια του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το ως άνω προαναφερόμενο σενάριο – σχέδιο, συνοδεύεται και από γεωπολιτική διάσταση, σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και την αποκοπή της νήσου από τα ανατολικά με τις Χώρες της Μέσης Ανατολής. 

12.- Εν κατακλείδι, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, σχεδιάζει ή αφήνει να διαρρεύσει πως σχεδιάζει την δημιουργία μιας νέας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αποτελούμενης από άρματα μάχης LEO A3T1 συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα μιας ΕΑΝ αποτελούμενης από άρματα μάχης τύπου LEO 2A4.

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

΄Όλα όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν ένα μέρος της αναβάθμισης των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής στο Βόρειο παράνομα Κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Πλήθος πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και σε Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, κάνουν αναφορά για την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης κοντά στις κατεχόμενες περιοχές της Αμμοχώστου και μιας νέας αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο, όπου ήδη λειτουργεί μεγάλη βάση επιχειρήσεων για διαφόρους τύπους UAV, του Τουρκικού Στρατού, τα οποία συχνά – πυκνά παραβιάζουν το FIR Λευκωσίας δημιουργώντας πλήθος προβλήματα.

Η απόλυτη και πλήρης στρατικοποίηση του συνόλου των παρανόμως κατεχομένων εδαφών στην Βόρεια Κύπρο, από την Τουρκία, δείχνει και τις προθέσεις της τόσο για την λύση του Κυπριακού προβλήματος όσο και τις στρατηγικές της επιδιώξεις για πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου με απώτερο στόχο των έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων της Κύπρου αλλά και τον έλεγχο των ροών τους, από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και Ισραήλ.

Οι συνεχείς δηλώσεις, του Τ. Ερτογάν για «προσάρτηση» του Βορείου Κατεχομένου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία, φαίνεται πως εκφέρονται βάση σχεδίου, καθώς όπως ο ειδικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Καθηγητής  Γιουργκάν Κουμπάρογλου στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019», αποκάλυψε πως η Τουρκία προετοιμάζεται να δημιουργήσει καθεστώς ανάλογο με το Μονακό και την θεσμική του διασύνδεση με την Γαλλία.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ όλες οι Χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, θα πρέπει να αντιληφθούν πως η Τουρκία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα ελέγχει σε λίγα χρόνια απόλυτα ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Δύση, από την οποία η Τουρκία έχει απομακρυνθεί   απόλυτα και την βλέπει ως εχθρό της.

Την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα εγκαταλείψει μόνη της μέσα στα επόμενα χρόνια, υποχρεωτικά από την γεωγραφία της περιοχής και τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις θα λάβει η Κύπρος.

Η Τουρκία γνωρίζει την προοπτική αυτή, και εξασκεί πλήρως αναθεωρητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως όμως στην Κύπρο, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν τίθεται καν θέμα, διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας – Μειονότητας, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, καθώς οι Τούρκοι καθορίζουν τα πάντα και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δική τους άποψη αλλά δεν τολμούν ούτε να την εκφράσουν.

Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Βόρειο Κατεχόμενο Τμήμα της Κύπρου και να ολοκληρώσει το αρχικό της σχέδιο από τις αρχές του 1960, αυτό της κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου.

Οι     διεθνείς οργανισμοί,  η Δύση γενικότερα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με απόλυτο ρεαλισμό τις προθέσεις της Τουρκίας και να ενισχύσει άμεσα την άμυνα της Κύπρου για να  διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιφέρεια.

Είναι ουτοπία να απαιτείται πιεστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, να είναι ελαστική και υποχωρητική στον διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ως ενεργούμενα της ΄Αγκυρας συνεχώς ζητούν περισσότερα με αποτέλεσμα να μην προχωρεί ο διάλογος, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Είναι εντελώς ανεδαφική η συνολική πολιτική της Δύσης, να απαιτεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση να βρει κοινές βάσεις συνεργασίας με την μειονοτική Κοινότητα των Τουρκοκυπρίων.

 Η Τουρκία εξοπλίζει το Βόρειο Κατεχόμενο Τμήμα, οι δυνάμεις κατοχής του Στρατού της, έχουν άκρως επιθετική διάταξη και απειλεί συνεχώς για προσάρτηση το παράνομα κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Οι προθέσεις της για κατάληψη ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας , βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στις δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου και των αξιωματούχων της Κυβέρνησης του.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κανένα διάλογο σχετικό με το Κυπριακό πρόβλημα, παρά μόνο το πώς η Δύση θα διασφαλίσει τα μελλοντικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, στηρίζοντας εμπράκτως και με απόλυτο τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία, απέναντι στην ακραία Τουρκική επιθετικότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί να διαπραγματεύεται για τον μέλλον ολόκληρης της περιοχής με μια Τουρκία, η οποία ήδη έχει μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο Ιράν, κάτι που η Δύση δεν θέλει να πιστέψει ή να αντιληφθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντά της.

Όμηρος Φωτιάδης

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Defense & Foreign Affairs Special Analysis: December 9, 2019. © GIS/ISSA

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ουκρανία: Καμία εκεχειρία, συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα με drones

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα «σκόπιμα» ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας του, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν σέβονται την εύθραυστη συμφωνία για μερική κατάπαυση πυρός που αφορά τους στόχους αυτούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή και 10 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά, σε νυχτερινές επιθέσεις της Ρωσίας με drones κατά της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα «σκόπιμα» ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας του, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν σέβονται την εύθραυστη συμφωνία για μερική κατάπαυση πυρός που αφορά τους στόχους αυτούς.

«Νέο κύμα σκόπιμων πληγμάτων και ζημιές που προκλήθηκαν σε ενεργειακές υποδομές», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Χ.

«Αυτός ο συστηματικός και διαρκής χαρακτήρας των ρωσικών πληγμάτων δείχνει ξεκάθαρα ότι η Μόσχα περιφρονεί τις διπλωματικές προσπάθειες εταίρων», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι νέα και απτή πίεση στη Ρωσία προκειμένου ο πόλεμος αυτός να τεθεί σε μια πορεία προς τον τερματισμό του».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε υποσταθμό στη βορειοανατολική περιφέρεια του Σούμι ενώ πυρά πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε γραμμή ηλεκτροδότησης στην κεντρική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, με αποτέλεσμα περίπου 4.000 καταναλωτές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πλήγματα σε Ζαπορίζια και Χάρκοβο

Ένας 45χρονος πολίτης σκοτώθηκε και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πλήγμα σε οικισμό κοντά στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπως ανέφερε ο κυβέρνητης της νοτιοανατολικής περιφέρειας σε ανάρτηση στο Telegram.

Δεκαπέντε χτυπήματα με drone έγιναν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τερεχοφ σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας, δήλωσε ότι μεταξύ των οκτώ τραυματιών στο Χάρκοβο είναι ένα βρέφος 9 μηνών, ένα 7χρονο αγόρι και ένα 16χρονο κορίτσι.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 41 από τα 74 drones που εκτόξευσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας. Άλλα 20 drones δεν έφθασαν στον στόχο τους, πιθανόν λόγω της ενεργοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram, στην οποία, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τι συνέβη στα υπόλοιπα 13.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

H Αρκτική στην εποχή του Τραμπ και της κλιματικής αλλαγής και η πρόσκληση στους Έλληνες εφοπλιστές: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι μαγικό»

Καθώς οι πάγοι λιώνουν, νέες ευκαιρίες αναδύονται και η Αρκτική επιστρέφει στο επίκεντρο των γεωπολιτικών υπολογισμών, προβάλλοντας ως ένας δυνητικά πανίσχυρος κόμβος εξόρυξης και εμπορίου, γεμάτος ευκαιρίες, αλλά και σύνθετες προκλήσεις, με προεκτάσεις ακόμη και για την ασφάλεια.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η Αρκτική ήταν βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, με βομβαρδιστικά και πυρηνικά υποβρύχια να κινούνται κάτω από τον πολικό πάγο.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το γεωπολιτικό ενδιαφέρον ατόνησε. Τα τελευταία χρόνια όμως οι μεγάλες δυνάμεις κρατούν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους στην περιοχή. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, νέες ευκαιρίες αναδύονται και η Αρκτική επιστρέφει στο επίκεντρο των γεωπολιτικών υπολογισμών, προβάλλοντας ως ένας δυνητικά πανίσχυρος κόμβος εξόρυξης και εμπορίου, γεμάτος ευκαιρίες, αλλά και σύνθετες προκλήσεις, με προεκτάσεις ακόμη και για την ασφάλεια.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Mads Qvist Frederiksen, εκτελεστικό διευθυντή του Arctic Economic Council, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας σε λίγες ημέρες για το 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Frederiksen αναφέρεται στις φιλοδοξίες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ έχει ένα μήνυμα για τους Έλληνες εφοπλιστές: «Ελάτε, για να κάνουμε κάτι μαγικό».

Δεν θα μπορούσαμε παρά να αρχίσουμε τη συζήτηση από το θέμα των ημερών: Την επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ στην ανάγκη των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

«Για πολλά, πολλά χρόνια, ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν πραγματικά για την Αρκτική. Κυρίως την συνέδεαν με τις πολικές αρκούδες και τους παγετώνες.
Αργότερα, όταν η κλιματική αλλαγή έγινε μεγάλο ζήτημα, όλο και περισσότεροι άρχισαν να στρέφουν το βλέμμα τους εκεί. Αυτό που έχουμε δει – και δεν ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ – είναι μια αυξανόμενη γεωπολιτική εστίαση στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.

Η ρωσική υπεροχή και οι αμερικανικές φιλοδοξίες

Αυτή η γεωπολιτική εστίαση, εξηγεί ο κ. Φρεντέρικσεν, σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι η περιοχή όπου η Ρωσία υπερτερεί έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Το 50% της Αρκτικής ανήκει στη Ρωσία, το 75% της οικονομίας στην Αρκτική βρίσκεται στη Ρωσία, ενώ οι Ρώσοι διαθέτουν πολύ περισσότερα παγοθραυστικά από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Τραμπ εστιάζει σε τρεις χώρες: τον Καναδά, τη Γροιλανδία και την Ουκρανία. «Αυτό που έχουν κοινό αυτές οι τρεις χώρες είναι ότι όλες διαθέτουν κρίσιμες πρώτες ύλες, δηλαδή εξορυκτικές δυνατότητες. Έτσι, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος του Αμερικανού πρόεδρου σχετίζεται με την εξόρυξη, αλλά και με την ασφάλεια – δηλαδή τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από τη Γροιλανδία», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα του συμβολισμού: «Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, οπότε πιθανώς να θέλει να αποκτήσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου», τονίζει.

Γιατί ο Τραμπ δεν έχει ανάγκη να προσαρτήσει τη Γροιλανδία

Πώς περιμένει λοιπόν να εξελιχθεί η υπόθεση; «Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας – η οποία αριθμεί μόλις 56.000 κατοίκους – γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντισταθεί στις ΗΠΑ, αλλά συνεχώς επαναλαμβάνει: “Δεν είμαστε προς πώληση, αλλά είμαστε ανοιχτοί για business”. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στην εξόρυξη στη Γροιλανδία, μπορούν να το κάνουν από αύριο. Κανείς δεν τους σταματά από το να επενδύσουν. Η κυβέρνηση της Δανίας – μέσω της πρεσβείας στην Κοπεγχάγη – έχει δηλώσει ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία, μπορούν να το κάνουν. Οπότε, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για τον Ντόναλντ Τραμπ να προσαρτήσει τη Γροιλανδία με οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι συνεργασίας με τους Γροιλανδούς. Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας δεν επιθυμεί την ένταξη στις ΗΠΑ».

Στο παιχνίδι των διεκδικήσεων βεβαίως έχει μπει και η Κίνα, με τον λεγόμενο Polar Silk Road. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Φρεντέρικσεν, οι κινήσεις της προς το παρόν δεν είναι τόσο δυναμικές όσο κάποιοι περίμεναν ή φοβούνταν.

Αυτή τη στιγμή η οικονομία της Αρκτικής στηρίζεται σε 3 κλάδους:

  • Την αλιεία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή από την αρκτική Νορβηγία και καλύπτει το 95% των εξαγωγών της Γροιλανδίας. Οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται κυρίως στην Κίνα, η οποία είναι η κύρια αγορά.
  • Την ενέργεια (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά όχι μόνο). Είναι πολύ σημαντικός κλάδος για την Αλάσκα, τη Βόρεια Νορβηγία, την Ισλανδία (όπου επικρατεί η γεωθερμική ενέργεια), αλλά και στη Ρωσία, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εδώ δεν βλέπουμε ιδιαίτερες κινεζικές επενδύσεις.
  • Ο τρίτος μεγάλος τομέας είναι η εξορυκτική βιομηχανία, όπου έχουν γίνει κάποιες κινεζικές επενδύσεις, αλλά είναι πολύ λιγότερες από όσες περίμεναν οι περισσότεροι. «Επομένως, η Κίνα έχει μια στρατηγική και έναν Πολικό Δρόμο του Μεταξιού, αλλά δεν έχει επενδύσει χρήματα στον βαθμό που πολλοί φοβούνταν. Αν δούμε συνολικά την Αρκτική, η οποία αποτελείται από οκτώ χώρες, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν γίνει ελάχιστες κινεζικές επενδύσεις», σημείωσε.

«Το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν»

Πώς διαχειρίζεται όμως το Αρκτικό Οικονομικό Συμβούλιο όλες τις αντικρουόμενες επιδιώξεις των διαφορετικών εθνών; «Είναι μια πρόκληση. Είναι μια πρόκληση για όλες τις εταιρείες, διότι το πιο επικίνδυνο πράγμα για αυτές είναι η αβεβαιότητα. Αν δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί, αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Υπάρχει μια διάσημη φράση που λέει: “Το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν”. Αυτό ισχύει και για τις εταιρείες.
Πώς το αντιμετωπίζουμε; Πρώτον, ενημερώνουμε συνεχώς τα μέλη μας για τις τάσεις και τις εξελίξεις. Τα πράγματα αλλάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Δεύτερον, παραμένουμε ψύχραιμοι. Αν περνάς μέσα από μια χιονοθύελλα, δεν μπορείς να πανικοβληθείς. Πρέπει να παραμείνεις ήρεμος και να εστιάσεις στο μακροπρόθεσμο σχέδιο».

Επιπλέον, όπως εξηγεί «βλέπουμε ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλο αυτό. Το ΝΑΤΟ επενδύει στην άμυνα και μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων κατευθύνεται στην Αρκτική. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στην εξόρυξη, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Έτσι, βλέπουμε ότι έρχονται περισσότερες επενδύσεις. Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μερίδιο από αυτές».

Οι πάγοι λιώνουν, μία…εφεδρική διαδρομή ανοίγει

Οι επενδύσεις έρχονται και οι ευκαιρίες αναδύονται. Αλλά πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν εμπορικά βιώσιμες οι πολικές διαδρομές; Θα μπορούσαν να αλλάξουν το παγκόσμιο εμπόριο και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά; είναι τα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Φρεντέρικσεν.

Υπάρχουν τρεις ναυτιλιακές διαδρομές, όπως εξήγησε.

  • Η πρώτη είναι το Βορειοδυτικό Πέρασμα πάνω από τον Καναδά. Ακόμα και με την κλιματική αλλαγή, δεν θα είναι πλωτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η δεύτερη είναι το Βορειοανατολικό Πέρασμα, κατά μήκος των ρωσικών ακτών. «Αυτή τη στιγμή πλέουν εκεί μόνο ρωσικά και κινεζικά πλοία. Πριν από τον πόλεμο, υπήρχε κάποιο ελληνικό ενδιαφέρον στην περιοχή», αναφέρει. Ωστόσο ο επικεφαλής της διαδρομής δήλωσε προ ημερών ότι ακόμα και σε 25 χρόνια θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.
  • Η τρίτη είναι ο Transpolar Route. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πλωτός μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια. Θα απαιτήσει όμως υψηλή εξειδίκευση και τεχνολογία. «Δεν είναι όπως το να πλέεις στη Μεσόγειο. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ως εφεδρική διαδρομή για το Σουέζ και τον Παναμά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», τονίζει.

Αλλά απαιτεί επενδύσεις 1 τρισ. δολ.

Για να στηριχθούν οι διαδρομές αυτές ωστόσο απαιτούνται επενδύσεις στην παρακολούθηση μέσω δορυφόρων, στα λιμάνια, στην ενέργεια και στις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, όπως εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του Arctic Economic Council. Επενδύσεις θα χρειαστούν και στις υποδομές του τουρισμού, αφού οι εισροές τουριστών στην Αρκτική αυξάνονται, με πολλά κρουαζιερόπλοια να ταξιδεύουν βόρεια. Η επενδυτική τράπεζα Guggenheim Partners έχει υπολογίσει ότι τα επόμενα 15 χρόνια θα χρειαστούν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για επενδύσεις σε όλη την Αρκτική.

Ωστόσο σε όλα τα παραπάνω, σχολιάζει ο κ. Frederiksen, η  βιωσιμότητα είναι το κλειδί. «Η περιοχή έχει μόνο 4 εκατομμύρια ανθρώπους, το 10% είναι ιθαγενείς. Άρα, δεν είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά είναι μία μεγάλη έκταση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είσαι βιώσιμος για να συνεχίσεις να δραστηριοποιείσαι εκεί…Στην αλιεία, αν αλιεύσεις υπερβολικά, καταστρέφεις την επιχείρησή σου. Άρα, δεν έχει νόημα να υπεραλιεύεις. Στην ενέργεια, αν υπάρξει κάποια πετρελαιοκηλίδα ή κάτι παρόμοιο, πλήττει και αυτό το σπίτι μας. Όσον αφορά στην εξόρυξη, μπορεί να γίνει με πολύ υπεύθυνο τρόπο στην περιοχή της Αρκτικής, και γνωρίζουμε επίσης ότι για να φτάσουμε στους κλιματικούς μας στόχους, να πετύχουμε την «πράσινη μετάβαση», χρειαζόμαστε εξόρυξη. Για να φτιάξεις ανεμογεννήτριες ή ηλεκτρικά οχήματα, πρέπει να εξορύξεις πολύ περισσότερο χαλκό, νικέλιο, ουράνιο και άλλα. Άρα, για να είσαι υπεύθυνος και βιώσιμος, πρέπει να κάνεις την εξόρυξη». Έμφαση φυσικά δίνεται πια και στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Το εργατικό δυναμικό

Ακόμη μία αναγκαία προϋπόθεση είναι τα εργατικά χέρια. Πώς λοιπόν μπορεί να προσελκύσει και να κρατήσει κανείς εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό;

«Υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις στην Αρκτική. Η μία είναι να προσελκύσουμε αρκετές επενδύσεις, αλλά αυτό αλλάζει τώρα με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Δεύτερον, η ανάπτυξη των υποδομών, που αλλάζει επίσης με την αυξημένη προσοχή στην περιοχή. Και η τρίτη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, πώς να προσελκύσουμε ανθρώπους σε μια περιοχή με αραιό πληθυσμό;», αναγνωρίζει.

«Στο παρελθόν, προσελκύαμε ανθρώπους λέγοντας: “θέλεις να έρθεις και να ζήσεις με τις φάλαινες, τους ταράνδους και τις πολικές αρκούδες;”
Αυτό δεν λειτουργεί πια. Όλοι όσοι αγαπούσαν το σκι έχουν ήδη έρθει. Τώρα λέμε, θέλεις να δουλέψεις στην πράσινη μετάβαση; Θέλεις να δουλέψεις στην εξόρυξη; Έλα στην Αρκτική. Και επίσης, όταν έρθεις εδώ, πρέπει να είμαστε καλοί στο να καλωσορίζουμε τους ανθρώπους. Βλέπουμε, για παράδειγμα, στη Βόρεια Νορβηγία, που είχαμε θετική αύξηση πληθυσμού μόνο λόγω της μετανάστευσης από πρόσφυγες από την Ουκρανία. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ καλοί στο να καλωσορίζουμε τους ανθρώπους και τους πρόσφυγες και πρέπει να τους εντάξουμε γρήγορα στην αγορά εργασίας».

Το καλό, όπως εξηγεί, είναι ο πληθυσμός είναι μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας. Και πώς κρατάς τους ανθρώπους σε μία τέτοια περιοχή; Με ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. «Δεν ανταγωνιζόμαστε το Παρίσι, το Βερολίνο, την Αθήνα ή το Λονδίνο, αλλά προσφέρουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, με καθαρό αέρα και φύση», λέει.

Πώς θα είναι λοιπόν η περιοχή σε 20 χρόνια «Η κλιματική αλλαγή θα την έχει αλλάξει. Θα είναι πιο ζεστό το κλίμα, θα έχει λιγότερο χιόνι, αλλά θα είναι επίσης μια περιοχή με πολύ περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Πιστεύει επίσης ότι θα προσελκύσει πολύ περισσότερο κόσμο. «Γιατί πιστεύω ότι τώρα, χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ, οι άνθρωποι αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους στην περιοχή της Αρκτικής», εξηγεί.

Το μήνυμα για την ελληνική ναυτιλία

Και σε αυτό το μέλλον χωρούν οι ελληνικές εταιρείες; Οπωσδήποτε ναι είναι η απάντηση, με τον κ. Frederiksen να απευθύνει ουσιαστικά κάλεσμα στους Έλληνες εφοπλιστές.

«Η Ελλάδα πάντα είχε σχέση με την Αρκτική για πολλά, πολλά χρόνια μέσω των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες είναι παγκόσμιοι ηγέτες σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν πολλές ακόμα ευκαιρίες και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περισσότερο με τους Έλληνες σε αυτό. Η ναυτιλία είναι στην ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία της Αρκτικής. Άρα μπορούμε να συνδυάσουμε την εμπειρία από τον νότο και την εμπειρία από τον βορρά και τότε θα συμβεί κάτι μαγικό. Είμαι σίγουρος για αυτό».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Καντίροφ διόρισε τον ανήλικο γιο επιθεωρητή ασφάλειας της Τσετσενίας

Ο Άνταμ Καντίροφ έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν σε ηλικία 15 ετών εμφανίστηκε σε βίντεο να χτυπά και να κλωτσάει έναν κρατούμενο που κατηγορείται ότι έκαψε το Κοράνι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Είναι μόλις 17 ετών, ωστόσο, ανέλαβε να επιβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Τσετσενίας.

Ο λόγος για τον Άνταμ Καντίροφ, ο οποίος είναι ο τρίτος γιος του ηγέτη της Τσετσενίας και πιστού συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ. Ο Άνταμ Καντίροφ έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν σε ηλικία 15 ετών εμφανίστηκε σε βίντεο να χτυπά και να κλωτσάει έναν κρατούμενο που κατηγορείται ότι έκαψε το Κοράνι.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο 17χρονος διορίστηκε ως «επιμελητής» στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Τσετσενίας τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβλέπει την αστυνομία και τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Το υπουργείο επιβλέπει επίσης την αντιτρομοκρατική και είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Λίγο μετά εμφανίστηκε σε βίντεο να εκτελεί τα καθήκοντά του ορίζοντας νέο επικεφαλής του τμήματος επιχειρησιακής έρευνας της Τσετσενίας και μοιράζοντας μετάλλια σε αστυνομικούς.

Ο 17χρονος είχε επίσης διοριστεί επόπτης του Πανεπιστημίου Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων της Τσετσενίας τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, διδάσκει πολίτες και στρατιώτες δεξιότητες που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις πυροβολικού και την χρήση αλεξίπτωτου.

Παράλληλα, από το 2023 ο Άνταμ Καντίροφ υπηρετεί ως σωματοφύλακας του πατέρα του και παρατηρητής σε ένα τάγμα τυφεκίων υπό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

To timing

Ο διορισμός του Άνταμ Καντίροφ έρχεται μετά το δημοσείευμα του ερευνητικού πρακτορείου IStories την περασμένη εβδομάδα ότι οι σχέσεις του πατέρα του με τον Ρώσο πρόεδρο έχουν δεχθεί πλήγμα. Το Κρεμλίνο φέρεται να είναι καχύποπτο απέναντι στον Τσετσένο ηγέτη μετά από φερόμενες μυστικές συναντήσεις μεταξύ του με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Ο Ραμζάν Καντίροφ κυβερνά την Τσετσενία με ευρεία αυτονομία από το 2007, με αντάλλαγμα την πίστη του στο Κρεμλίνο. Η οικογένεια του Καντίροφ ανέβηκε στην εξουσία βοηθώντας τη Μόσχα να νικήσει τους Τσετσένους αυτονομιστές στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι Τσετσένοι μαχητές έχουν επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά στις πρώτες φάσεις του πολέμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το IStories, ο Καντίροφ θεωρείται ότι διεξήγαγε «μη εξουσιοδοτημένες» συζητήσεις για την εξασφάλιση της οικογένειάς του και των περιουσιακών του στοιχείων, πιθανώς προετοιμάζοντας την παραίτησή του λόγω της φερόμενης επιδείνωσης της υγείας του.

Διαβάστε ακόμα:

→ Πούτιν: Ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επιστράτευση από το 2011 – 160.000 νέοι στον ρωσικό στρατό

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία9 ώρες πριν

Γ. Σταθάκης στη «Ν»: Οι δασμοί είναι το πολιτικό εργαλείο του Τραμπ – Καταστροφικοί για όλους, αλλά περισσότερο για τον αμερικανικό λαό

«Η Αμερική κάνει πρωτίστως εμπόριο με τους γείτονες, με Καναδά και Μεξικό, την Ευρώπη και την Κίνα. Δηλαδή δεν έχει...

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Το “βαθύ κράτος” των Βρυξελλών σε διάσταση με την πραγματικότητα

Τον τρόπο με τον οποίο η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή και ως “βαθύ κράτος των Βρυξελλών”, λαμβάνει αποφάσεις που...

Αναλύσεις11 ώρες πριν

Έκθεση: Πώς η χρηματοδότηση της ΕΕ και οι ακτιβιστικές ΜΚΟ κατέλαβαν την ατζέντα για το φύλο

H παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πώς η τρανς πολιτική βλάπτει τις γυναίκες...

Γενικά θέματα11 ώρες πριν

Αλήθειες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο! Αντί να την αντιμετωπίζουν με το ίδιος σθένος όπως τη Ρωσία, Φον ντερ Λάιεν και Κάλλας σπρώχνουν την Τουρκία στην Ευρωάμυνα

Δυναμική παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον τερματισμό του ενταξιακού καθεστώτος της Τουρκίας!

Πολιτική12 ώρες πριν

Μέτσολα: Ο δρόμος προς την επανένωση της Κύπρου δεν είναι εύκολος

Η κυρία Μέτσολα τόνισε πως η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επανένωση του νησιού.

Δημοφιλή