REAL TIME |

Weather Icon

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν – Εκτός η Τουρκία

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν – Εκτός η Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο τον περασμένο χρόνο για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου του 2020, με την οποία τέθηκε τέλος στην διένεξη.

Ο πρωθυπουργός ης Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο δεν αντήλλαξαν χειραψία, απλά χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον και κάθισαν στο οβάλ γραφείο απέναντι του.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και στον πρωθυπουργό της Αρμενίας περαιτέρω πρωτοβουλίες στις βασικές κατευθύνσεις της διευθέτησης της κρίσης, όπως έχουν ορισθεί από την εν λόγω συμφωνία. Συγκεκριμένα, στα ζητήματα που σχετίζονται με την παρουσία της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, τον προσδιορισμό των διαχωριστικών γραμμών, την επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα και την προστασία των μνημείων πολιτισμού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες σημαντικές και χρήσιμες καθόσον όπως είπε «μπορέσαμε να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε κοινή ανακοίνωση για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή» διευκρινίζοντας ότι έχει υπόψιν του συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, την υλοποίηση έργων που αφορούν στις υποδομές. Παράλληλα, επισήμανε ότι και οι τρεις πλευρές κατέληξαν στην κοινή εκτίμηση ότι γενικά οι όροι της συμφωνίας τηρούνται, δεν παρατηρούνται σοβαρά περιστατικά παραβιάσεων και πως η ρωσική ειρηνευτική αποστολή εκπληρώνει πλήρως τον ρόλο της. Ανέφερε, επίσης, ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν επιστρέψει περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες και άνθρωποι που είχαν μετακινηθεί, ενώ προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των διαφόρων υποδομών.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την προσωπική του συμβολή στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην επίτευξη της συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου και χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες «καρποφόρες και σημαντικές για τον μέλλον της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε από την πλευρά του ότι το στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθεί να παραμένει ένα άλυτο ζήτημα. «Δυστυχώς, η διένεξη αυτή δεν παραμένει μη διευθετημένη. Φυσικά και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και το στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Πασινιάν.

Επισημαίνεται ότι η συνάντηση επισφραγίζει την επικυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή, ενώ η απουσία της Τουρκίας από το τραπέζι, δηλώνει την επιρροή της μόνο στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube