REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Εξοπλισμοί 13 Ιανουαρίου 2021

Ο πανίσχυρος οπλισμός των Rafale με πυραύλους Meteor, Scalp, Exocet, Mika

Ο πανίσχυρος οπλισμός των Rafale με πυραύλους Meteor, Scalp, Exocet, Mika

Βασίλης Σκουλαράκος

Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σπουδαία για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία ενισχύει και επίσημα την φαρέτρα της με ένα από τα ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Éπειτα από ταχύτατες και στοχευμένες κινήσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, η σύμβαση για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία), βρίσκεται σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα 12 και αύριο 13 Ιανουαρίου, σε 3 συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση και ψηφοφορία σε επίπεδο Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Όπως έχουμε αναφέρει σε αναλυτικά ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr για τα πανίσχυρα μαχητικά Rafale, στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις – «πακέτο»:

  • Η σύμβαση για την απόκτηση των μαχητικών.
  • Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.
  • Η σύμβαση για τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα νέα μαχητικά, καθώς και η συντήρηση όσων γαλλικών οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών βρίσκονται ήδη στην ελληνική φαρέτρα και είναι απαραίτητα για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.

Το ύψος της Συμβάσεως αναμένεται να κινηθεί περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, αφού θα συμπεριληφθούν νέα όπλα (Meteor), αναβαθμίσεις υπαρχόντων (Mica, Scalp EG, AM-39), και λογιστική υποστήριξη. Οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο το 2021, ενώ στο τέλος του τρέχοντος έτους θα διατίθενται 6 ετοιμοπόλεμα μεταχειρισμένα αεροσκάφη.

Οι τελικές υπογραφές της Συμβάσεως, αναμένονται το τρίτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός.

Παραμιλούν οι Τούρκοι – Τρομάζουν τα όπλα των Rafale

Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε, να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την… πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.

Η απαίτηση Παναγιωτόπουλου να έρθουν… φορτωμένα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των Rafale, έκανε απολύτως σαφές πως τα αεροσκάφη πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη.

Τι εννοούσε ο υπουργός; ότι τα νέα ελληνικά αεροσκάφη θα πρέπει να φέρουν όλα τα συστήματα και τον οπλισμό που απαιτείται ώστε να επιβεβαιώνουν καθημερινά πως πρόκειται επί της ουσίας για ένα αεροσκάφος που δίνει σαφή και αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή στη χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά το τόνισε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα αγόραζε αεροσκάφη τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα με ελλιπή οπλισμό ή χωρίς ορισμένα βασικά συστήματα. Επισημάνθηκε λοιπόν στους Γάλλους επανειλημμένα πως αυτό δεν είναι δυνατόν να ξανασυμβεί στην υπόθεση των Rafales.

Τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν λοιπόν στην Ελλάδα φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range), εύκολα αντιλαμβανόμαστε το λόγο που οι Τούρκοι βρίσκονται σε πανικό και καθημερινά πλέον ασχολούνται, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως “γυάλινο πιλοτήριο”, με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις τελειώσει το… γραφειοκρατικό στάδιο, ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποστολής Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στο γαλλικό μαχητικό.

Νewsbomb.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube