Weather Icon
Τουρκία 6 Ιανουαρίου 2021

Ο Ερντογάν συνεχίζει να κατέχει 8 VIP αεροσκάφη πολυτελείας ενώ η οικονομία του οδεύει προς πτώχευση

Ο Ερντογάν συνεχίζει να κατέχει 8 VIP αεροσκάφη πολυτελείας ενώ η οικονομία του οδεύει προς πτώχευση

Ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay ανακοίνωσε σε απάντηση σε ερώτηση που υπέβαλε ένας κύριος νομοθέτης της αντιπολίτευσης ότι το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει οκτώ VIP αεροσκάφη στο απόθεμά του, ανέφερε η εφημερίδα Sözcü την Τρίτη. Η ερώτηση τέθηκε από τον Utku Çakırözer, νομοθέτη του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από τη δυτική επαρχία Εσκισχίρ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Ο Oktay, ο οποίος δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τα αεροσκάφη VIP του Ερντογάν και έχει πει στο παρελθόν ότι «το εν λόγω θέμα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών», παρείχε πληροφορίες για τα αεροπλάνα του προέδρου για πρώτη φορά. «Το γεγονός ότι ένα άτομο χρησιμοποιεί οκτώ αεροσκάφη ενώ η χώρα μας αγωνίζεται με μια οικονομική κρίση και μια πανδημία δείχνει την πολυτέλεια και την υπερβολή εναντίον του λαού[εκ μέρους του Ερντογάν]. Ενώ το γραφείο του προέδρου χρησιμοποιεί οκτώ, ο συνολικός αριθμός των VIP αεροσκαφών είναι τουλάχιστον 15 όταν προσθέτουμε αυτά που ανήκουν στα υπουργεία, το Γενικό Επιτελείο και την αστυνομία», δήλωσε ο Çakırözer σε απάντηση.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης τόνισε περαιτέρω ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό των επίσημων αεροπλάνων, ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση αυτών των αεροσκαφών. «Αυτό που πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίοδο [οικονομικής] κρίσης είναι η μείωση του αριθμού των αεροσκαφών. Πρέπει να πουλήσουμε τα περιττά και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για τα 83 εκατομμύρια [πολίτες] σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο Çakırözer. Η Τουρκία υποφέρει από καιρό από μια οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από τις αρχές του 2020, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 14,03 τοις εκατό, το Νοέμβριο, ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2019 λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Η δημοσιογράφος Semra Topçu αποκάλυψε τον Ιανουάριο του 2020 ότι η Τουρκία είχε επίσης τον υψηλότερο αριθμό επίσημων αυτοκινήτων σε σύγκριση με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, με συνολικά 125.000. Ο Τότσου είπε ότι το γραφείο του Ερντογάν χρησιμοποίησε 268 επίσημα αυτοκίνητα στις αρχές του 2020, ενώ μόνο δύο επίσημα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν από την προεδρία όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία το 2002. Ο Ερντογάν και το κυβερνών ΑΚΡ έχουν επικριθεί εδώ και καιρό για το ότι ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων στις πολυτελείς μεταφορές.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: turkishminute

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube