Weather Icon

Ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα από το Ισραήλ και “πουλάει” στεγνά τη Χαμάς

Ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα από το Ισραήλ και “πουλάει” στεγνά τη Χαμάς

Αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Χαμάς, αλλά και Κύπρο και Ελλάδα

Η εφημερίδα The Times δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα από το Ισραήλ και ξεκίνησε την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς». Μελετώντας το άρθρο, διαπιστώνει κανείς ότι ήδη η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συνεργάζεται στενά με την αντίστοιχη του Ισραήλ, τουλάχιστον στον τομέα της παρακολούθησης της δράσης της Χαμάς. Επίσης, με βάση το άρθρο, ο Ερντογάν φέρεται να έχει κάνει ήδη παραχωρήσεις στο Ισραήλ, περιορίζοντας τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία, κάτι που προφανώς έθεσε ως προαπαιτούμενο το Ισραήλ, για να αρχίσει η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Με δεδομένο ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουμε επενδύσει πολλά στη σχέση μας με το Ισραήλ και έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε λάβει, το θέμα είναι όντως εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού μια επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, θα μας αφήσει έκθετους σε πολλούς κινδύνους.

Σ.Κ.

Ακολουθεί σχετικό σχόλιο του ahvalnews.

Η εφημερίδα ​​εξέτασε τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία και έγραψε ότι η τουρκική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να περιορίζει τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία.

Στο άρθρο, που υπογράφει ο Anshel Pfeffer, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν “επανεξέτασε τους δεσμούς του με Παλαιστίνιους μαχητές” καθώς και ότι “Το AKP, μοιράζεται την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ασπάζεται και η Χαμάς. Η Τουρκία έδωσε μακροχρόνιες βίζες προς στελέχη της Χαμάς, ενώ σε ορισμένα σημαντικά στελέχη έδωσε ακόμη και την τουρκική υπηκοότητα. Πέρυσι η ΖΧαμάς άρχισε να χρησιμοποιεί την Κωνσταντινούπολη ως κέντρο των μυστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής επιθέσεων.”

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες της Χαμάς αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Μεταξύ αυτών είναι η στρατολόγηση Παλαιστινίων φοιτητών που σπουδάζουν μηχανική και ιατρική και τους στέλνουν έξω από τη χώρα για μυστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το BBC Turkish, οι Times ανέφεραν επίσης τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν τον περασμένο μήνα ότι «ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ» και είπε, «Οι δύο χώρες ήταν κάποτε στρατηγικοί σύμμαχοι. Ο Ερντογάν ήθελε να παρουσιαστεί ως προστάτης του παλαιστινιακού λαού και αυτό έχει αποδυναμώσει τους δεσμούς της Τουρκίας με το Ισραήλ”.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες ανέφεραν ότι “το κλειδί για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ, είναι η άρση της υποστήριξης της Τουρκίας για τη Χαμάς. Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα.”

Ο Ερντογάν, μετά την προσέγγιση του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ, αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική της χώρας και θέλει να το ξεπεράσει.

Το άρθο συνεχίζει ως εξής:

“Με την εξωτερική του πολιτική να κλονίζεται, ο Ερντογάν προσπαθεί να επανενωθεί με τους παλιούς συμμάχους της χώρας του, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Έχει ένα διαπραγματευτικό χαρτί, που μπορεί να δελεάσει το Ισραήλ: τη Χαμάς.”

Ο Ερντογάν δημόσια είπε ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους  εναντίον του Ισραήλ. Όμως, το γεγονός ότι η Χαμάς υπερέβη τα όρια, έδωσε στον Ερντογάν έναν λόγο να περιορίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης αυτής στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει περιορισμούς στις επιχειρήσεις της Χαμάς τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στα μέλη της δεν χορηγείται πλέον μακροχρόνια βίζα ή τουρκική υπηκοότητα. Τουλάχιστον μία φορά, ένα μέλος της Χαμάς συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών αποκάλυψε το δίκτυο που λειτουργεί υπό την κάλυψη ενός μουσουλμανικού ιδρύματος που βοηθά τους φοιτητές, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο στρατολόγησης  που χρησιμοποιείται από μαχητές της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Μία από τις οργανώσεις που λειτουργούν υπό κάλυψη είναι η El Raed, η οποία προσέλαβε Παλαιστίνιους φοιτητές που σπουδάζουν μηχανική και ιατρική στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς τους μαθητές είναι ο Ahmed Sidar, ένας 28χρονος νεαρός από την Jericho. Ο Σιντάρ στρατολογήθηκε και έγινε μέλος της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη το 2018 από δύο μέλη της Χαμάς, με το ψευδώνυμο Şerif και Nazmi.

Ο Σιντάρ συμφώνησε να εργαστεί για τη Χαμάς και εκπαιδεύτηκε στα ασφαλή σπίτια της οργάνωσης. Όταν επέστρεψε στη Δυτική Όχθη, είχε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και έλαβε οδηγίες για τη δημιουργία του δικού του δικτύου. Ο Σιντάρ συνελήφθη από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Τώρα βρίσκεται στη στρατιωτική φυλακή Ofer κοντά στη Ραμάλα. Η δίκη του συνεχίζεται.

Η μονάδα Al Raed διευθύνεται από τον Samekh Saraj, ανώτερο μέλος της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα. Ο διοικητής του είναι ο Maher Salakh, που ταξιδεύει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Βηρυτού.

Έρευνες υπηρεσιών πληροφοριών στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψαν ότι η Χαμάς δραστηριοποιείται σε γραφεία στην συνοικία Başakşehir.Στην ίδια περιοχή βρίσκονται επίσης και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως ο Συνασπισμός Παγκόσμιας Βοήθειας για την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ, η Παλαιστινιακή Ένωση Βετεράνων, το Ινστιτούτο Raya και η Ένωση Λευκών Χεριών, για τις οποίες οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υποψίες ότι σχετίζονται με τη Χαμάς.

Επισήμως, αυτά είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζουν φοιτητές. “Τα μέλη του El Raed χρησιμοποιούν μερικά εστιατόρια στη γειτονιά, ένα κάτω από το στάδιο Fatih Terim, το οποίο ανήκει στον σύλλογο Başakşehir.”

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube