REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Ερντογάν διεκδικεί δις δολάρια από τη Λιβύη, για τους “δικούς” του κατασκευαστές

Ο Ερντογάν διεκδικεί δις δολάρια από τη Λιβύη, για τους “δικούς” του κατασκευαστές

Οι Τούρκοι εργολάβοι επικεντρώνονται στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Σαράζ

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι στη Λιβύη η κατάσταση αστάθειας που έχει επικρατήσει στη χώρα, δεν επέτρεψε στους Τούρκους εργολάβους να διεκδικήσουν και να πάρουν αυτά που υποτίθεται ότι τους χρωστά η Λιβύη. Και παρότι πέρασαν τόσα χρόνια, δΔεν είναι ακόμη σαφές πότε θα πληρωθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια απαιτήσεων των τουρκικών συμβαλλομένων εταιρειών, οι οποίες έχουν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές τους στη Λιβύη.

Για το λόγο αυτό, οι Τούρκοι εργολάβοι περιμένουν με αγωνία τα αποστελέσματα της συνάντησης του Ερντογάν με τον Σαράζ.

Ο κατασκευαστής Yenigün, που εκφράζει τα αιτήματα του κατασκευαστικού τομέα, ανέφερε ότι εκείνοι που είχαν παραγγείλει τα έργα, εκμεταλλεύονται την κατάσταση, για να μην πληρώσουν τις οφειλές τους στους Τούρκους εργολάβους.

Έγραψε για το θέμα ο Yenigün, μεταφέροντας τις απόψεις και άλλων εργολάβων:

“Το Τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Σχεδιασμού της Λιβύης υπέγραψαν τις 13 Αυγούστου μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με ποσά που θα πρέπει να εισπράξουν Τούρκοι εργολάβοι. Στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε, κάθε εταιρεία θα συναντηθεί με τον εργοδότη της τις πρώτες 90 ημέρες και θα εντοπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα. Τις επόμενες 90 ημέρες, θα γίνουν βήματα για την επίλυσή τους. Αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις πρώτες 90 ημέρες. Στη συνάντηση DEİK, μεταφέραμε τα προβλήματα και τα προβλήματά μας στον Πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα συναντηθεί και θα συζητήσει το θέμα με τον Fayiz al Serrac. Σε αυτό το σημείο, αναμένουμε να ακούσουμε νέα από τους προέδρους των δύο χωρών.”

Ο Yenigün συνεχίζοντας, δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με το ζήτημα:

«Εμείς διεκιδκούμε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Φυσικά, αυτά θα συζητηθούν ξανά, θα γίνει σαφές το ποσόν. Έχουμε 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια δολάρια εγγυητικές επιστολές, που στέκουν εκεί μάταια. Έχουμε επίσης ένα χώρο στάθμευσης οχημάτων και μηχανημάτων, αξίας 1 δισεκατομμυρίου 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Μερικά από αυτά έχουν λεηλατηθεί, μερικά έχουν σκουριάσει για 11 χρόνια ή τα εξαρτήματά τους έχουν κλαπεί. Πρώτα απ ‘όλα, αυτές οι ζημιές πρέπει να εντοπιστούν και να συμφωνηθούν επειγόντως. Εάν προσδιορίσουμε τις ζημίες μας εκεί, η πληρωμή είναι το επόμενο βήμα. Έπρεπε να το κάνουμε τις πρώτες 90 ημέρες, όμως οι Λίβυοι δεν ήταν συνεργάσιμοι. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι μας λένε ότι έχουν ανάκγη από έργα, όπως νοσοκομεία και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας”.

Πηγή: Ahval

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube