REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 31 Ιανουαρίου 2021

Ο Ερντογάν χτίζει μεθοδικά μια επικίνδυνη δικτατορία

Ο Ερντογάν χτίζει μεθοδικά μια επικίνδυνη δικτατορία

Η ανευθυνότητα Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας

Σήμερα, ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές του AKP δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τα στοιχεία που δημοσιεύει το τουρκικό κράτος για την οικονομία.

PINAR TREMBLAY

Στο τέλος του 2013, υπήρξε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ακούσαμε μια σειρά από κασέτες που διέρρευσαν στο YouTube και παρόλο που δεν βγήκαν πολλά, υπήρχε ένα που δεν θα μπορούσα ποτέ να ξεχάσω. Μιλούσαν ένα ανώτερο μέλος του AKP και ένας αρχηγός της αστυνομίας. Ο αστυνομικός προσπαθούσε να εξηγήσει ότι αυτό που ήθελε να κάνει ο αξιωματούχος του AKP ήταν παράνομο.

Σε εκείνο το σημείο, ο αξιωματούχος και συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το εξής:

«Κάνετε αυτό που σας λέω και εμείς θα περάσουμε από τη βουλή τους νόμους για να σας καλύψουμε, μην ανησυχείτε για νόμους ή κανονισμούς, εμείς θα το φροντίσουμε».

Καθώς η Τουρκία διολισθαίνει από μια παραμελημένη δημοκρατία σε ένα αυταρχικό και φασιστικό καθεστώς, μου έρχεται στο νου συχνά αυτή η πρόταση. Οι νόμοι είναι πλέον αυθαίρετοι, ενώ η αλήθεια έγινε αόρατη. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό πληθωρισμού, το ποσοστό μόλυνσης από τον COVID-19 ή ακόμη και το ποσοστό φτώχειας στην Τουρκία.

Σήμερα, ακόμη και οι ακλόνητοι υποστηρικτές του AKP δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τα κρατικά στοιχεία για την οικονομία. Παρόλο που ο Ερντογάν μας λέει ότι η οικονομία βρίσκεται σε άνθηση, ότι είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο, όσοι μπορούν ακόμα να βγάλουν τα προς το ζην αγοράζουν αμερικανικά δολάρια μόλις πάρουν το μισθό τους. Η αλήθεια υπήρξε το πρώτο θύμα της αρπαγής της εξουσίας από τον Ερντογάν και η δικαιοσύνη έπεσε κι αυτή μαζί της.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι μια ατελείωτη μηχανή δημιουργίας νόμων. Υπάρχουν τόσα πολλά προεδρικά διατάγματα, ακόμη και οι καθηγητές της νομικής δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Και τα περισσότερα από τα νέα διατάγματα αναθεωρούν τα προηγούμενα διατάγματα, οπότε αν θέλετε να καταλάβετε τι λέει το πρόσφατο, πρέπει να ανακαλύψετε δύο ή τρία άλλα διατάγματα ή κανονισμούς.

Τα περισσότερα πρακτορεία ειδήσεων απλά παραιτήθηκαν. Δημοσιογράφοι που εξηγούν την αλήθεια και καταφέρνουν να την βγάλουν στο φως, συχνά καταλήγουν στο δικαστήριο και μερικές φορές στη φυλακή.

Ένα από αυτά τα διατάγματα εκδόθηκε στις 6 Ιανουαρίου. Ήταν μια αναθεώρηση υφιστάμενου νόμου σχετικά με τη μεταφορά κινητών περιουσιακών στοιχείων (ανάμεσα σ’ αυτά και τα οπλικά συστήματα) μεταξύ της αστυνομίας, της υπηρεσίας πληροφοριών και των ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία διαθέτει μόνο μία υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως MIT, η οποία ασχολείται τόσο με εγχώριες όσο και με διεθνείς πληροφορίες. Η εμβέλεια και οι ευθύνες του MIT έχουν επεκταθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Το νέο του κτίριο, που ονομάζεται κάστρο, λάμπει στην Άγκυρα ως το κέντρο στρατιωτικής ασφάλειας.

Αυτό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο έχει δύο μέρη.  Το πρώτο υποδηλώνει ότι οι τρεις οργανισμοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κινητά στοιχεία του άλλου εφόσον υπάρχει υπογραφή υπουργού. Μιλά για κοινωνικές αναταραχές και τρομοκρατικά γεγονότα. Γιατί χρειάστηκε μια τέτοια αλλαγή;

Η τουρκική αστυνομία διαθέτει περισσότερα από όσα πρέπει εργαλεία, όπλα, εξοπλισμό και πρόσβαση σε πληροφορίες για να συντρίψει οποιοδήποτε κοινωνικό κίνημα. Πράγματι, είναι διαβόητη η χρήση υπερβολικής βίας σε άοπλους διαδηλωτές. Το συχνό αστείο είναι ότι τις περισσότερες φορές στις διαδηλώσει οι ένστολοι αστυνομικοί με εκείνους που είναι πολιτικά, ξεπερνούν τους διαδηλωτές.

Επιπλέον, μόλις πριν από ένα χρόνο, ένα άλλο διάταγμα έδωσε τη δυνατότητα στην αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών να αποκτήσουν βαριά όπλα. Δεν χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στα όπλα και τον εξοπλισμό του στρατού. Οι περισσότερες από τις αναφορές για το θέμα έλεγαν το ίδιο «τώρα η αστυνομία θα έχει πρόσβαση στα όπλα του στρατού».

Καταλαβαίνει και ο πιο αδαής γιατί έγινε αυτή η ρύθμιση.

Όμως ο διάβολος κρύβεται σίγουρα στη λεπτομέρεια. Όπως ορίζει το δεύτερο μέρος αυτής της τροπολογίας, δεν απαιτείται τήρηση αρχείων για το εάν αυτά τα όπλα και οπλικά συστήματα πρόκειται να μεταφερθούν σε σύμμαχο ή φιλικό όμιλο βάσει διεθνών συμφωνιών και πρωτοκόλλων.

Η τήρηση αρχείων σημαίνει διατήρηση αναγνωριστικών για κάθε όπλο ή πυρομαχικό, από μια σφαίρα μέχρι ένα άρμα.

Οι τυπικές διαδικασίες λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, απαιτούν πλήρη τήρηση αρχείων για όπλα, πυρομαχικά και συστήματα που μεταφέρονται ακόμα και σε άλλες μονάδες στο εσωτερικό. Γιατί μια κυβέρνηση θα παραβίαζε έναν τέτοιο κανόνα και θα έλεγε, “όχι, μην καταγράψετε τίποτα απλά μεταφέρετε αυτά τα όπλα και τα στρατιωτικά οχήματα όπου σας διατάξουν;”

Γι’ αυτό το μέρος του νέου κανονισμού δεν μιλάει κανείς. Δεν μπορούσα να βρω μια λέξη στα αγγλικά ή στα τουρκικά γι’ αυτό το θέμα, δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση της τροπολογίας στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως. Για εσωτερικούς ελέγχους του κράτους δεν θα πρέπει να διατηρούνται επιμελώς τέτοια αρχεία;

Ίσως ένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να θέσει αυτήν την ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Δεν μπορούν πλέον να κάνουν ερωτήσεις προφορικά, οπότε θα πρέπει να την υποβάλουν γραπτώς. Η πιθανότητα να λάβουν απάντηση είναι 4%. Αυτό είναι το ποσοστό των απαντήσεων σε γραπτές ερωτήσεις του προηγούμενου έτους στο Κοινοβούλιο.

Παραδόξως, ισχύει ακόμα η υποχρέωση να δημοσιεύονται αυτά στην επίσημη εφημερίδα. Υποθέτω ότι πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό ισχύει ακόμα. Χρειάζεται πραγματικά το κοινό να γνωρίζει τα προεδρικά διατάγματα; Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καμία ένδειξη για αυτά, και ο Τύπος δεν μπορεί να τις αποκωδικοποιήσει ή δεν μπορεί να τις δημοσιεύσει.

Όπου δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα, οι ειδικοί και οι διανοούμενοι γελοιοποιούνται και αγνοούνται. Καθηγητές νόμου, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ιστορικοί με τους οποίους ήρθα σε επαφή, αρνήθηκαν να μου μιλήσουν και να πουν γιατί η Άγκυρα εξέδωσε ένα τέτοιο προεδρικό διάταγμα;

Εγώ δεν μπορώ παρά να θυμηθώ αυτά που έλεγε ο συνεργάτης του Ερντογάν σ’ εκείνη την κασέτα:

«Κάνετε αυτό που σας λέω και εμείς θα περάσουμε από τη βουλή τους νόμους για να σας καλύψουμε, μην ανησυχείτε για νόμους ή κανονισμούς, εμείς θα το φροντίσουμε».

jpost.com/opinion

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube