Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη , Τουρκία 1 Ιανουαρίου 2021

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την συνεργασία του με την Hamas

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την συνεργασία του με την Hamas

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση είχε χορηγήσει υπηκοότητα σε ανώτερα στελέχη της Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ. Τον Αύγουστο, ο Ünal Çeviköz, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) της Τουρκίας, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση ρωτώντας τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay πόσα μέλη της Χαμάς έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα μετά από αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στην γραπτή απάντησή του, ο Oktay αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση και είπε στον Çeviköz να διαβιβάσει την ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Ο πρώην πρέσβης Çeviköz επανέλαβε το αίτημά του και υπέβαλε χωριστές γραπτές ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu στις 4 Δεκεμβρίου. Ο Çeviköz ρώτησε επίσης πόσα μέλη της Χαμάς έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα από το 2002, κατά τη διάρκεια του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και αν εκδόθηκαν τουρκικά διαβατήρια στα μέλη της Χαμάς. Οι υπουργοί αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, αν και ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν απάντηση σύμφωνα με το άρθρο 98 του τουρκικού συντάγματος.

Parliamentary question submitted by MP Ünal Çeviköz to Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu

Η Telegraph ανέφερε τον Αύγουστο ότι επτά από τα μέλη της Χαμάς είχαν αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα, καθώς και διαβατήρια, ενώ άλλα πέντε βρίσκονται στη διαδικασία παραλαβής τουρκικών διαβατηρίων. Η Telegraph ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μέλη της Χαμάς ζουν υπό τουρκικά ψευδώνυμα. Σύμφωνα με την Telegraph, ο Najib, ένας ανώτερος υπάλληλος της Χαμάς που επέβλεψε μια συνωμοσία για τη δολοφονία του δήμαρχου της Ιερουσαλήμ, καθώς και άλλων ισραηλινών δημόσιων προσώπων, έχει προφανώς λάβει υπηκοότητα. Μιλώντας στο Reuters μετά την επίσκεψη των ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία, ο Ρόι Γκίλαντ, μέλος στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Τουρκία, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε απόδειξη ότι η Τουρκία παρέχει διαβατήρια και δελτία ταυτότητας στα μέλη της Χαμάς. «Κάποιοι βρίσκονται στη διαδικασία, κάποιοι έχουν ήδη [τα έγγραφα], αλλά μιλάμε για περίπου δώδεκα», δήλωσε ο Gilad, προσθέτοντας ότι τα μέλη της Χαμάς που έλαβαν τουρκικά έγγραφα χρηματοδοτούσαν και οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις από την Κωνσταντινούπολη, κάτι που αρνείται η Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και άλλους αξιωματούχους στις 22 Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά φέτος. Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), ήταν επίσης παρών στη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Χάνιι.

Written response by Vice President Fuat Oktay to the parliamentary question

Καθώς η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς και να μην απορρίπτει αξιώσεις τουρκικής ιθαγένειας που δίδονται στους ανώτερους συνεργάτες της, ο Πρόεδρος Ερντογάν δίνει ανάμικτα μηνύματα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά επέκρινε την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων ως «απαράδεκτη» και «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες είχαν ξαναρχίσει μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών και των δύο πλευρών. “Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα άτομα στην κορυφή”, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Η πολιτική της Παλαιστίνης είναι η κόκκινη γραμμή μας. Είναι αδύνατο να αποδεχτούμε την παλαιστινιακή πολιτική του Ισραήλ. Οι ανελέητες πράξεις τους εκεί είναι απαράδεκτες. … Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο, οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί », είπε.

Η Τουρκία αναφέρει ότι η Χαμάς είναι ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα που κέρδισε την εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών. Η Χαμάς κατέλαβε τη Γάζα από δυνάμεις πιστές στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς το 2007 και έκτοτε η ομάδα έχει πολεμήσει τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Γιέχου Μπαϊράμοφ κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι να θέσει το ίδιο ζήτημα. Ως ένδειξη της κίνησής της να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, η Τουρκία αποφάσισε να διορίσει νέο πρέσβη στο Ισραήλ μετά από απουσία δύο ετών, ανέφερε προηγουμένως η Al-Monitor. Τον Μάιο του 2018 η Άγκυρα απέσυρε τον απεσταλμένο της για τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αρχηγός κατασκοπείας της Τουρκίας, Φιντάν, διεξήγαγε επίσης μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Άγκυρα, ισχυρίστηκε η Al-Monitor. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του Ερντογάν και η παρουσία των μελών της Χαμάς στην Τουρκία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη βελτίωση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Μιλώντας στον Asharq Al-Awsat, ένας υψηλόβαθμος υπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα βελτιωθούν όσο δεν αλλάζει η προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Χαμάς. «Το γεγονός ότι η έδρα της Χαμάς βρίσκεται στην Τουρκία είναι πολύ προβληματικό. Παρακωλύει σοβαρά τα πάντα», είπε ο υπουργός. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ επιδεινώθηκαν το 2010 μετά από μια ισραηλινή ναυτική επιδρομή σε ένα τουρκικό πλοίο βοήθειας, το Mavi Marmara, καθ ‘οδόν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Η επιδρομή σκότωσε 10 ακτιβιστές. Το 2013, με τη συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς την Τουρκία και την καταβολή 20 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις εισήλθαν σε μια περίοδο ομαλοποίησης. Αποκατέστησαν τους δεσμούς το 2016, αλλά οι σχέσεις μειώθηκαν ξανά το 2018.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube