Weather Icon

Ο αγωγός που “έριξε” τον Καραμανλή, στέλνει φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Ο αγωγός που “έριξε” τον Καραμανλή, στέλνει φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Πούτιν και Ερντογάν, εγκαινιάζουν στον αγωγό Turkish Stream / TürkAkım και μάλιστα παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Σερβίας

Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπονομεύτηκε από τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κατασκευή του αγωγού South Stream.

Οι ΗΠΑ υπονόμευσαν τη κυβέρνηση Καραμανλή, γιατί θεωρούσαν ότι με την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, θίγονται τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους, ενώ ενισχύονται αντίστοιχα αυτά της Ρωσίας.

Τελικά η κυβέρνηση Καραμανλή έπεσε και ο αγωγός δεν έγινε ποτέ.

Όμως, παρόλα αυτά,  το ρωσικό αέριο όχι μόνο έφθασε στην Ευρώπη, αλλά ήλθε και στην Ελλάδα, μέσω ενός αγωγού που βγαίνει μέσω της θάλασσας του Ευξείνου Πόντου στις ακτές της Αν. Θράκης και από κει διακλαδίζεται σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σκόπια, με προοπτική να επεκταθεί προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και μάλιστα ο αγωγός αυτός έχει ένα συμβολικό όνομα, κατ’ απαίτηση του Ερντογάν: Turkish Stream / TürkAkım, έτσι για να μας υπενθυμίζει τον νεοοθωμανισμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο αγωγός αυτός, μέσω του τερματικού σταθμού που βρίσκεται στο Kıyıköy, την αρχαία Μήδεια, το έτος 2020 έστειλε στον σταθμό της Στράντζας, στη Βουλγαρία 5,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο διανεμήθηκε στη συνέχεια στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός, που έχει μήκος 930χλμ μέσα στη θάλασσα και διακλαδίζεται σε δύο αγωγούς στην ξηρά, μήκους 142 και 70χλμ, εγκαινιάστηκε πανηγυρικά ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 8 Ιανουαρίου 2020, από τους Πούτιν και Ερντογάν.

Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2007 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη (στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού για την Παρευξείνιο Συνεργασία) και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, o οποίος θα διήρχετο από την ελληνική επικράτεια και μέσω Ιταλίας θα κατέληγε σε τερματικό σταθμό στην Αυστρία.

Τότε οι ΗΠΑ, θορυβημένες ήδη από την επιλογή της Γερμανίας να ζεσταίνεται με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream, πολέμησαν αυτή την πρωτοβουλία. Μετά την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2008 ξέσπασαν το «σκάνδαλο» του Βατοπαιδίου, τα Δεκεμβριανά κ.ά.

Τελικώς ο αγωγός ακυρώθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται στα WikiLeaks να διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ: «Είμαι ο άνθρωπός σας».

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα τιμωρήθηκε και μάλιστα αυστηρά, αφού η οικονομική κρίση που ακολούθησε μετά την πτώση του Καραμανλή, σε κάποιο βαθμό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης που δημιουργήθηκε λόγω του South Stream και η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά επιβραβεύθηκε, με τον Τραμπ να προσφέρει στο οθωμανικό “ταψί” και στις ορέξεις του Ερντογάν τους Κούρδους, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τα συμπεράσματα δικά σας. 

Σ.Κ.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube