Weather Icon
Τουρκία 29 Ιανουαρίου 2021

Ντοκουμέντα: Η Τουρκία είναι κόμβος ισλαμικής τρομοκρατίας του ISIS

Ντοκουμέντα: Η Τουρκία είναι κόμβος ισλαμικής τρομοκρατίας του ISIS

Μεντρεσές στην Κωνσταντινούπολη λειτούργησε ως εφαλτήριο για μαχητές του ISIS που πρόερχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κεντρική Ασία

Ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, που αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν και ζει ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σουηδία, παρουσίασε απόρρητα έγγραφα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και αστυνομικών αρχών, με τα οποία επιβεβαιώνεται ότι συγκεκριμένος μεντρεσές, που λειτουργεί στη συνοικία Σουλτάνπεϊλι, στην ανατολική ακτή της Κωνστατνινούπολης, λειτουργούσε ο κέντρο υποδοχής και διεκπεραίωσης στα μέτωπα της Συρίας, τρομοκρατών του ISIS.

Σύμφωνα με τον πόζκουρτ, οι ξένοι μαχητές που ήθελαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), αφού έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη από τις χώρες τους, κατέφυγαν σε έναν μεντρεσέ που βρίσκεται στο Σουλτάνμπεϊλι,  μια συντηρητική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, προπύργιο των κυβερνώντων ισλαμιστών και εθνικιστών, και χρησιμοποίησαν τη θρησκευτική σχολή (μεντρεσέ) ως κόμβο για να συναντήσουν άλλους τρομοκράτες. Εκεί καθορίστηκαν τα δρομολόγιά τους προς τη Συρία και συζητήθηκαν στρατηγικές, όπως αποκάλυψαν κρατικά έγγραφα που έλαβε η Nordic Monitor, ιστοσελίδα που διαχειρίζεται ο Μπόζκουρτ.

Ένα κατηγορητήριο και η επακόλουθη δίκη ενός πυρήνα του ISIS στην Τουρκία αποκάλυψε πώς εκπαιδεύτηκαν τζιχαντιστές από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας σε έναν μεντρεσέ στην περιοχή Sultanbeyli της Κωνσταντινούπολης, όπου το κυβερνών Κόμμα Ανάπτυξης Δικαιοσύνης (AKP) έχει ισχυρή βάση υποστήριξης.

Η υπόθεση, η οποία κινήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, αφορούσε ξένους μαχητές που είχαν κινηθεί μέσα και έξω από την Κωνσταντινούπολη, με ορισμένους να ταξιδεύουν στα τουρκικά-συριακά σύνορα. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες απελευθερώθηκαν πριν ξεκινήσει η δίκη, ανοίγοντας το δρόμο για μερικούς να διαφύγουν υπόγεια από την Τουρκία. Όταν ζητήθηκε από το δικαστήριο να εντοπίσει υπόπτους που βρίσκονταν σε φυγή, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι αγνοεί πού βρίσκονται.

Η μαρτυρία των υπόπτων κατά τη διάρκεια των ακροάσεων ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο οι τζιχαντιστές δικτυώθηκαν στην Τουρκία και έκαναν οδηγήθηκαν στη Συρία, αφού προηγουμένως, πριν ενταχθούν στο ISIS, βοηθήθηκαν από έναν μεντρεσέ που λειτουργεί νόμιμα στην Κωνσταντινούπολη να μεταβούν στη Συρία. Η υπόθεση έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές γνώριζαν τις κινήσεις του ISIS πολύ πριν ο εισαγγελέας εκδώσει ένταλμα σύλληψης, αλλά αποφάσισε να κλείσει τα μάτια στις δραστηριότητές τους έως ότου ο τουρκικός στρατός εισήλθε στη Συρία και αντιμετώπισε αντίσταση από ένοπλες ομάδες ISIS.

Ο Μπόζκουρτ παραθέτει ντοκουμέντα από το φάκελο της υπόθεσης που οδηγήθηκε στο δικαστήριο, τα οποία αποδεικνύουν ότι το τουρκικό κράτος βρίσκεται πίσω από την άφιξη τρομοκρατών στην Κωνσταντινούπολη, την υποδοχή και εκπαίδευσή τους σε συγκεκριμένους χώρους και στη συνέχεια τη μεταφορά τους, υπό προστασία, στα μέτωπα της Συρίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube