REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , ΗΠΑ , Κύπρος 4 Ιανουαρίου 2021

Να δούμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στην γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακή ΑΟΖ

Να δούμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στην γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακή ΑΟΖ

Δεύτερο εξάμηνο του 2021 η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ

Μάριος Πούλλαδος

Τo τεμάχιο όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αποκάλυψε η Υπουργός Ενέργεια Νατάσα Πηλείδου.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο η κα. Πηλείδου είπε πως πρόκειται για το τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Exxon Mobil/Qatar Petroleum. «Δεν νομίζω να είχαμε καθυστερήσει στο ενεργειακό πρόγραμμα το 2020 αν δεν είχαμε τα προβλήματα με τον κορωνοϊό. Ευελπιστούμε και έχουμε προγραμματίσει να γίνουν γεωτρήσεις το δεύτερο μισό του 2021. Μάλλον ξεκινάμε με το τεμάχιο 10 της Exxon Μοbil/Qatar Petroleum. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές χρονικό πλαίσιο αλλά θα ακολουθήσουν και τα τεμάχια της Eni/Total».

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο η Exxon Mobil θα κάνει επιβεβαιωτική γεώτρηση ή θα επιχειρήσει να εντοπίσει νέο στόχο στο τεμάχιο 10, η κα. Πηλείδου είπε πως πρόκειται για νέα γεώτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ε/κ Τύπο, η ΕΝΙ και ΤΟΤΑL αναμένεται να ανακοινώσουν προσεχώς την ενοικίαση του γεωτρύπανου για τις επόμενες γεωτρήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Eρωτηθείσα παράλληλα κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις από άλλα κράτη που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να ενταχθεί η Τουρκία, η κα. Πηλείδου απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει μια τέτοια συζήτηση.

«Ωστόσο το καταστατικό και η Κύπρος είναι υπέρ της πρόνοιας πως όλες οι χώρες, ιδιαίτερα οι γειτονικές, θα μπορούσαν να γίνουν μέλη και έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν το ενδιαφέρον αν συμμερίζονται τις αξίες των υπολοίπων. Αυτό όμως σημαίνει ότι το να ενταχθεί μια χώρα πρέπει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και πρέπει να μοιράζεται τους στόχους που έχουν τεθεί για αξιοποίηση του αερίου. Βεβαίως η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μέλος αν ήταν διατεθειμένη να ακολουθήσει αυτή την πρακτική. Βέβαια πρέπει να πούμε πως τα ιδρυτικά μέλη του EMGF διαθέτουν δικαίωμα άσκησης βέτο αν κρίνουν πως μια χώρα δεν τηρεί αυτές τις προδιαγραφές ή υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.»

Απόσπασμα στο 42:20

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube