Weather Icon

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο ως μέσο επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης με την Ελλάδα

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο ως μέσο επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης με την Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην ανάγκη να αποδεχτεί το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στην επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο θέμα και στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μην αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο, είπε ότι:

“Εάν η Τουρκία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όρους, όπως η ευθυδικία, τότε θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και, υπό αυτή την ερμηνεία, να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας”.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής:

Η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου και θα συζητηθεί στις 25 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, η πορτογαλική προεδρία καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.

Η ΕΕ είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία συνθήκη. Συνεπώς, εάν η Τουρκία γίνει, κάποτε, μέλος της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι, προηγουμένως, θα έχει συνυπογράψει και αποδεχθεί πλήρως αυτή την μοναδική ευρωπαϊκή εμπειρία.

Αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη εποχή για την Τουρκία, μια μεγάλη εποχή για την ειρήνη, μια μεγάλη εποχή για την ΕΕ. Αλλά – να το επαναλάβω- αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα έχει αποδεχθεί και υιοθετήσει όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Λυπάμαι που δεν βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει, όπως επίσης με λυπεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή διαδικασία, τα τελευταία χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου η Τουρκία θα αντιληφθεί τα οφέλη της παραμονής της κοντά στην ΕΕ.

Έχουμε μια μεγάλη απόκλιση με την Τουρκία και αυτή αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι και μόνο.

Δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί. Εμείς ήδη το επιλύσαμε με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, θα το επιλύσουμε με την Αλβανία και, σε περίπτωση που δεν φθάσουμε σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούμε στη Χάγη για να τις επιλύσουμε.

Όμως, με την Τουρκία υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν αποδέχεται το νομικό πλαίσιο αναφοράς που δεν είναι άλλο από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, τότε το πράγμα θα είναι εύκολο.

Εάν η Τουρκία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όρους, όπως η ευθυδικία, τότε θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και, υπό αυτή την ερμηνεία, να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας.

Η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γραμμή των ίσων αποστάσεων, κάτι που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι άδικο για εμάς. Εμείς δεν είμαστε υπαίτιοι, κάποιος άλλος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπάρχει ένα θύμα αυτής της παραβίασης.

Οφείλω να πω θετικά λόγια για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, ο οποίος αντελήφθη πολύ καλά το τι συνέβαινε και προσπάθησε πολύ να βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορώ να ξεχάσω την τελευταία ομιλία του στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Ελπίζω η νέα κυβέρνηση Biden, που διαθέτει στελέχη με μακρά πείρα σε ζητήματα-κλειδιά, να επιτύχει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του κ. Pompeo.

Για μια ακόμη φορά, θέλω να τονίσω ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιεί τη Συμμαχία και την συμμετοχή της σε αυτήν.

Για εμάς, την Ελλάδα, μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube