Weather Icon

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

«Το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» ξεκαθάρισε σήμερα από την Λισαβόνα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι καλεί την Ελλάδα «για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών» είπε: «Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το ένα θέμα, των καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών» 

«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Όμως ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου,δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν έχει λάβει προς το παρόν καμία πρόσκληση σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών» .

Να σημειωθεί πάντως πως ο Αντόνιο Κόστα, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε  την πλήρη αλληλεγγύη της Πορτογαλίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. και συνέχισε: «Εμείς επιθυμούμε πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι εφικτό να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους γείτονες της ΕΕ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί, υπάρχει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα εντός της ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να φτάσουμε το Μάρτιο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα, μια νέα σχέση με την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» πρόσθεσε

Την ίδια στιγμή. κινητικότητα εμφανίζεται και στο Κυπριακό, με τον Ν. Αναστασιάδη να δηλώνει την ετοιμότητά του για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο πλαίσιο της επιστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της 26ης Οκτωβρίου.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube