Εθνική Άμυνα , Τουρκία 21 Ιανουαρίου 2021

Με μπαράζ υπερπτήσεων και παράλογες διεκδικήσεις η Τουρκία τορπιλίζει τις διερευνητικές πριν καν αρχίσουν

Με μπαράζ υπερπτήσεων και παράλογες διεκδικήσεις η Τουρκία τορπιλίζει τις διερευνητικές πριν καν αρχίσουν

Προβληματισμό ως και εύλογη ανησυχία προκαλεί η στάση της Αγκύρας λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Από τη μία η Τουρκία «φουσκώνει» διαρκώς την ατζέντα με τις παράλογες απαιτήσεις της σε μία σειρά από ζητήματα, ενώ από την άλλη κλιμακώνει τις προκλήσεις της, από αέρος αυτή τη φορά.

Μπαράζ υπερπτήσεων την Τετάρτη
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και η νευρική αντίδραση της Τουρκίας την Τετάρτη, την ώρα της συζήτησης στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στο Ιόνιο, αλλά και στα όσα είπε ο πρωθυπουργός η Αθήνα επιφυλάσσεται να προχωρήσει και αλλού σε ανάλογη ενέργεια όταν το κρίνει σκόπιμο.

Όπως έγραψε το Newpost, σαν να ήταν έτοιμο το Τουρκικό επιτελείο και έπειτα προφανώς από εντολή της πολιτικής ηγεσίας έδωσε διαταγή στα Τουρκικά μαχητικά να απογειωθούν και όχι απλά να προχωρήσουν σε παραβιάσεις αλλά σε προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και νησίδες. F-16 της TuAF από τα στρατιωτικά αεροδρόμια σε Κόνυα και Εσκί Σεχίρ πέταξαν προς την «καρδιά» του Αιγαίου και το σύμπλεγμα των Φούρνων. Περιοχή η οποία ανήκει σε όσες έχουν «στοχοποιήσει» οι γείτονες για να προκαλούν με υπερπτήσεις και να υπενθυμίζουν με αυτόν τον τρόπο τις παράλογες αξιώσεις τους.

Φυσικά οι εικονικές αερομαχίες εξελίχθηκαν εφιαλτικά για τους Τούρκους πιλότους οι οποίοι αναγκάστηκαν γρήγορα να «τραβήξουν» στα «κόκκινα» τους κινητήρες για να απεμπλακούν. Με μετάκαυση και ταχύτητες στο φράγμα του ήχου κινήθηκαν ανατολικά για να ξεφύγουν από το ασφυκτικό πρέσινγκ των Ελλήνων ιπτάμενων. Ήταν μια ακόμα δύσκολη μέρα για τους Τούρκους ιπτάμενους οι οποίοι έπειτα από αρκετές ημέρες πήραν εντολή να προκαλέσουν με υπερπτήσεις για να λάβουν τη γνωστή απάντηση.

Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ
Εκτός όμως από το μπαράζ παραβιάσεων, αναβρασμός επικράτησε και στα τουρκικά ΜΜΕ, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, τις οποίες επανέλαβε και ο πρωθυπουργός περί επέκτασης των χωρικών υδάτων και αλλού, πέραν του Ιονίου. «Προκλητική προσέγγιση από την Ελλάδα! Η Τουρκία θυμίζει το casus belli» γράφει η Μιλλιέτ, σχολιάζοντας πως οι δηλώσεις Δένδια υπονομεύουν τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, πριν αυτές ξενικήσουν επίσημα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γενί Τσαγ, «παίρνει τα όπλα», υποστηρίζοντας πως «Η απόφαση της Ελλάδας ξεκινά πόλεμο» και προβάλλοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για επικείμενη αύξηση των χωρικών υδάτων νότια και Ν.Α. της Κρήτης.

«Αιτία πολέμου. Ακραία κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, λίγο πριν τις συνομιλίες» είναι ο τίτλος της Τακβίμ .

Η επίσημη θέση της Άγκυρας
Η επίσημη θέση της Άγκυρας, ήρθε λίγη ώρα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ της γείτονος τοποθετήθηκε σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τα ΜΜΕ και την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, οι προκλητικές αιτιάσεις παραμένουν, καθώς η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι ξεχωριστή περίπτωση που υπόκειται σε διαφορετικές περιστάσεις. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, καταλήγει νότια της Πελοποννήσου και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το Αιγαίο. Η χώρα μας έχει ζωτικά συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές περιστάσεις. Είναι κοινή γνώση πως τα εθνικά ύδατα δεν πρέπει να επεκτείνονται μονομερώς με τρόπο που να εμποδίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την πρόσβαση σε ανοιχτή θάλασσα τόσο στη χώρα μας, όσο και σε τρίτες χώρες».

«Φουσκώνουν» την ατζέντα
Πάντως, η Τουρκία φροντίζει ήδη να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα για τις διερευνητικές επαφές. Προ λίγων ημερών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιδόθηκε σε μια προκλητικό παραλήρημα, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας, ενώπιον του άλαλου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε, είπε ο Τσαβούσογλου σε μια προφανή αναφορά για τις στρατιωτικές ασκήσεις που κάνει η χώρα μας στο Αιγαίο. Έβαλε έτσι δια της πλαγίας οδού το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στόχευσε για μία ακόμα φορά το Καστελόριζο και είπε: «Η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Τουρκία».

Έβαλε επιπρόσθετα και ζήτημα μειονότητας στη Θράκη, καθώς ισχυρίστηκε: Από την άλλη η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι οι μειονοτικοί (πληθυσμοί) στη Θράκη».

Χωρίς αυταπάτες στις διερευνητικές
Η Αθήνα από την πλευρά της δεν τρέφει αυταπάτες. Προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές κρατώντας μικρό καλάθι γνωρίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας και διατηρώντας στο ακέραιο τις «κόκκινες» γραμμές. Υποστηρίζει σε αυτό το πλαίσιο πως οι μόνες διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή την Τετάρτη.

«Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν», υπογράμμισε. «Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ, αν δεν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης/ Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επανέλθουν οι γείτονες στο δρόμο του διεθνούς δικαίου και της κοινής λογικής. Πως αυτές αν χρειαστεί να επιβληθούν θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό που έχει κάθε λόγο να συνυπάρχει και να θέλει να συνυπάρχει ειρηνικά με τον ελληνικό λαό. Πρόθεσή μας είναι μία συνολική προσέγγιση που θα εξυπηρετούσε τελικά και τη λύση άλλων σοβαρών ζητημάτων όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube