REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία 21 Ιανουαρίου 2021

Λεγεώνα των Ξένων: Ιστορία, σύγχρονες επιχειρήσεις

Λεγεώνα των Ξένων: Ιστορία, σύγχρονες επιχειρήσεις

Λεγεών των Ξένων, η Λεγεών της Τιμής, Legion d’ Honneur: «Είναι με τέτοια μπιχλιμπίδια που οδηγούνται στην μάχη οι άντρες»

Τίτος Χριστοδούλου

Η οργάνωση θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσοψη για να δώσει πολιτικές εύνοιες, δώρα και παραχωρήσεις. Η Légion d’honneur διαμορφώθηκε χαλαρά στο πρότυπο της ρωμαϊκής λεγεώνας, με λεγεωνάριους, αξιωματικούς, διοικητές, περιφερειακές «κοόρτες» και ένα μεγάλο συμβούλιο

Κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, όλες οι γαλλικές τάξεις ιπποσύνης καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με τα Όπλα Τιμής. Ήταν η επιθυμία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, του Πρώτου Υπάτου, να δημιουργήσει μιαν ανταμοιβή για να τιμήσει πολίτες και στρατιώτες. Από αυτήν την επιθυμία ιδρύθηκε η Légion d’honneur, ένα σώμα ανδρών που δεν ήταν τάξη ιπποσύνης, γιατί ο Ναπολέων πίστευε ότι η Γαλλία ήθελε μιαν αναγνώριση και διάκριση της ατομικής αξίας παρά ένα νέο σύστημα [κληρονομικής] ευγενείας.

Ωστόσο, η Λεγεών της Τιμής, Légion d’honneur χρησιμοποίησε την οργάνωση των παλαιών γαλλικών τάξεων ιπποσύνης, για παράδειγμα, το Ordre de Saint-Louis. Τα διακριτικά της Légion d’honneur μοιάζουν με αυτά του Ordre de Saint-Louis, το οποίο χρησιμοποίησε επίσης την κόκκινη κορδέλα.

Ο Ναπολέων δημιούργησε αρχικά αυτό το παράσημο για να διασφαλίσει την πολιτική πίστη. Η οργάνωση θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσοψη για να δώσει πολιτικές εύνοιες, δώρα και παραχωρήσεις. Η Légion d’honneur διαμορφώθηκε χαλαρά στο πρότυπο της ρωμαϊκής λεγεώνας, με λεγεωνάριους, αξιωματικούς, διοικητές, περιφερειακές «κοόρτες» και ένα μεγάλο συμβούλιο. Η υψηλότερη διάκριση δεν ήταν ένας Μεγάλος Σταυρός, αλλά ένας Μεγάλος Αετός (Grand Eagle), μια διάκριση που φορούσε τα διακριτικά κοινά σε έναν Μεγάλο Σταυρό. Τα μέλη, εξ άλλου, αμείβoνται, ο υψηλότερος βαθμός από αυτά εξαιρετικά γενναιόδωρα:

  • 5.000 φράγκα σε ανώτατο αξιωματούχο,
  • 2.000 φράγκα σε διοικητή,
  • 1.000 φράγκα σε αξιωματικό,
  • 250 φράγκα σε έναν λεγεωνάριο.

Ο Ναπολέων δήλωσε με την φράση που έμεινε στην ιστορία: «Τα ονομάζεις αυτά στολίδια, λοιπόν, με τα μπιχλιμπίδια οδηγούνται οι άνδρες… Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να κάνεις τους άνδρες να πολεμούν με την λογική; Ποτέ. Αυτό είναι καλό μόνο για τον μελετητή στις σπουδές του. Ο στρατιώτης χρειάζεται δόξα, διακρίσεις, ανταμοιβές». Αυτό έμεινε στην ιστορία ως: «Είναι με τέτοια στολίδια που οδηγούνται οι άντρες».

Προηγούμενό τους στην ιστορία, πάντα γερά [σ]πηρούνια του στρατεύματος, οι Βουκελάριοι, οι Λεγεωνάριοι Βουκανιέροι της Αυτοκρατορικής Φρουράς στο Βυζάντιο, από την Βούκκα, το μάγουλο ή… την μάσα. Οι ροζμπίφ, των Βρετανών, ευρύστερνοι Φρουροί του Στέμματος, ή… «Beefeaters» – που βλέπετε να φρουρούν τον Πύργο του Λονδίνου – δίπλα στα κοράκια, και να κοσμούν τα μπουκάλια τζιν της ομώνυμης μάρκας… Είπαμε, της γερής μάσας. Στο σακάκι της στολής τους, μάλιστα, οι ρίγες είναι οριζόντιες, για να επιταθεί το πλάτος, οι πλάτες, των ευρύστερνων στρατιωτών.

«Rank and file» – οι κληρωτοί απλοί στρατιώτες. Οι κληρωτοί ή πολλοί ως βαθμός στρατολόγησης (επίσης γνωστός ως βαθμός κληρωτών) βρίσκεται σε ορισμένες ένοπλες υπηρεσίες, οποιασδήποτε κατάταξης κάτω από εκείνην ενός ανατεθέντος αξιωματικού.

Η επιχείρηση Barkhane: Πρόσφατες γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική

Η επιχείρηση Barkhane είναι μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κατά των ανταρτών που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2014, η οποία διευθύνεται από τον γαλλικό στρατό κατά των ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής. Αποτελείται από μια γαλλική δύναμη περίπου 5.000 ατόμων, η οποία εδρεύει μόνιμα στο N’Djamena, την πρωτεύουσα του Τσαντ. Η επιχείρηση διεξάγεται σε συνεργασία με πέντε χώρες, όλες τις πρώην γαλλικές αποικίες, που εκτείνονται στο Σαχέλ: Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας. Αυτές οι χώρες αναφέρονται συλλογικά ως «G5 Sahel». Η επιχείρηση πήρε το όνομά της από έναν αμμόλοφο σε σχήμα ημισελήνου, στην έρημο της Σαχάρας.

Ο γαλλικός στρατός παρενέβη αρχικά στο Μάλι στις αρχές του 2013 ως μέρος της Επιχείρησης Serval, η οποία ανέκτησε με επιτυχία το βόρειο μισό της χώρας από ισλαμικές ομάδες. Η επιχείρηση Barkhane προορίζεται να δράσει ως συνέχεια αυτής της επιτυχίας και έχει επεκτείνει τις επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού σε μια τεράστια περιοχή της περιοχής Σαχέλ. Η επιχείρηση έχει δηλωμένο στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να διατηρήσουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την περιοχή να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η επιχείρηση στοχεύει «να γίνει ο γαλλικός πυλώνας της αντιτρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ». Σύμφωνα με τον Γάλλο τότε Υπουργό Άμυνας, Jean-Yves Le Drian, ο κύριος στόχος της επιχείρησης Barkhane είναι η αντιτρομοκρατία: «Ο στόχος είναι για να αποτρέψω αυτό που αποκαλώ τον αυτοκινητόδρομο όλων των μορφών κυκλοφορίας για να γίνει ένας τόπος μόνιμης διέλευσης, όπου τζιχαντιστικές ομάδες μεταξύ Λιβύης και Ατλαντικού Ωκεανού μπορούν να ανασυγκροτηθούν, κάτι που θα οδηγούσε σε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλειά μας». Η «εταιρική σχέση» έχει τονιστεί για να εξηγήσει την ανάπτυξη των γαλλικών στρατευμάτων. Ο κύριος στόχος της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης είναι η άμεση υποστήριξη των δυνάμεων του G5 Sahel, μέσω της εκπαίδευσης και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και πόρων. Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, François Hollande, δήλωσε ότι η δύναμη του Barkhane θα επιτρέψει «ταχεία και αποτελεσματική επέμβαση σε περίπτωση κρίσης» στην περιοχή. Η επιχείρηση θα στοχεύει ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Μάλι, το Τσαντ και τον Νίγηρα, και θα έχει την εντολή να λειτουργεί διασυνοριακά.

Γαλλικές δυνάμεις – περιλαμβάνοντας και την Λεγεώνα των Ξένων

Η γαλλική δύναμη ήταν αρχικά μια αντιτρομοκρατική δύναμη 3.000 ατόμων, με 1.000 στρατιώτες που αναπτύχθηκαν επ’ αόριστον στο Μάλι. Αυτοί οι στρατιώτες επρόκειτο να επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας στο βόρειο Μάλι, με άλλους 1.200 στρατιώτες τοποθετημένους στο Τσαντ, και οι υπόλοιποι στρατιώτες χωρίστηκαν μεταξύ μιας βάσης επιτήρησης στον Νίγηρα, μιας μεγαλύτερης μόνιμης βάσης στην Ακτή Ελεφαντοστού και ορισμένων ειδικών δυνάμεων στη Μπουρκίνα Φάσο. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, οι γαλλικές δυνάμεις εφοδιάστηκαν με 20 ελικόπτερα, 200 θωρακισμένα οχήματα, 10 αεροσκάφη μεταφοράς, 6 μαχητικά αεροσκάφη και 3 αεροσκάφη. Η Γαλλική Στρατιωτική Αεροπορία διαθέτει σήμερα δύο Aérospatiale SA 330 Puma’s στο Τσαντ.

Ο καταμερισμός της εργασίας μεταξύ της Γαλλίας και του G5 Sahel δημιουργήθηκε από τέσσερεις μόνιμες στρατιωτικές βάσεις:

(1) Έδρα και αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Τσαντ N’Djamena (υπό την ηγεσία της Γαλλικής Général Palasset)·

(2) μια περιφερειακή βάση στο Γκάο, στο βόρειο Μάλι, με τουλάχιστον 1.000 άνδρες·

(3) βάση ειδικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου·

(4) μια βάση πληροφοριών στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Niamey, με περισσότερους από 300 άνδρες. Η αεροπορική βάση Niamey είναι στρατηγικά σημαντική, διότι φιλοξενεί αεροσκάφη που είναι υπεύθυνα για την συλλογή πληροφοριών σε ολόκληρη την περιοχή της Σαχάλης-Σαχάρας. Από το Niamey, τα στρατεύματα της Γαλλίας υποστηρίζονται από δύο γερμανικά Transall C-160.

Το 2020, η Γαλλία δήλωσε ότι θα αναπτύξει 600 στρατιώτες επιπλέον της υπάρχουσας δύναμης για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών στο Σαχέλ της Αφρικής. Η αεροπορική υποστήριξη παρέχεται από το γαλλικό Groupement Tactique Désert-Aérocombat.

Οι επιχειρήσεις άρχισαν την 1η Αυγούστου 2014. Οι γαλλικές δυνάμεις υπέστησαν το πρώτο τους θύμα κατά την διάρκεια μιας μάχης στις αρχές Νοεμβρίου 2014, η οποία είχε επίσης σκότωσε 24 τζιχαντιστές. Στις 24 Νοεμβρίου, ένας Γάλλος στρατιώτης ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου Caracal στην Μπουρκίνα Φάσο. Οι γαλλικές δυνάμεις γνώρισαν την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Barkhane τον Δεκέμβριο του 2014, με την δολοφονία του Ahmed al-Tilemsi, του ηγέτη της τζιχαντιστικής ομάδας Al-Mourabitoun, από γαλλικές ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στις ερήμους του βόρειου Μάλι.

Από τις 7 έως τις 14 Απριλίου 2015, γαλλικές και νιγηριανές δυνάμεις πραγματοποίησαν αερομεταφερόμενη επιχείρηση στα βόρεια του Νίγηρα για να αναζητήσουν τζιχαντιστές. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, 90 αλεξιπτωτιστές της λεγεώνας των ξένων, του 2e REP πήγαν κοντά στο πέρασμα του Σαλβαδόρ. Δύο λεγεωνάριοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια του άλματος προτού ενωθούν με μια κοινή δύναμη Νιγηριανών και Γάλλων στρατιωτών από το 1ο Χαζάρ αλεξιπτωτιστών (1er RHP).

Στις 26 Νοεμβρίου 2015, ένας Γάλλος κομάντο αλεξιπτωτιστής υπέκυψε σε νοσοκομείο της Γαλλίας ως αποτέλεσμα των τραυμάτων του, αφού χτυπήθηκε από αντιαρματικές νάρκες στις 13 Οκτωβρίου κοντά στο Tessalit, κατά την διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης.

2016–2017: Η εξέγερση εντείνεται

Γάλλοι στρατιώτες που εδρεύουν στο Μάλι ως τμήμα της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού επεκτάθηκαν γρήγορα στην Μπουρκίνα Φάσο στις 15 Ιανουαρίου 2016, αφού τζιχαντιστές ξεκίνησαν τρομοκρατική επίθεση στην Ουαγκαντουγκού, η οποία σκότωσε 30 άτομα. Τον Φεβρουάριο, οι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό ανταρτών μαχητών στο βόρειο τμήμα του Μάλι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υψηλόβαθμων αλλοδαπών τζιχαντιστών από το AQIM.

Στις 12 Απριλίου 2016, τρεις Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τους έπεσε σε ναρκοπέδιο. Η συνοδεία περίπου 60 οχημάτων ταξίδευε στην βόρεια έρημο πόλη Tessalit, όταν κτύπησε σε νάρκη. Ένας άλλος Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016, μετά την έκρηξη νάρκης κοντά στην πόλη Abeïbara, η οποία κατέστησε το 2016 το πιο θανατηφόρο έτος μέχρι εκείνη την στιγμή για τις γαλλικές δυνάμεις που συμμετείχαν στο Barkhane.

*Φιλόσοφος, συγγραφέας

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube