Weather Icon
Παντελής Σαββίδης 26 Ιανουαρίου 2021

Λάθος κύριε Μητσοτάκη

Λάθος κύριε Μητσοτάκη

Παντελής Σαββίδης

Στις “Ανιχνεύσεις”, χθες, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σε μετάφραση από την ιστοσελίδα της ισραηλινής δεξαμενής σκέψης Begin-Sandat Center (BESA) που αναφερόταν στις αρνητικές προοπτικές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Η απόκτηση από την Ελλάδα των 18 Rafale βελτιώνει, ακόμη περισσότερο, τον συσχετισμό υπέρ της χώρας μας.

Το λάθος με αυτήν την εξέλιξη βρίσκεται στις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών, μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα υπουργό άμυνας είπε πως “η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα”.

Αν κ. Μητσοτάκη η θωράκιση της Ελλάδας δεν αποτέλεσε ποτέ κίνδυνο για καμιά άλλη χώρα, τότε, γιατί η Ελλάδα θωρακίζεται; Υποτίθεται πως η χώρα αγοράζει όπλα και διατηρεί στρατό για να στείλει μήνυμα προς τους επιβουλείς της πως κινδυνεύουν. Αν κ. πρωθυπουργέ εσείς τους διαβεβαιώνετε πως δεν κινδυνεύουν γιατί τα όπλα να έχουν αποτελεσματικότητα;

Και, κυρίως, γιατί τα αγοράζετε στερώντας τη χώρα από πολύτιμους πόρους;

Τα όπλα και ο στρατός έχουν συγκεκριμένη αποστολή: να αποτελέσουν κίνδυνο κατά των εχθρών της χώρας και του λαού της. Διαφορετικά δεν χρειάζονται. Αν το κάνετε, απλώς, από συμμαχική υποχρέωση και δεν είστε διατεθειμένοι να τα χρησιμοποιήσετε, κακώς τα αγοράζετε.

Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει ριζωθεί βαθιά στην ψυχή του ένας φόβος απέναντι στην Τουρκία. Ανεδαφικός φόβος. Αλλά, ακόμη και αν υπάρχει αυτός ο φόβος δεν μπορεί να εκδηλώνεται από επίσημα χείλη. Ρίχνει το ηθικό λαού και στρατού. Και χωρίς ηθικό καμιά μάχη δεν κερδίζεται.

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο.

Στη χθεσινή εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόρασης “Ανιχνεύσεις web tv” ο υποστράτηγος ε.α Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ο οποίος έχει γράψει και ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την εθνική ασφάλεια, είχε προσκεκλημένο τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Γκαρτζονίκα, έναν πολύ καλό στρατηγιστή.

Και οι δύο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η διάταξη των ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται στη λογική ενός αμφισβητούμενου όρου “αποτροπής” αλλά να έχει επιθετικά χαρακτηριστικά. Όχι για να μπούμε σε πολεμικές περιπέτειες αλλά για να είναι έτοιμος ο στρατός αν και όταν χρειαστεί. Και να στείλει το μήνυμα της απειλής απέναντι, σε περίπτωση που η ηγεσία της Τουρκίας προβεί στο απονενοημένο.

Με έναν μαλθακό στρατό (δεν λέω ότι τέτοιος είναι ο ελληνικός, έστω και αν μερικοί έτσι τον θέλουν) διατεταγμένο να βοηθάει στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τα χιόνια, το μήνυμα στην Τουρκία δεν είναι αυτό που πρέπει να πάρει.

Όσοι πιστεύουν πως επειδή αλλάζουν ορισμένα δεδομένα στην περιοχή τελειώσαμε με την Τουρκία κάνουν τραγικό λάθος. Ας αξιοποιήσουν τον χρόνο μια ύφεσης για να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι να αλλάξουν τρόπους διάταξής τους.

facebook.com/pantelis.savvidis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube