REAL TIME |

Weather Icon

Κι αποχαιρέτα τες τις κυρώσεις μετά τις διερευνητικές

Κι αποχαιρέτα τες τις κυρώσεις μετά τις διερευνητικές
Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Δεν συζητήθηκαν κυρώσεις για Τουρκία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ»
Δεν τέθηκε θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, επισήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Για τις επαφές του Νίκου Δένδια στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ μίλησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Όπως κατέστησε σαφές, δεν συζητήθηκε θέμα κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. 

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η απειλή των κυρώσεων το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ως ένας μοχλός πίεσης προς τη γείτονα.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κάποιοι από τους συμμετέχοντες μίλησαν για «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι βλέπουν θετικά το ζήτημα αλλά και με επιφυλακτικότητα.

«Υπάρχει σκεπτικισμός για τη διάρκειά της σε βάθος χρόνου» επισήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η ελληνική πλευρά ζήτησε απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ενδιαφέροντος της χώρας μας, ενώ ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν είναι μόνο εθιμικό αλλά και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι θα υποστήριζε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ αρκεί να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων δεν συζητήθηκε το Κυπριακό ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ερωτηθείς σχετικά κατέστησε ότι πάγια θέση της ελληνικής και ευρωπαϊκής διπλωματίας παραμένει η υποστήριξη της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση για το κυπριακό, εφόσον προσκληθεί. Παράλληλα κατέστη σαφές ότι εξετάζονται ενδεχόμενα αντίμετρα απέναντι στις παραβιάσεις της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων, βρέθηκε μεταξύ άλλων η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, οι διατλαντικές σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα βήματα στην κλιματική διπλωματία, ενόψει σχετικής συνάντησης στα τέλη του έτους.

Αναφορικά με τη Ρωσία, στη συνάντηση των ΥΠΕΞ, κατέστη σαφές ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις τον επόμενο μήνα, ενώ ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταβεί άμεσα στη Μόσχα για συνομιλίες.

Οι διερευνητικές επαφές

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας αλλά και αν γνώριζε το ελληνικό ΥΠΕΞ εκ των προτέρων για την παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Ιμπραήμ Καλίν σε αυτές, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε να σχολιάσει, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά πάγια πρακτική «οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συζητήσεις και με εμπιστευτικό περιεχόμενο. Η τουρκική πλευρά τηρεί την ίδια στάση και κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να παραμείνει».

Υπενθυμίζεται ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών θα διεξαχθεί στη Αθήνα, χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμα οι ημερομηνίες.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube