Weather Icon
Ελλάδα , Ισραήλ 16 Ιανουαρίου 2021

Καλή η πτητική… μήπως να συζητούσαμε με την ELBIT Systems για εκπαίδευση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο;

Καλή η πτητική… μήπως να συζητούσαμε με την ELBIT Systems για εκπαίδευση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο;

Η πρόσφατη ανακοίνωση της συμφωνίας για την ανάθεση της πτητικής εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην ισραηλινή Elbit Systems, αφενός καλύπτει ένα μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί κατά τη δεκαετία της κρίσης λόγω αδυναμίας διάθεσης πιστώσεων για την ανανέωση και αναβάθμιση της υποδομής βασικής και προκεχωρημένης πτητικής εκπαίδευσης και αφετέρου δημιουργεί μία ισχυρή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου Πεδίου Εκπαίδευσης Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΠΕΗΠ) που θα καλύψει τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των λοιπών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό).

Με τον όρο ΠΕΗΠ νοείται μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική υποδομή σε ευρείας έκτασης περιοχή, εντός της οποίας το επιχειρησιακό προσωπικό εκπαιδεύεται στο σύγχρονο περιβάλλον ηλεκτρομαγνητικών απειλών.

Στο ΠΕΗΠ συνδυάζονται σε μία ολοκληρωμένη οντότητα,
>οπλικά συστήματα (εκτοξευόμενα από τον ώμο κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους– αέρος [MANPADS], κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος πολύ εγγύς [VSHORADS), εγγύς [SHORADS] και μέσου – μακρού βεληνεκούς [SAM],
>ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης,
>συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (συλλογής σημάτων [SIGINT], μέτρων υποστήριξης [ESM] και αντιμέτρων [ECM]) και παρεμβολής επικοινωνιών,
>εξομοιωτές απειλής,
>συστήματα εξομοίωσης κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος (όπως τα Smokey SAM) και
>καταγραφικά συστήματα

Όλα αυτά συνθέτουν ένα υψηλού ρεαλισμού περιβάλλον, στο κέντρο ελέγχου του οποίου, σε αληθή χρόνο καταγράφονται, αναλύονται και παρουσιάζονται τα δεδομένα του ηλεκτρονικού πεδίου της μάχης και σχεδιάζονται, παρακολουθούνται και αξιολογούνται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και οι επιδόσεις των μέσων που συμμετέχουν.

Ένα από τα κύρια υποσυστήματα του ΠΕΗΠ είναι οι εξομοιωτές απειλής (Threat Simulators) που δημιουργούν ένα ρεαλιστικό περιβάλλον πολλαπλών απειλών Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Στον συγκεκριμένο τομέα η Elbit Systems εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία και εμπειρία στους τομείς της εκπαίδευσης και της εξομοίωσης και την πασίγνωστη ισραηλινή επιχειρησιακή εμπειρία χρήσης συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (πρωτίστως μέσω της θυγατρικής της Elisra) έχει αναπτύξει τον Κινητό Εξομοιωτή Απειλής (Mobile Threat Simulator).

Εκτός από την επιχειρησιακή εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές και αξιολόγηση μεμονωμένων ή ολοκληρωμένων συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου αλλά και για την επίδειξη συστημάτων και την επαλήθευση της ανάπτυξης τους.

Εγκατεστημένος εντός ενός κινητού, τυποποιημένων διαστάσεων, εμπορευματοκιβώτιου (container) ο εξομοιωτής ενσωματώνει συστήματα εκπομπής και λήψης, αισθητήρες, υποσυστήματα επικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου και ανάλυσης και έχει δυνατότητα πλήρους κάλυψης του εύρους του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (ραδιοσυχνότητες, υπέρυθρο και οπτικό).

Για τη δημιουργία των απειλών ο Mobile Threat Simulator χρησιμοποιεί σύστημα που βασίζεται στον εξομοιωτή περιβάλλοντος Ηλεκτρονικού Πολέμου E-REGEV (Realistic EW Generation and Evaluation Simulator) που έχει αναπτύξει η Elisra.

Ειδικότερα ο Mobile Threat Simulator εξομοιώνει τις απειλές κατευθυνόμενων βλημάτων λέιζερ, ηλεκτρομαγνητικής και υπέρυθρης καθοδήγησης και λόγω της σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής του μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.

Έχει αυτόνομη δυνατότητα ιχνηλάτησης με τη χρήση ραντάρ, οπτικής κάμερας, υπέρυθρων ή τη λήψη δεδομένων από εξωτερική πηγή (συστήματα εκπαίδευσης στην εναέρια μάχη, ραντάρ, κλπ.) και πλήρους καταγραφής κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας για απενημέρωση και ανάλυση.

Άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του συστήματος Mobile Threat Simulator είναι ότι με την εγκατάσταση αριθμού μονάδων σε μία περιοχή είναι δυνατή η εκπαίδευση σε επίπεδο μοίρας.

Σχεδιασμένος με ανοικτή αρχιτεκτονική ο Κινητός Εξομοιωτής Απειλής επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα προγραμματισμού και προσαρμογής της λειτουργικής διαμόρφωσης ώστε να ικανοποιούνται πλήρως εξειδικευμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις του χρήστη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία του στη χρήση και διαμόρφωση του συστήματος.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τεχνολογία του συστήματος βρίσκεται στον μέγιστο βαθμό ωριμότητας (Technology Readiness Level-9 / TRL-9), και ότι υφίσταται η δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει μεταξύ πολιτικής ή στρατιωτικής εμφάνισης του.

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube