Weather Icon
Τουρκία 6 Ιανουαρίου 2021

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Ασλάν του φιλοκουρδικού Mezopotamya News

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Ασλάν του φιλοκουρδικού Mezopotamya News

«Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Ασλάν και να σταματήσουν να παρενοχλούν τους υπόλοιπους δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Mezopotamya News»: ανέφερε σήμερα η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Σήμερα, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, αφού συνέλαβε τον Ασλάν, δημοσιογράφο του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Mezopotamya News, μετά από επιδρομή στο σπίτι του,  στη συνέχεια τον μετέφερε νότια στην πόλη Αττάλεια, σύμφωνα με τον εργοδότη του και διάφορα ρεπορτάζ τα οποία ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας από την εισαγγελία της Αττάλειας, χωρίς να διευκρινίζουν την φύση της έρευνας ή αν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

«Οι τουρκικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Άσλαν αμέσως και να σταματήσουν να συλλαμβάνουν συναδέλφους του κατόπιν αορίστων και απροσδιορίστων ερευνών»: δήλωσε ο Γκιουλνόζα Σαΐντ, συντονιστής του προγράμματος CPJ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, στη Νέα Υόρκη. «Είναι αναγκαίο οι αρχές να αφήνουν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mesopotamya News να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς αντίποινα και δίχως να τους παρενοχλούν συνεχώς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της ενενηντάλεπτης αστυνομικής επιδρομής στην οικία του Ασλάν, αξιωματικοί κατέσχεσαν βιβλία και περιοδικά καθώς και απροσδιόριστο «ψηφιακό υλικό». Από τον Οκτώβριο του 2020, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον  άλλους τρεις εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Mezopotamya News, σύμφωνα με έρευνα του CPJ.

Σε πρόσφατα άρθρα του για το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ασλάν κάλυψε θέματα όπως τα δικαιώματα των Κούρδων κρατουμένων στην Τουρκία, απεργίες πείνας αυτών καθώς και περιστατικά βασανιστηρίων. Το CPJ έστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο γραφείο του εισαγγελέα της Αττάλειας για κάποιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: cpj.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube