REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Τουρκία 31 Ιανουαρίου 2021

Η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμαχία με το Ιράν

Η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμαχία με το Ιράν

Η Άγκυρα έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια και συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία και το Ιράν, εκμεταλλευόμενη τη στήριξη που παρείχε ο Τραμπ στον Ερντογάν

Από τον SETH J. FRANTZMAN

Σε ένδειξη της αυξανόμενης επιθυμίας της να συνεργαστεί στενά με την Τεχεράνη ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία φιλοξένησε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χαβάτ Ζαρίφ στην Άγκυρα την Παρασκευή.

Η συνάντηση κατέδειξε ότι η πρόσφατη ώθηση της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσει τους Αρμένιους στον Καύκασο πιθανότατα θα τελειώσει με την Άγκυρα, τη Μόσχα και την Τεχεράνη να συνεργάζονται σε αυτήν την περιοχή για να την μετατρέψουν σε σφαίρες επιρροής, όπως στη Συρία και τη Λιβύη.

Με αφορμή την ανοχή της διοίκησης Trump, που συνεργάστηκε στενά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν.

Αυτό φαίνεται παράδοξο, επειδή η Ουάσιγκτον ήθελε να συνεργαστεί με την Τουρκία και μάλιστα της έδωσε μεγαλύτερο ρόλο στη Συρία, φαινομενικά εναντίοον της Ρωσίας. Αλλά ο στόχος της Άγκυρας ήταν να χρησιμοποιήσει τον κενό ελέγχου που είχε από την κυβέρνηση Τραμπ για να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ και να τεθεί στην τροχιά της Μόσχας και της Τεχεράνης, προκειμένου να χωρίσει περιοχές της Μέσης Ανατολής σε σφαίρες επιρροής και να τις αφαιρέσει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Τουρκία διαθέτει έναν καλά “λαδωμένο” φιλοκυβερνητικό μηχανισμό μέσων ενημέρωσης και λόμπι στις ΗΠΑ που προσπαθεί να παρουσιάσει στρεβλωμένα τη συνεργασία με το Ιράν στην Ουάσιγκτον. Για παράδειγμα, η Τουρκία προωθεί μια αφήγηση δια των μέσων ενημέρωσης ότι θέλει συμφιλίωση με το Ισραήλ και θα μπορούσε να παρακάμψει τη Χαμάς, στην οποία η Άγκυρα έχει στρώσει κόκκινο χαλί. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τη Χαμάς και η επίσκεψη του Ζαρίφ στην Άγκυρα ήταν συμβολική της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν.

Τα τουρκικά και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι όλα υπέρ των δύο κυβερνήσεων, ανακοίνωσαν τη νέα εποχή των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν. Η Άγκυρα ήταν αυτή που πίεσε για την Ουάσινγκτον να επιστρέψει στη συμφωνία το Ιράν.

Η Τουρκία είπε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι ήταν προπύργιο ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία, αλλά κρυφά υποστήριζε πάντα την Ιρανική Συμφωνία και αντιτάχθηκε στη σκληρή συζήτηση της κυβέρνησης Τραμπ για την Τεχεράνη. Αλλά για να έχει την υποστήριξη από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και στελεχών όπως ο απεσταλμένος της Συρίας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι, η Τουρκία ήταν πρόθυμη να προσποιηθεί ότι ενδιαφερόταν για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Ο Ζαρίφ δήλωσε στην Άγκυρα την Παρασκευή ότι τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία έχουν κοινή θέση ότι η σταθερότητα θα αποκατασταθεί στην περιοχή μόνο μέσω της «συνεργασίας».

“Ο Ζαρίφ έκανε τις παρατηρήσεις του για την επίσκεψή του στην Τουρκία σε μια δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter την Παρασκευή, όπου έγραψε ότι είχε «εποικοδομητικές, φιλικές και γόνιμες» συνομιλίες με τον Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου”, σημείωσε το Press TV στο Ιράν.

Η Τουρκία και η Ρωσία ανοίγουν επίσης ένα κέντρο συντονισμού στο Καραμπάχ, την αρμενική περιοχή που η Τουρκία παρακίνησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει τον Σεπτέμβριο.

Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία και η Τουρκία τώρα, μετά το Idlib στη Συρία και τη Λιβύη, θα συνεργαστούν στενά και στο Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιταλία φαίνεται να επιβραδύνουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 και πλησιάζει περισσότερο στη Μόσχα και την Τεχεράνη σε σημαντικές συμφωνίες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν επίσης το «Iron Silk Road», μια νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το Μπακού και μετά στη Ρωσία που θα μεταφέρει εμπορεύματα. Η Τουρκία στέλνει επίσης εμπορεύματα μέσω σιδηροδρόμου στην Κίνα, αναφέρει ο Anadolu:
«Παρόλο που τα τρένα είχαν ταξιδέψει σε αυτήν την διαδρομή πριν από και προς την Κίνα, είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται εξαγωγές από την Τουρκία προς τη Ρωσία μέσω σιδηροδρόμου, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Adil Karaismailoglu κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σιδηροδρομικό σταθμό… Ο Karaismailoglu υπογράμμισε τη σημασία για την Τουρκία της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών μεταφορών μεταξύ Κίνας, Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. “

Οι συνομιλίες με τον Zarif και αναφορές για σιδηροδρομικές συνδέσεις δείχνουν ότι αυξάνεται ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα συμμαχίας. Βασίζεται στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η Τουρκία και η Ρωσία χώρισαν τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Το Ιράν και η Τουρκία θα αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο σε πολλά θέματα.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί σε ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη, όπου η Ρωσία και η Τουρκία κατηγορούνται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ ΣΆλίβαν μίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Bjoern Seibert. Ενώ συζήτησαν τη διατλαντική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που προκαλεί ανησυχία στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας.

Αυτό δείχνει ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ κατανοούν ότι η Τουρκία είναι μέρος ενός κινεζικού-ρωσικού δικτύου αυταρχικών κρατών. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει επίσης να συνεργαστεί περισσότερο με το Ιράν.

Πηγή: jpost.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube