Weather Icon

Η Ρωσία και πάλι συνένοχος της Τουρκίας – Η ΒΑ Συρία καταδικάζει τη ρωσική σιωπή απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις

Η Ρωσία και πάλι συνένοχος της Τουρκίας – Η ΒΑ Συρία καταδικάζει τη ρωσική σιωπή απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις

Ρωσικό φυλάκιο στην περιοχή που δέχεται βομβαρδισμούς και επιθέσεις από τουρκικά τμήματα και τζιχαντιστές

Οι παρατηρητές των εξελίξεων στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας συνειδητοποιούν ότι η παρουσία της Ρωσίας δεν εγγυάται την κατάπαυση πυρός με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι συντάσσεται με την Τουρκία εις βάρος του συριακού λαού.

Η ρωσική στάση απέναντι στις πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις σε αρκετές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη δεινή κατάσταση της περιοχής, με τους Ρώσους να σιωπούν παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες επεκτατικών τουρκικών επιθέσεων.

Η περιοχή Αΐν Ισά, τα χωριά της, ο διεθνής αυτοκινητόδρομος και τα χωριά της περιφέρειας Tal Tamer, δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τις ομάδες μισθοφόρων του τουρκικού στρατού κατοχής, σε καθημερινή βάση από τα μέσα Νοεμβρίου 2020.

Οι παρατηρητές επέκριναν τη ρωσική σιωπή επειδή η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή πραγματοποιήθηκε βάσει συμφωνίας που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ενώ παράλληλα η Ρωσία αποτελεί έναν από τους εγγυητές της εν λόγω συμφωνίας.

Ο Suleiman Al-Kaishish, συμπρόεδρος της Αρχής Κοινωνικών Υποθέσεων στην περιοχή του Ευφράτη, λέει, “Οι τουρκικές επιθέσεις πραγματοποιούνται μπροστά τα μάτια όλου του κόσμου και των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Πάνω από μία φορά, πολίτες μαρτύρησαν πέφτοντας θύματα στις άνανδρες τουρκικές επιθέσεις, δίχως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τη ρωσική πλευρά.”

Ο Al-Kaishish πιστεύει ότι “η Ρωσία κάνει τα στραβά μάτια στις επιθέσεις στην περιοχή προκειμένου να πιέσει την Αυτόνομη Διοίκηση και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να κάνουν παραχωρήσεις στο συριακό καθεστώς, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.

Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο της κατεχόμενης περιοχής Tal Abyad, Sabri Nebo, προχώρησε και αυτός σε δηλώσεις: “Μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων στην περιοχή της Αΐν Ισά, συνειδητοποιήσαμε ότι το ρωσικό κράτος είναι προκατειλημμένο και μεροληπτεί υπέρ της τουρκικής πλευράς. Κατά την άποψή μας, με αυτή την ενοχική σιωπή και την έγκριση των επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα εναντίον των αμάχων, η Ρωσία δεν διαφέρει και τόσο από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.”

Ο Nebo πρόσθεσε, “Η Ρωσία θέλει να επαναφέρει την κατάσταση στην εποχή πριν από το 2011, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, ειδικά στη γραμμή της Μεσογείου. Δεν έχουμε δει την παραμικρή πράξη που να σχετίζεται με τα συμφέροντα του συριακού λαού από τη ρωσική πλευρά, ενώ παρέδωσε κιόλας τμήματα από τη Συρία στο τουρκικό κατοχικό κράτος.”

Ο Nebo σημείωσε ότι η ρωσική παρουσία, προστατεύει τα ρωσικά συμφέροντα και συνάπτει συμφωνίες με την Τουρκία, δίχως να προστατεύει τον συριακό λαό.

Τόνισε ότι δεν περιμένουν από τη Ρωσία κάποιο σχέδιο δράσης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Εν κατακλείδι, είπε, “Η συνέχιση της σύγκρουσης στην περιοχή είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, διότι μπορεί έτσι να καταλάβει εύκολα τους πόρους της Συρίας, καθώς και να κερδίσει την Τουρκία ως σύμμαχό της μέσω της σύναψης συμφωνιών και πώλησης όπλων”.

Πηγή: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube