Weather Icon

Η “πονεμένη” ιστορία των ελληνικών χωρικών υδάτων

Η “πονεμένη” ιστορία των ελληνικών χωρικών υδάτων

  Τα βασικά ελληνικά χωρικά ύδατα μέσα στις «ιστορίες αγρίων» ντόπιων και ξένων δήθεν «ενδιαφερόμενων»

Η επέκταση σταμάτησε στο ακρωτήριο Ταίναρον και δεν συμπεριέλαβε τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, επί Κοτζιά, προφανώς λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας

Γράφει ο Ελληνιστής Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

  1.   Από την ημέρα που ο ΥΠΕΞ Δένδιας ανακοίνωσε την επικείμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έως το ακρωτήρι Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάν στη Πελοπόννησο,

    (προσοχή! όχι το ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, πιο ανατολικά, που «βλέπει» προς το Αιγαίο, αλλά το «μεσαίο, «ανώδυνο»!, προς τη Μεσόγειο),

   εξελίχθηκε μια ολόκληρη «φιλολογία των 12 ν.μ.».

   Πολύ σωστά όμως, γιατί το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας είναι πρωταρχικό για τα δικαιώματά της.

   Ακόμη μια φορά, πάντως, η Ελλάδα έχει προβεί σε μια οριοθέτηση θαλάσσιων υδάτων με μερική ισχύ, ακόμη μια φορά «άφησε απ’ έξω» πολλή άλλη ακτή με το κουραστικό πια «σκεπτικό» μελλοντικών (πότε;!) ρυθμίσεων.

   Ειρήσθω εν παρόδω εντούτοις ότι, ως φαίνεται, και ετούτη η μερική επέκταση μόνο στο Ιόνιο πέλαγος δεν έχει ούτε καν οριστικοποιηθεί ακόμα (!!), δηλαδή ακόμα δεν έγινε πραγματικότητα γιατί, πάλι ως φαίνεται, η οριστικοποίησή της υπάγεται στην έγκριση της ιταλικής Βουλής

   δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί γεγονός τετελεσμένο χωρίς την ιταλική έγκριση!

   Η ελληνική «δικαιολογία» για το γιατί δεν «εγκρίθηκε» είναι επειδή υπάρχει μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία,

   κάτι όμως που καμία σχέση δεν έχει με την αμφιλεγόμενη «έγκριση», αφού την «έγκριση» δεν θα τη δώσει η κυβέρνηση, αλλά το Κοινοβούλιο το οποίο «δουλεύει» κανονικά και δεν υπόκειται σε καμία κρίση.

   Αρκεί να του φέρεις προς επικύρωση ό,τι χρειάζεται επικύρωση!

   Οπότε θα έπρεπε να μας εξηγήσουν κάπως το τί συμβαίνει με αυτή την ιταλική «έγκριση» που δεν έρχεται και έτσι η επέκταση στα 12 ν.μ. μένει μετέωρη και ατελής. Κάποιος επίσημος κυβερνητικός θα έπρεπε να μας «διαλευκάνει» το «μυστήριο»!!

   Εν πάση περιπτώσει, ωστόσο, γι’ αυτά τα 12 μίλια στο Ιόνιο δεν άργησε (όπως το υποπτευόμασταν) να μας έρθει η τουρκική «φωνή»:

   «γενναιόδωρα» μας λένε πως εφόσον είναι μόνο στο Ιόνιο και «δεν επηρεάζει το Αιγαίο Πέλαγος», όλα καλά, στο Ιόνιο κάντε ότι θέλετε.

   Στο Αιγαίο όμως όχι, «τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, δήθεν για να μη «περιορίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της πρόσβασης στην ανοιχτή θάλασσα» για τη Τουρκία και για «άλλες τρίτες χώρες».

   Και η τελική απειλή κρυμμένη στα λόγια: για τη Τουρκία «δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη στάση», δηλαδή το casus belli υπάρχει πάντα!

   Η συνήθης τουρκική «θαλάσσια παραφιλολογία» του να ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα.

   Τώρα βέβαια ο Τσαβούσογλου και όλοι οι άλλοι «ογλού» ή όχι για ποια «χωρικά ύδατα» στο Αιγαίο μας μιλούν, πρέπει να το δούμε ενδελεχώς.

   Υποθέτουμε πως πάλλον εννοούν χωρικά ύδατα της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας,

    προφανώς εννοώντας πως η Τουρκία δεν επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο

    γιατί είναι «νομοταγής»(!) και δεν «κάνει φασαρίες»(!!), ενώ η Ελλάδα φιρί-φιρί (τουρκιστί) το πάει και κουτουρντίζει με αυτές τις «επεκτάσεις» της.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ ο αναιδής τούρκος υπουργός έχει το θράσος να «βάζει στη πλάστιγγα»  χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο!

    Έχει όμως η Τουρκία χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και ποια είναι αυτά;

    Ας κοιτάξουμε μια στιγμή τον χάρτη του Αιγαίου που δεν συνηθίζουμε να τον κοιτάζουμε και ας δούμε τί βλέπουμε.

    Τί βλέπουμε; Δύο πράγματα:

  1. Το ένα: από την έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων έως τη Ρόδο τα μόνα σημεία όπου η Τουρκία έχει άμεση γεωγραφική και γεωλογική πρόσβαση στον κύριο κεντρικό κορμό του Αιγαίου είναι απ’ την Ίμβρο ως τις βόρειες ακτές της Λέσβου (το μεγαλύτερο εύρος πρόσβασης) και πολύ μικρότερα «γεωγραφικο-γεωλογικά περάσματα» μεταξύ τη νότια Λέσβο και βόρεια Χίο και απ’ τη νότια Χίο ως τη βόρεια Σάμο και Ικαρία.

   Απ’ αυτά τα τρία σημεία είτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι 6 ν.μ. είτε είναι 12 ν.μ., υπάρχει πάντα η δυνατότητα διέλευσης, και μόνο κάποιος κακή τη πίστη θα μπορούσε να πει το αντίθετο έχοντας στο νου του άλλα, παράνομα, ανομολόγητα  σχέδια.

   Το άλλο: απ’ τη νότια Σάμο έως τη βόρεια Ρόδο η γεωγραφική και γεωλογική πρόσβαση της Τουρκίας στο Αιγαίο αποκλείεται φυσιολογικά από τις ανατολικές ακτές της γραμμής ελληνικών νησιών και ωσαύτως περιορίζεται στην εσωτερική θαλάσσια λωρίδα μεταξύ αυτών των ανατολικών ακτών και των δυτικών μικρασιατικών τουρκικών ακτών.

   Στην ουσία σε όλη αυτή τη λωρίδα το «γεωγραφικό-γεωλογικό κατεστημένο» είναι τέτοιο που, με όλη τη καλή διάθεση, με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία έχει κάποια σημαντική γεωγραφική και γεωλογική πρόσβαση στην καθεαυτού ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου

   και γι’ αυτή τη περιορισμένη «εμβέλεια» δεν φταίει ασφαλώς η Ελλάδα, αλλά η ίδια η μορφολογική πραγματικότητα της γεωγραφίας και γεωλογίας το επιβάλλει.

   Και ούτε η Τουρκία μπορεί να πει ότι τα νησιά απέναντι απ’ τις μικρασιατικές ακτές της ήταν ποτέ, ιστορικά, τουρκικά και η Ελλάδα της τα πήρε, τα εποίκησε και τα «έκανε ελληνικά» και επομένως απέκτησε δικαιώματα πάνω τους.

   Είναι περιττό να θυμίσουμε ότι, όπως οι πάντες γνωρίζουν, από αρχαιοτάτων χρόνων όλα αυτά τα νησιά υπήρξαν ελληνικά, η ιστορική ελληνικότητά τους είναι διαχρονικά δεδομένη, απ’ την αρχαία Ιωνία έως σχεδόν το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

   Η μόνη, και οδυνηρή, σχέση που έχουν όλα αυτά τα ελληνικά νησιά με τη Τουρκία είναι η παλιά στρατιωτική εισβολή και κατοχή απ’ τους Τούρκους, η οποία όμως:

1) δεν αναιρεί ούτε κατά το ελάχιστο την ελληνικότητά τους, και 2) τέλειωσε οριστικά όπως παντού κάθε εισβολή και κατοχή τελειώνει οριστικά,

δίχως να αφήσει την παραμικρή εθνολογική επιρροή στον τοπικό ελληνικό πληθυσμό.

   Η φυσική τους τοποθέτηση, το μέγεθος, η ιστορία και το πλήθος των νησιών αυτών είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση ένα δικαστήριο δεν μπορεί και δεν έχει οποιοδήποτε  νομικό ή δικονομικό δικαίωμα να τα αγνοήσει ή να μειώσει το παραμικρό την οντότητά τους:

   υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι ελληνικό έδαφος και συνέχεια ελληνικού ηπειρωτικού εδάφους και έχουν όλα τα δικαιώματα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ανεξαιρέτως σε όλα τα νησιά και νησιώτικα συμπλέγματα στο κόσμο:

   χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!

   Σημειωτέον: μόνο απαράδεκτα πολιτικοποιημένοι λόγοι ένα διεθνές δικαστήριο απαράδεκτα μπορεί να προβάλλει για να μην αναγνωρίσει ή να μειώσει ή απαξιώσει τα δικαιώματα που είπαμε γι’ αυτά τα νησιά!!

   Επομένως πιστεύουμε πως κανένα σωστό και δίκαιο δικαστήριο δεν μπορεί να τα σβήσει απ’ το χάρτη και να δεχθεί η Τουρκία να έχει (με το ζόρι) χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δυτικά της λωρίδας του κάθετου συμπλέγματος των ελληνικών ανατολικών αυτών νησιών, απ’ τη Λέσβο ως τη Ρόδο, «πηδώντας τα σαν να μην υπάρχουν εκεί,

   με εξαίρεση βέβαια τα μοναδικά τρία «περάσματα-σημεία» που εντοπίζονται στη περιοχή, όπως πιο πάνω εκθέσαμε.

   Αυτών δοθέντων, είναι ευνόητο πως δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος να δοθεί κάποια αξία στις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις.

   Και το ότι η Τουρκία «τυγχάνει» απ’ τη φύση να έχει ένα μεγάλο ηπειρωτικό όγκο, καμία σχέση δεν μπορεί να έχει ούτε και αντιστοιχία με την πραγματική (εκ των πραγμάτων) γεωγραφική/γεωλογική θαλάσσια «παρουσία» της στη μέση του Αιγαίου,

   όπως οι Τούρκοι θέλουν να μας πείσουν να δεχθούμε σαν να είναι «απόντα» όλα τα μικρά και μεγάλα πολλά ελληνικά ανατολικά νησιά

   τα οποία και αυτά «τυγχάνουν» απ’ τη φύση να βρίσκονται εκεί και κανείς δεν μπορεί να μην το λάβει ολοκληρωτικά υπόψη.

   Είναι κάτι που, για την Τουρκία, δεν ισχύει στη Μαύρη Θάλασσα και στις νότιες ακτές της στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι απ’ τη Κύπρο, όπου υπάρχει ανοιχτή θάλασσα και κανένας νησιώτικος όγκος που να ανήκει σε άλλη χώρα δεν «επεμβαίνει» να αλλάξει τα δεδομένα.

   Επαναλαμβάνουμε: όσο  μεγάλος κι αν είναι ο όγκος της ηπειρωτικής Τουρκίας δε σημαίνει πως «καταργούνται», γιατί έτσι μας συμφέρει, τα πάμπολλα νησιά που βρίσκονται ανέκαθεν μπροστά του και του φράσσουν τη πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα!

   Αυτό δεν (θα) είναι νόμος ή νομολογία, αλλά καθαρή αυθαιρεσία και παρανομία, «αλαζονεία του έτσι θέλω» απ’ οποιοδήποτε δικαστήριο που θα υπέκυπτε σε παράλογη raison d’ état του «μεγαλύτερου» προς τον «μικρότερο» διαστρεβλώνοντας την ίδια την γεωλογική φύση!

   Όσο για την δεύτερη τουρκική «αντίρρηση», με την οποία επιδιώκει να «μπλέξει» και τον ξένο «παράγοντα», ότι δηλαδή τα ελληνικά 12 μίλια εμποδίζουν δήθεν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα (εμπορική και στρατιωτική), το επιχείρημα της Τουρκίας καταρρίπτεται αισίως και εντελώς, όπως αναλύει διεξοδικά και πειστικά ο Τάσος Παπαδόπουλος στο κείμενό του Τα 12 μίλια στο Αιγαίο και το casus belli: πώς καταρρίπτονται τα λέω λα επιχειρήματα της Τουρκίας (HellasJournal, 20.1.2021),

   ο οποίος αποκαλύπτει πως  όλα τα πλοία προερχόμενα από τον Βόσπορο (τουρκικά, ρωσικά και άλλα) με κατεύθυνση το νότιο Αιγαίο, κιόλας υπό καθεστώς 6 μιλίων ελληνικών χωρικών υδάτων περνούν ΠΑΝΤΑ μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα,

   η λεγόμενη «αβλαβής διέλευση» του διεθνούς δικαίου, έτσι κι αλλιώς, χωρίς καμία δυνατότητα παραβίασης της, εκτός κι αν πρόκειται για πολεμική επίθεση.

   Επομένως, και να επεκταθούν στα 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατα, η αβλαβής διέλευση, εμπορική αλλά και στρατιωτική, με ειρηνικό σκοπό είναι απόλυτο δικαίωμα των πάντων, και κανένα απαγορευτικό εμπόδιο δεν μπορεί να στηθεί

   Άρα οποιαδήποτε τουρκική «εναντίωση» είναι εκ του πονηρού και ως εκ τούτου αδικαιολόγητη.

   Κατά τα άλλα  μη ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει την δημόσια συγκατάθεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας ως προς το δικαίωμα επέκτασης ΠΑΝΤΟΥ των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. βάση της UNCLOS με την καθιερωμένη, όπως είπαμε, διεθνή υποχρέωση της «αβλαβούς διέλευσης» στα χωρικά της ύδατα.

   Φανερό λοιπόν πως ό, τι λέει η Τουρκία δεν ισχύει ούτε κατά το ελάχιστο, και ούτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη!

   Ενώ – σημειωτέον – η Ελλάδα ήτοι η ελληνική κυβέρνηση έχει εθνικό χρεος και υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα να λάβει υπόψη την ρωσο-αμερικανική διαβεβαίωση σε συνδυασμό με τον κανόνα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από τη τουρκική λεκτική πίεση!!

  1. Μιας και μιλάμε όμως για «ελληνική κυβέρνηση», ας δούμε μια στιγμή και ας εξάρουμε (είναι τόσο άσχημα και επικίνδυνα, που δύσκολα μπορεί κανείς να «τα περάσει ντούκου») τα «κατορθώματα» διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και Ελλήνων αξιωματούχων μηδενός εξαιρουμένου μέχρι σήμερα.

   Μεταξύ άλλων πολλών (δυστυχώς), ων ουκ εστί τέλος, Έλληνες κυβερνώντες και άλλοι εξέχοντες και με επιρροή στην εθνική πολιτική παράγοντες ευδόκιμα και ανενδοίαστα «φλέρταραν» με την πραγματικότητα της εσχάτης προδοσίας,

   απαξιώνοντας και ελαχιστοποιώντας την ελληνική εθνική κυριαρχία,

   όταν και κάθε φορά που σε λεγόμενες «διερευνητικές» ή σε «εκτενής συζητήσεις», και μάλλον για να γίνουν αρεστοί στους τοις πάσι γνωστούς πάτρωνες τους,  έθεσαν τα ελληνικά εθνικά ύδατα ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ(!!!),

   δηλαδή – για να εξηγούμαστε σε κάτι που δεν συναντάμε σε καμία χώρα της Ευρώπης – θέλησαν οικειοθελώς και ενδοτικά να ξεπουλήσουν (μειώσουν/καταργήσουν) μία ελληνική εθνική κυριαρχία κατ’ εξοχήν αδιαπραγμάτευτη όπως είναι η κυριαρχία των χωρικών υδάτων!!!

   Και απ’ ό, τι φαίνεται, δεν υπάρχει στην Ελλάδα κανένα θεσμικό όργανο ελέγχου για ό, τι χωρίς καμία νομιμοποίηση, εν κρυπτώ, ύπουλα, δίχως να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, «μαγειρεύεται» προς όφελος του διακηρυγμένου εχθρού.

   Κανείς που να βάλει τέλος σε ετούτη τη αποκρουστική πολιτική ασέλγεια.

   Βεβαίως ένα μέρος αυτών των καλοθελητών, που στο παρελθόν πλειστάκις παζάρεψαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σήμερα εννοούν να κάνουν το ίδιο, το γνωρίζουμε, με τους διάφορους και μη εξαιρετέους Ροζάκηδες, Μπακογιάννηδες, Παπανδρέους, Σημίτηδες, Καραμανλίδες, Ντόκους, Μητσοτακέους, Ιωακείμηδες, Ηρακλείδηδες, κλπ. (βλ. σημερινές δήθεν «διερευνητικές»),

   αλλά και ποιος ξέρει πόσους άλλους ακόμη «έχει ο μπαξές», ειδικά μέσα στη περιβόητη ακραία ανθελληνική αντεθνική λεγόμενη «δεξαμενή σκέψης» (τρομάρα τους!) ΕΛΙΑΜΕΠ με τους δήθεν «συμβούλους» πρωθυπουργών και υπουργών, του συναφιού του Σόρος και των ολετήρων επιρροών στα διεθνή αλλά και εσωτερικά (βλ. τα τεράστια πληγή της λαθρομετανάστευσης που πάει να νομιμοποιηθεί!) ελληνικά δρώμενα,

   ακριβώς αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ,  ο επικεφαλής του οποίου Τσούκαλης έρχεται τώρα με την «εξυπνάδα» του φοβικού aut-aut να «συμβουλέψει» δήθεν τη κυβέρνηση για τις τρομερές «εξισώσεις»: 6 μίλια = ειρήνη / 12 μίλια = πόλεμος!

   Κι ούτε ντρέπονται αυτοί οι μισέλληνες άνθρωποι να υπονομεύουν την διεθνή πολιτική της πατρίδας τους. Αλήθεια, είναι απάτριδες ή κρυφότουρκοι; Αλλά τότε πώς τους εμπιστεύονται (κάκιστα!) Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί;

   Και δε κουράστηκαν, αυτοί οι ανεκδιήγητοι, ελληνότουρκοι να «πιπιλίζουν» το «χάπι» του πολέμου που θα μας κάνει η Τουρκία, επακριβώς επαναλαμβάνοντας ενδοτικά τα προπαγανδιστικά διαφημιστικά των Τούρκων «Μάλτα γιοκ!» για να μας φοβερίσουν δήθεν!!

   Ποια Τουρκία θα κάνει πόλεμο στην Ελλάδα;! Ποια;! Εκείνη με τους Πακιστανούς πιλότους «της»;!

   Είπαμε να πούμε κάποια χοντράδα, αλλά μη το παρακάνουμε, αγαπητά ελληνοτουρκάκια με τα ονείρατα σας και τις ονειρώξεις σας!

   Ποιος ξέρει; Ο πρωθυπουργός είναι «ελιαμεπιστής» για την δυστυχία της πατρίδας του, ο στρατός-ναυτικό-αεροπορία είναι κι αυτοί «ελιαμεπιστές»;

   Όλη η «ιστορία» είναι εδώ! Μια «ιστορία» που συνοψίζεται σε έξι λέξεις:

   Ο φιλάκους των ξένων είναι προδότης (Ι. Καποδίστριας).

   Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι αξιότιμοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, «σύμβουλοι» και κομματικά «σκυλιά» να τολμούν ανενόχλητοι

   – στα μουλωχτά, μέσα στα «μαύρα δωμάτια» του ύπουλου και εφιαλτικού μυαλού τους και στις εγκληματικές συνέργειες με τους εχθρούς της χώρας –

   να εμπορεύονται τα απολύτως αδιαπραγμάτευτα και απείραχτα δικαιώματα των χωρικών υδάτων της Ελλάδας,

   με όλες τις συνταγματικές εκτροπές και μειοδοτικές διαδικασίες που αυτό συνεπάγεται και να βρίσκονται στο απυρόβλητο, όχι μόνο σε ποινικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών;!

  1. Ένα είναι το γεγονός – και το γεγονός αυτό είναι ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και εμβέλεια από οποιαδήποτε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

   Οι Τούρκοι αυτό το ξέρουν κιόλας από το 1995, είναι δηλαδή πάνω από 25 χρόνια που το έχουν καταλάβει. Γι’ αυτό άλλωστε και «έβαλαν τα χέρια μπροστά», έστω και με μια πράξη παράνομη, την «αιτία πολέμου», που «εφεύραν» για να σταματήσουν την Ελλάδα,

   μια Ελλάδα, ειλικρινά, που εθελοντικά «σταμάτησε», μια Ελλάδα = κυβερνήτες της με τόσο φοβικό διαχρονικό σύνδρομο που, ας μας συγχωρεθεί η στιγμιαία αθυροστομία, «τα έκαναν και συνέχεια τα κάνουν πάνω τους» – δεν εξηγείται αλλιώς η τόση εμμονή στον δήθεν «φόβο»!

   Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι σε μια επέκταση στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι ελληνική θάλασσα, δηλαδή ελληνικά χωρικά ύδατα, θεωρητικά πάντως γιατί στην πραγματικότητα αυτό, όπως ξέρουμε, καθόλου δεν θα σημαίνει  και αποκλεισμό όλων των άλλων χωρών από την ειρηνική διέλευσή τους.

   Και θα είναι ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς καμία ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ. Άλλωστε στο Αιγαίο δεν ξέρω ποια οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνηθεί με την κάθετη συστάδα ελληνικών νησιών που κλείνει  και αποκλείει τις τουρκικές δυτικές ακτές (μικρασιατικές) με όλα τα διάσπαρτα νησιά που γεμίζουν το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

   Όπως και να ‘ναι, μια πολύ λογική πρόταση που εκφράστηκε στην Ελλάδα πριν από κάποια δεκαετία και επαναδιατυπώθηκε πολύ πρόσφατα (βλ. Σ. Λυγερός, Κανόνας τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων – Εξαίρεση μόνο το ανατολικό Αιγαίο, SlPress.gr 19.1.2021) θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος και να υιοθετηθεί από την Ελλάδα, εφόσον οι κυβερνώντες της έπαυαν να φοβούνται έναν φανταστικό πόλεμο ποπυ η Τουρκία ποτέ δεν θα τολμήσει να ξεκινήσει εναντίον της Ελλάδας,

   αφού ξέρει πολύ καλά ότι:

   1) αν τον αρχίσει, η αεροπορία και το ναυτικό της θα εξολοθρευτούν ολοσχερώς, και 2) αντιθέτως, δεν χρειάζεται να κάνει κανέναν πόλεμο με την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά και ανώδυνα αρκεί μόνο να φοβερίζει τις ελληνικές κυβερνήσεις ώστε αυτές να ενδίδουν κανονικά και διαχρονικά στις δικές της παράνομες απαιτήσεις!!!

    Κάτι άλλωστε που η Ελλάδα κάνει με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση και επιπλέον το «δείχνει» ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα στις διαδικασίες των ζημιογόνων γι’ αυτήν τμηματικών οριοθετήσεων και επεκτάσεων,

   αρκεί οι ψευδο-οριοθετήσεις της και ψευδο-επεκτάσεις της «να μη φτάσουν κοντά στη Τουρκία»

   και η Τουρκία ενοχληθεί!!!

   Και βέβαια, έτσι όπως οι Έλληνες κυβερνώντες κατόρθωσαν να «κάνουν τα πράγματα»,

   το να επεκτείνουν δικαιωματικά τα χωρικά τους ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, στις Κυκλάδες ή Σποράδες λ.χ., τους φαίνεται σαν να «πειράζουν» τις ίδιες τις τουρκικές ακτές πέρα/ανατολικά από τη γραμμή Λέσβος-Ρόδος!!!

   Ούτε καν στη Κρήτη, καμιά εκατοντάδα χιλιομέτρων μακριά απ’ τη Τουρκία,

δεν τολμούν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα, με την ηλίθια δικαιολογία πως αυτό θα γίνει όταν θα το αποφασίσουν!!

   Κι ούτε καν απ’ το Ταίναρο, Εύβοια, Χαλκιδική έως Θάσο(!), που καμία, ούτε και μακρινή τουρκική ακτή δεν επηρεάζουν!!

   Τόση υποτέλεια και κακουργηματική παραίτηση δεν έχουμε δει πουθενά στο κόσμο. Η Ιστορία θα έχει να πει γι’ αυτή την εθνική κατάντια.

   Διερωτάται κανείς αυτές οι κυβερνήσεις τί σόι Ελλάδα ετοιμάζονται να αφήσουν στα παιδιά τους και στα παιδιά των παιδιών τους!

   Βεβαίως όταν έρχονται οι Τούρκοι και μας λένε ότι στο Αιγαίο «δεν πρέπει να επεκτείνονται μονομερώς τα χωρικά ύδατα» κάνοντας πως αγνοούν την UNCLOS,

   ή θέλουν να μας κάνουν τους «έξυπνους»

   ή θέλουν να μας πάρουν για βλάκες,

   γιατί η μόνη χώρα στο Αιγαίο που μπορεί να επεκτείνει γεωγραφικά τα χωρικά της ύδατα είναι η Ελλάδα, που έχει τόση θάλασσα γύρω της, όχι βέβαια η Τουρκία!!

   Το να τοποθετεί τον εαυτό της εκεί όπου δεν μπορεί να βρίσκεται εξαιτίας ανυπέρβλητων γεωλογικών εμποδίων, είναι γελοίο και ανυπόστατο.

   Ένα βλέμμα στον χάρτη θα μας πείσει για την πραγματικότητα,

   και θα πρέπει να πείσει οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο.

  1. Μέσα στον σημερινό πολιτικό κυκεώνα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Γερμανοί που, μέσω τα συστημικά του φερέφωνα ΜΜΕ, σπέρνουν ζιζάνια αμφισβητώντας το ελληνικό δικαίωμα χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. με την δικαιολογία ότι είναι αδύνατο λόγω προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

   Δεν ξέρουμε εάν οι γερμανικές «αμφισβητήσεις» σχετίζονται με ό, τι είδαμε πιο πάνω να έχει γίνει στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν με τους πρωθυπουργούς και «συμβούλους» και τα «παζάρια» τους ή αν υπάρχουν επιπλέον και ρητές γραπτές τελεσίδικες δεσμευτικές ελληνο-τουρκικές συμφωνίες που πάνε πολύ πέρα από τις απλές προτάσεις, συζητήσεις και σχεδιασμούς

   και έχουν επιμελώς αποκρυφτεί απ’ τους Έλληνες πολίτες!

   Αν όντως υπάρχουν, να τα φανερώσουν! Αν όντως δεν υπάρχουν, να καταγγείλουν το ψεύδος και τη πρόκληση των γερμανικών ΜΜΕ.

  1. Πολύ ευχάριστη έκπληξη υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Δένδια σχετικά με βασικές θεματολογίες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως:

1) η αποτελεσματική υπέρ της Ελλάδας εμπλοκή που πρέπει να έχει η ΕΕ, η οποία υπέγραψε την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στο όνομα όλων των κοινοτικών χωρών ως δέσμευση μπρος τρίτων χωρών και ως ευρωπαϊκό κεκτημένο.

2) η επιβεβαίωση ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.

3) η καταγγελία ότι η Τουρκία, μη αποδεχόμενη το ισχύον διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τίθεται αυτοβούλως εναντίον κάθε σχετικής απόπειρας λύσης των όποιων προβλημάτων.

4)  η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται με κανέναν τρόπο να θέσει σε διαπραγμάτευση με τη Τουρκία τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

5)  οι ανάρμοστες και απαράδεκτες συμπεριφορές του ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, όταν δολίως αποφεύγουν να διακρίνουν τις τουρκικές ατασθαλίες και την ελληνική νομιμότητα τηρώντας άδικες ίσες αποστάσεις (εγώ θα έλεγα ντροπιαστικές και πουλημένες!) μεταξύ των δύο τοιούτων στάσεων.

   Και μπράβο του υπουργού εξωτερικών Δένδια που επιτέλους δεν μάσησε τα λόγια του και εκφράστηκε σταράτα ως και τσεκουράτα.

   Βέβαια το θέμα είναι όμως πώς θα πορευθούμε  τελικά, με τον ΥΠΕΞ να μας μιλάει καθαρά για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και τον πρωθυπουργό να μιλάει πολύ ύποπτα για θαλάσσιες ζώνες.

   Πού και ποιά είναι η αλήθεια; Ο πρώτος υπερασπίζεται απ’ τη Τουρκία την Ελλάδα, ο δεύτερος πουλάει (κάτι τέτοιο κάνει) στη Τουρκία την Ελλάδα.

Ποιον να πιστέψουμε; Ποιος θα κάνει το καλό ή το κακό;!

  1. Και το κερασάκι στη τούρτα.

   Όσο και να εμπιστευόμαστε έναν ολόκληρο πρωθυπουργό, δεν μπορούμε να μην είμαστε τρομερά δύσπιστοι και να μην υποπτευόμαστε κάποια ματσαραγγιά (ειλικρινά τώρα, θα ήταν η πρώτη φορά;!).

   Ο λόγος: τα «παιχνίδια» με τις λέξεις του.

   Έως σήμερα και μονότονα το leit motiv του ήταν ότι η «μοναδική  διαφορά» με τη Τουρκία ήταν και είναι η «υφαλοκρηπίδα».

   Ξαφνικά μας «βγαίνει έξω» και μας πετάει με πολλή «ανεμελιά», φαινομενικά, το «να συζητήσουμε (με τη Τουρκία) την «κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας»!!

   Όπα! εδώ τα πράγματα μας τα μπλέκει πολύ ο κύριος Μητσοτάκης – και θέλει να τα μπλέξει, εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει τις έννοιες των λέξεων, είναι άσχετος με τις έννοιες των λέξεων,

   κάτι που ασφαλώς δύσκολα θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε και να το δεχθούμε από έναν πρωθυπουργό πτυχιούχο αμερικάνικου πανεπιστημίου.

   Οπότε να ‘το το καμπανάκι συναγερμού! Δεν μας τα λέει καλά! Και μεγάλη η υποψία πως κάτι πάει να σκαρώσει παίζοντας με τις λέξεις, γιατί εκτός απ’ αυτό το «κύρια» και όχι πια «»μοναδική», συνεχίζει να μας μιλάει για «πολλές» «θαλάσσιες ζώνες μας»,

   όπου το «μας» είναι πολύ αμφίσημο γιατί μπορεί να εννοεί «μας, Ελλάδα και Τουρκία», αλλά και «μας, δικές μας, ελληνικές»!!!

   Τι εννοεί ο ποιητής;

   Και το ρωτάμε γιατί λίγο παρακάτω μας παραμυθιάζει με τη βροντερή φράση: «η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία» για τις γνωστές μας παρανομίες της στο Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

   Πού τα είδα αυτά τα «μέτρα» μετά από το «όχι κυρώσεις στη Τουρκία» από τον γερμανό Μάας;!

   Είπαμε να παίζουμε με τα λόγια, αλλά τόσο πολύ… Αλήθεια είναι πως οι κυβερνώντες παίρνουν τους πολίτες τους για τελείως βλάκες!

   Όλα ετούτα επομένως είναι άκρως ύποπτα, και κανονικά θα έπρεπε να ηλεκτρίσουν την αντιπολίτευση και να την κάνουν να τιναχτεί απ’ τη θέση της με τις πιο έντονες αντιδράσεις,

   αν βεβαίως  κανονικά και πραγματικά υπήρχε στην Ελλάδα μια αντιπολίτευση με αυτό το όνομα, όχι μόνο «αξιωματική», αλλά γενικά αντιπολίτευση που ελέγχει την συμπολίτευση, βγάζει έξω τα «λερωμένα « της, την νουθετεί και την εμποδίζει να κάνει ζημιές στη χώρα!!!

   Προσοχή λοιπόν στο τί θα επακολουθήσει στα μητσοτακικά το «κύρια» και το «θαλάσσιες ζώνες» και το «μέτρα στη Τουρκία»!

   Εδώ ολόκληρος κύριος πρωθυπουργός σύρθηκε άρον-άρον για να «διερευνήσει» δήθεν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ίσως δεν κατάλαβε πως μάλλον είναι για να τα παραδώσει στη Τουρκία κατά πώς θέλει η προστάτιδά της Γερμανία,

   ίσως ελπίζοντας κάτι παρ’ όλα αυτά να μείνει ακόμη στην δόλια Ελλάδα,

   γι’ αυτό άλλωστε και το κυβερνητικό σύστημα-ΜΜΕ νόμισε πως καλό ήταν να διαστρεβλώσει, χαρούμενα και ολοκληρωτικά,  την αλήθεια παραμυθιάζοντάς μας πάλι πως όχι η Ελλάδα, προς θεού, αλλά «ολόκληρη η μεγάλη Τουρκία» «αναγκάστηκε να συρθεί» για να «διαπραγματευτεί» τα «σπουδαία» (λέμε!) δικαιώματά της στο Αιγαίο!!,

   μήπως και έτσι θολώσουμε αρκετά τα νερά και πάλι «τη σκαπουλάρουν» οι κυβερνητικοί άρχοντες οι οποίοι τόσο εύκολα – οι αθώοι! – αφήνονται να τους «πιέσουν» οι ξένοι.              

   Και κάτι άλλο πάρα πολύ σοβαρό, που η ελληνική κυβέρνηση το έκρυψε επιμελώς στους πολίτες της και πάλι μας το φανέρωσε ο τούρκος Τσαβούσογλου:

   απ’ ό, τι φαίνεται, όπως μας είπε δημόσια αυτός ο τελευταίος, η Ελλάδα δεν πήγε στη Τουρκία για «διερευνητικές συνομιλίες», δηλαδή για να «δουν» κατά πόσο μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι,

   αλλά πήγε – και θα πάει στη συνέχεια στην Αθήνα προσεχώς – ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΈΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ(!!!!) με τη Τουρκία πάνω στο τουρκικό «όλα στο τραπέζι».

   Διαπραγματεύσεις λοιπόν, ακριβώς όπως εννοούν Γερμανοί και Αμερικανοί: η Ελλάδα πάλι θέλησε να συρθεί να διαπραγματευτεί τις, καυτά Τουρκίας, «εκκρεμότητες» που άλλο δεν είναι παρά όλα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, από τη Θάσο έως το Καστελόριζο!!!!!

    Να πούμε καλή τύχη; Σε ποιον;! 

 

  1.   Τέλος,  dulcis in fundo, «αν  έτσι νομίζουμε», αφού οι «προτάσεις» δίνουν και παίρνουν, ας προσθέσουμε εδώ και τη δική μας  σχετικά με τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

   Είδαμε και είπαμε πως ολόκληρος ένας πρωθυπουργός «παίζει με τα λόγια». Είμαστε σε δημοκρατία, οπότε ταπεινά γιατί να μη παίξουμε κι εμείς με τα λόγια; Μπορεί να φανεί χρήσιμο. ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ!

   Η Τουρκία εννοεί ακόμα να κρατά επίκαιρο το, σίγουρα διεθνώς νομικά παράνομο, casus belli εάν η Ελλάδα επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

   Προτείνουμε λοιπόν η Ελλάδα να επεκτείνει παντού (ΚΑΙ στο Αιγαίο) τα χωρικά της ύδατα όχι στα 12 ν.μ., αλλά ΣΤΑ 10 Ν.Μ.

   ώστε έτσι επιπλέον να εναρμονιστούν και με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου!

   Το τουρκικό casus belli είναι για τα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία πάντα και παντού  αναφέρθηκε μόνο στα 12 ν.μ., ποτέ και πουθενά δεν είπε ότι «θα σας κάνουμε πόλεμο» αν επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα π.χ. στα 10 ν.μ.

   Τα 12 ν.μ.  και ακριβώς τα «μαθηματικά» 12 ν.μ. είναι το παράνομο tabou της Τουρκίας.

   Τότε: 10 ν.μ. η αιγιαλίτιδα ζώνη, λοιπόν, και 10 ν.μ. ο εναέριος χώρος!

   Είναι μια λύση που σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ελληνικές ακτές της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, στις Σποράδες και στις Κυκλάδες, μέσα στα πλαίσια της έστω βαθιά διαστρεβλωμένης «ελληνικής λογικής» των τμηματικών οριοθετήσεων, οι οποίες τραγικά υποδηλώνουν την εκούσια ελληνική πολιτική αδυναμία/ανυπαρξία.

   Ας παίξουμε και έτσι με τα λόγια. Ποιος λέει πως κέρδος δεν θα έχουμε;                            

                                                                        Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

                                                                                Ελληνιστής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube