Weather Icon

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Ερντογάν

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Ερντογάν

Ian J. Lynch

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσημα μερικές από τις βασικές επιλογές προσώπων για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Παρασκευή. Τα ονόματα εξακολουθούν να επιλέγονται μεταξύ έμπειρων πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που συνεργάστηκαν με τον Μπάιντεν, όταν ήταν Πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τα ονόματα που αναμένεται να διοριστούν δείχνουν την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να αντιταχθεί στις ενέργειες της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ μερικά από τα στελέχη είναι επίσης γνωστά στους συναδέλφους τους στην Άγκυρα.

Πολλοί από αυτούς έχουν εκτεταμένη γνώση και εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και τη Συρία, ειδικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας, με τον οποίο είχαν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές για εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Η Βικτώρια Νουλάντ, που διορίστηκε από τον Μπάιντεν ως αναπληρωτής υπουργός πολιτικών υποθέσεων, η οποία θα γίνει ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι συνταξιούχος διπλωμάτης που διαχειρίστηκε επί χρόνια τις σχέσεις των ΗΠΑ με δεκάδες ευρωπαϊκές και ευρασιατικές χώρες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη και την Ευρασία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. Ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για αυτά τα θέματα.

Ανώτερο διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την Τουρκία, η οποία θα είναι υπεύθυνη επίσης για τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο θα διορίσει ο Μπάιντεν την Amanda Sloat.

Η ένταση μεταξύ των διατλαντικών συμμάχων με την Τουρκία, θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση του Μπάιντεν σε διάφορα περιφερειακά θέματα. Οι γνώσεις και η εμπειρία της Nuland και της Sloat δεν περιορίζονται μόνο στην Τουρκία. Οι δύο κυρίες έχουν επίσης εκτενή γνώση και εμπειρία για συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους για τον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Τα ζητήματα της Τουρκίας που σχετίζονται με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη γενικά συναντώνται σε ένα σημείο, διαφέρουν όμως στη σειρά των προτεραιοτήτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπάιντεν θα πρέπει να βασιστεί σε αξιωματούχους όπως η Nuland και η Sloat για να μετατρέψουν τις κοινές ανησυχίες που έχουν οι ΗΠΑ με την Ε.Ε., σε ουσιαστική δράση.

Αυτά τα δύο ονόματα, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας Εθνικής Ασφάλειας, μοιράζονται πιθανώς τη συνολική εκτίμηση για το πώς θα διαχειριστεί ο Μπάιντεν το θέμα Τουρκία. Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στους New York Times στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χαρακτήρισε τον Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «αυταρχικό», τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εκλογές πρέπει να υποστηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα στη Συρία, είπε ότι θα υποστηρίξει τους Κούρδους, που είναι εταίροι των ΗΠΑ.

Ένας άλλος υποψήφιος για θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι ο απόστρατος στρατηγός Λόιντ Ώστιν, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) και έχει πολεμήσει αποτελεσματικά με τις Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) εναντίον των τρομοκρατών, στην εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μετά την αποτυχία στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού άλλων συριακών ομάδων, καθιερώνοντας έτσι με τους Κούρδους μια εταιρική σχέση. Η αμερικανική διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή, μετά το διορισμό του Ώστιν, θα έχει πολύ καλή γνώση και για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Μιλώντας πρόσφατα στον τοπικό τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Medyascope, ο Δρ. Ο Omer Taspinar, ο οποίος διδάσκει στο National War College, είπε ότι ο Ώστιν ενοχλήθηκε από την υποβάθμιση των σχέσεων με τους Κούρδους, τους οποίους η  Τουρκία θεωρεί πραγματική απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Τουρκία ανησυχούν εδώ και πολύ καιρό για την σχέση που έχουν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), που θεωρούνται ο στρατιωτικός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Θεωρούν ότι έτσι το PKK θα βρει ασφαλές καταφύγιο  στη Συρία και το Ιράκ, για να συνεχίσει τη δράση του στη νοτιοανατολική Τουρκία, που διαρκεί δεκαετίες.

Η Νουλάντ δήλωσε σε συνέντευξή της δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Β. Συρία, ήταν μια «στρατηγική τραγωδία», αφούη απόφαση αυτή του Τραμπ έδωσε χώρο στη Ρωσία, τον Άσαντ και το Ι.Κ.,  ενώ είμαστε με την Τουρκία στη μέση πολύ εντατικών συνομιλιών σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργήσει ζώνη προστασίας για την προστασία της γης τους “, είπε.

Μεταξύ αυτών που επέλεξε ο Μπάιντεν για θέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Τουρκία είναι η τοποθέτηση του Brett McGurk, ο οποίος, ως Απεσταλμένος των ΗΠΑ στο διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση του Ι.Κ., παραιτήθηκε από τη θέση του στο ΥΠΕΞ, μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανιοκά στρατεύματα από τη Συρία. Και ο Brett McGurk, όπως η Νούλαντ, είναι αντίθετοι στον έλεγχο των εδαφών ανατολικά του Ευφράτη από τη Ρωσία και τον Άσαντ, εδάφη που τώρα τα ελέγχου οι Κούρδοι, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Aykan Erdemir, Διευθυντής Προγράμματος του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δήλωσε στο  Ahval ότι “το πολιτικό όραμα του McGurk δεν είναι μόνο να είναι προσεκτικοί ενάντια στην επανεμφάνιση του Ι.Κ., αλλά και ομάδες ισλαμιστών που κατέφυγαν προστασία της τουρκικής κυβέρνησης”. Ο Erdemir λέει ότι “η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι ομάδες των ισλαμιστών στη Συρία,  καθιστά ύποπτο το ρόλο της Άγκυρας”.

….

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, θα ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τον Τραμπ απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο, για να βρεθεί λύση στα σκληρά ζητήματα εξωτερική πολιτικής, η κυβέρνηση Ερντογάν θα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς με τις ΗΠΑ.

ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube