Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Ιανουαρίου 2021

Η Λευκορωσία σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αγορά S-400

Η Λευκορωσία σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αγορά S-400

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 .

Στην αποκάλυψη πως η χώρα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ώστε να αποκτήσει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, το σύστημα S-400, προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, Ίγκορ Γκόλουμπ, «συνεχίζουμε τις προκαταρκτικές εργασίες για να εξοπλίσουμε τις πυραυλικές μας μονάδες που χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα συστήματα S-300 με το νέο S-400».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως, «έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια [με τη Ρωσία] για την προμήθεια πολυλειτουργικών ελικοπτέρων Mi-35 και τη δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Su-30SM».

Σχολιάζοντας πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις αεράμυνας, το Μινσκ δήλωσε ότι «η εξασφάλιση νέων και εκσυγχρονισμένων όπλων και ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού… στον αγώνα κατά των όπλων ακριβείας και των οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) αποτελεί προτεραιότητα, εξετάζοντας την εμπειρία των σύγχρονων συγκρούσεων στην περιοχή».

Η ανωτερότητα των S-400 προκαλεί ανησυχία

Μεταξύ της λίστας του υλικού που πρόκειται να ληφθεί από τη Λευκορωσία, το σύστημα S-400 είναι πιθανό να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση. Ενώ το Μινσκ εξέφρασε τις προθέσεις του να αναβαθμίσει τα συστήματά του τον Αύγουστο του περασμένου έτους, υπήρχαν μόνο εικασίες πως, ο κινούμενος με φορτηγό εκτοξευτήρας ήταν στη λίστα.

Με το σύστημα S-400 να περιγράφεται από διεθνείς αναλυτές ως «αναμφισβήτητα το καλύτερο στρατηγικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος που λειτουργεί σήμερα», το ρωσικής κατασκευής σύστημα έχει δεχθεί μεγάλη κριτική και πίεση από τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει ότι το σύστημα S-400 θέτει μια νέα πρόκληση για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου Lockheed Martin F-35. «Δεν μπορείτε να χειριστείτε ένα F-35 κοντά σε ένα S-400», δήλωσε ο στρατηγός Τοντ Βόλτερς της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων θα «επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του F-35».

Αν και αυτό έχει παρουσιαστεί ως ένα ενδεχόμενο πρόβλημα, ισραηλινά F-35 έχουν πετάξει κοντά σε ρωσικά S-400 που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία χωρίς να σημειωθεί κάποιο συμβάν.

Η αγορά S-400 από την Τουρκία και η αντίδραση των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο κυρώσεων ως απάντηση σε μια συμφωνία που μεσολάβησε μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για την προμήθεια του συστήματος από την Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτερα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, όπως το S-400 είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, η κατοχή της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος θεωρήθηκε απειλή τόσο για την αμερικανική αεροπορική υπεροχή όσο και για το εμπόριο όπλων των ΗΠΑ. «Τους προσφέραμε επίσης επανειλημμένα στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν στην κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών με τρόπο που δεν προκαλεί κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφερ Φορντ, βοηθός γραμματέας διεθνούς ασφάλειας των ΗΠΑ. «Δυστυχώς, η Τουρκία απέρριψε κάθε μία από αυτές τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια τώρα».

Μεγάλο το ενδιαφέρον από διάφορες χώρες

Παρά την απειλή κυρώσεων, περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύστημα S-400, συμπεριλαμβανομένων εθνών που διαφορετικά αγοράζουν μεγάλο όγκο υλικού από τις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube