Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Ιανουαρίου 2021

Η Ισπανία πρώτα είπε όχι στις κυρώσεις και τώρα θέλει βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Η Ισπανία πρώτα είπε όχι στις κυρώσεις και τώρα θέλει βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Η Ισπανία συνεχίζει το παιχνίδι της στήριξης της Τουρκίας, εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και των Κούρδων

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι εργάζεται πάνω στην ενίσχυση των διμερών δεσμών με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως στρατηγικό εταίρο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah την Τρίτη.

Όπως υπενθυμίζει και η τουρκική εφημερίδα, η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που αντιτάχθηκαν σε πρόταση τον Δεκέμβριο της Ελλάδας και της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για εμπάργκο όπλων, για τις προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ισπανία, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε επίσκεψη στην Ισπανία στις αρχές Ιανουαρίου, ευχαρίστησε τον Ισπανό ομόλογό του για την υποστήριξη της Μαδρίτης.

Ο Σάντσεζ επανέλαβε την προθυμία της Ισπανίας να ξεκινήσει εποικοδομητικές συνομιλίες με την Τουρκία, σε συνέδριο στη Μαδρίτη τη Δευτέρα: “Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχος του ΝΑΤΟ”, είπε.  Ο Σάντσεζ είπε ότι η κυβέρνησή του θα πραγματοποιήσει μια διακυβερνητική συνάντηση με την Τουρκία φέτος.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ βελτιώθηκε, εξαπολύοντας, παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ, απειλές εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι αν η χώρας μας συνεχίσει τις προκλήσεις, θα ευθύνεται για όποιο ατύχημα συμβεί.

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος, διεκδικεί το ήμισυ της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας για λογαριασμό των κατεχομένων και γι’ αυτό, έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα παράνομες γεωτρήσεις στα περίχωρά της. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως κράτος.

Σε σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε Τούρκους που εμπλέκονται στις δραστηριότητες γεώτρησης φυσικού αερίου, αλλά δίστασαν να θέσουν ως στόχο των κυρώσων την τουρκική οικονομία ή την κυβέρνηση Ερντογάν άμεσα.

Πέτρος Κράνιας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube