Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Ιανουαρίου 2021

Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Άγκυρα στα γερμανικά ΜΜΕ

Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Άγκυρα στα γερμανικά ΜΜΕ

Πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Άγκυρα

Στην επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εξ Χάικο Μάας στην Άγκυρα αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός τύπος. Δύο οικονομικά ρεπορτάζ επίσης για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αφορμή την επίσκεψη Μάας στην Άγκυρα μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκριση με τίτλο «Ας ξαναγίνουμε φίλοι» αναφέρει: «Κάποτε ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας θεωρούνταν πρότυπο για την Ευρώπη, θα οδηγούσε τη χώρα του γρήγορα στην ΕΕ στις αρχές του 2000. Αργότερα έγινε ένα είδος μπαμπούλα και Θεός φυλάξοι (…) Tώρα ο ίδιος επικεντρώνεται και πάλι στην προσέγγιση με την Ευρώπη». Μετά τη συνάντηση Μάας -Τσαβούσογλου αναμένεται σειρά επαφών της τουρκικής κυβέρνησης με την ηγεσία της ΕΕ. «Ακόμη και η Γαλλία» γράφει η SZ «η οποία τήρησε πολύ επιθετική στάση έναντι της Τουρκίας στη διαμάχη στη Μεσόγειο, φαίνεται επίσης να υποχωρεί: οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές. Όλα αυτά μοιάζουν σχεδόν σαν να σπάει ο πάγος στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ και το Βερολίνο εκτιμούν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι Τουρκία και Ελλάδα ξαναρχίζουν “διερευνητικές συνομιλίες” για διπλωματική επίλυση της διαφοράς για το φυσικό αέριο και τα σύνορα στη Μεσόγειο.»

Αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου Μάας-Τσαβούσογλου και παρά τις τουρκικές βολές προς την Ελλάδα η SZ σημειώνει: «Εν πάση περιπτώσει ο Μάας επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης για τη διαμάχη στη Μεσόγειο (…) Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πόσο επιτυχημένη είναι η υποτιθέμενη ή πραγματική στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη. Οι νέοι τόνοι της Άγκυρας οφείλονται κυρίως στο ότι βρίσκεται υπό πίεση. Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια (…) Eπιπλέον ολοκληρώνεται η προεδρία Τραμπ (…) Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων, τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμόσει γρήγορα ο Μπάιντεν. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει τον Ερντογάν από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα (…) Ο ίδιος ήθελε να δει τον Ερντογάν να αποχωρεί από την πολιτική σκηνή “όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω εκλογών”. Όλα αυτά δίνουν στον Ερντογάν κάθε λόγο να αναζητά φίλους».

FAZΕνδείξεις επαναπροσέγγισης

Aπό τη συνάντηση Μάας-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα
Aπό τη συνάντηση Μάας-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

«Μετά την έντονη διαμάχη με την Ελλάδα για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μια καλύτερη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ» γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Τώρα οι ενδείξεις για επαναπροσέγγιση φαίνονται ευνοϊκές. Ο Τούρκος υπ. Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Μάας στην Άγκυρα ότι η Τουρκία διαπίστωσε πρόσφατα στις σχέσεις της με την ΕΕ “θετική ατμόσφαιρα”. Αυτό οφείλεται επίσης στον “συνεχή διάλογο” μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ (…) Oι προγραμματισμένες συνομιλίες με την Αθήνα είναι απολύτως ευπρόσδεκτες. Οι εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ανεπίλυτες». Όπως παρατηρεί τέλος η FAZ: «Η επίσκεψη Μάας στην Άγκυρα είναι το τρίτο ταξίδι του υπουργού στο εξωτερικό υπό συνθήκες πανδημίας. Aυτές οι διπλωματικές κινήσεις συνιστούν επίσης μήνυμα προς την νέα αμερικανική κυβέρνηση. Πολλοί πολιτικοί που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν υποσχεθεί στον μελλοντικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να γίνουν πιο ενεργοί εταίροι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να αντιμετωπίσουν εντατικά συγκρούσεις που έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία και στη γειτονιά της Ευρώπης».

Tαμείο Ανάκαμψης: Αθήνα και Παρίσι έχουν σχέδιο

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε μακροσκελές ρεπορτάζ εξετάζει τα σχέδια τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρατηρεί: «Προκειμένου να λάβουν χρήματα τα κράτη πρέπει να προσκομίσουν συγκεκριμένα σχέδια. Εντούτοις τα δύο κράτη που επωφελούνται περισσότερο, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν σημειώνουν πρόοδο. Ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει λίστα με λεπτομερή πρότζεκτ, τα σχέδια της Ρώμης και της Μαδρίτης περιορίζονται σε γενικές ανακοινώσεις». Ειδικότερα σχετικά με το πλάνο της Ελλάδας αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε εξαρχής προτεραιότητά του το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία, ούτως ώστε η χώρα που επί χρόνια επλήγη από την κρίση να επαναπροσδιοριστεί και να καταστεί ελκυστικός τόπος για επενδυτές.» Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση επωφελήθηκε κι από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις πέρυσι επιτροπής ειδικών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Handlsblatt συνοψίζει τέλος τους βασικούς άξονες του ελληνικού, πολυσέλιδου πλάνου σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, «πράσινα» έργα και ηλεκτροκίνηση, δικαστική μεταρρύθμιση, επαγγελματική εκπαίδευση και σύνδεση πανεπιστημίου –χώρου εργασίας.

Οι ελληνικές τράπεζες προκαλούν ανησυχία

O Γιάννης Στουρνάρας με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε στα χρόνια της ευρωκρίσης (2014)
O Γιάννης Στουρνάρας με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε στα χρόνια της ευρωκρίσης (2014)

Τέλος σε άλλο ρεπορτάζ η Handelsblatt εστιάζει στις ελληνικές τράπεζες και τον αυξημένο κινδύνο αθέτησης δανείων εξαιτίας της πανδημίας, όπως ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε τραπεζικό φόρουμ στην Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η πανδημία αφήνει τεράστια ίχνη στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών (…) Στο αποκορύφωμα της κρίσης πάνω από το 50% των χορηγηθέντων δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 35%. Όμως αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,8% στα μέσα του 2020.» Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να μειώσουν το ποσοστό κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2021, όμως οι συνθήκες της πανδημίας προκαλούν «οπισθοδρόμηση».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στο «μορατόριουμ πληρωμών δανείων» που σταδιακά λήγει φέτος. «Ωστόσο μένει να δούμε πόσοι οφειλέτες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ξανά τα δάνειά τους» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι μετά το τέλος του μορατόριουμ, το 25% ή περισσότερο των δανείων που έχουν ανασταλεί θα καταστoύν μη εξυπηρετούμενο». Tο ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για σύσταση «κακής τράπεζας», στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια όγκου περίπου 40 δις ευρώ. Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Στουρνάρας βλέπει την «κακή τράπεζα» ως συμπλήρωμα του προγράμματος Hρακλής, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε το 2019 και το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν επισφαλή δάνεια (…) Το πρόγραμμα Ηρακλής έχει ως στόχο να βοηθήσει τράπεζες να επιτύχουν έναν στόχο που έθεσε η Κομισιόν: σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων σε 5% ως το τέλος του 2022.»

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube