REAL TIME |

Weather Icon

Η Εκκλησία μας και (μερικοί) Ιεράρχες

Η Εκκλησία μας και (μερικοί) Ιεράρχες

Ανδρέας Μορφίτης

Από την ημέρα που στον αρχιεπισκοπικό «θρόνο» – γιατί άραγε τον αποκαλούμε έτσι, αφού θρόνο έχουν μόνο οι βασιλιάδες και οι αυτοκράτορες; – κάθισε ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ και … κλώτσησε κυριολεκτικά τα μικρόφωνα έξω από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ένοιωσα μέσα μου ένα περίεργο κενό, μια έντονη ανησυχία, μια ενσυνείδητη αντίδραση.

Την επόμενη μέρα, όταν, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ισχυρίστηκε ότι «κουτσούφλησε» πάνω στο πόδι των μικροφώνων, επιβεβαίωσα τις ανησυχίες μου ότι ο νέος αρχηγός της εκκλησίας της Κύπρου είναι τουλάχιστον κατώτερος των περιστάσεων και όχι άξιος του υψηλού λειτουργήματός του.

Ακολούθησε πληθώρα ατοπημάτων του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ατυχείς και φλύαρες συνεντεύξεις επί παντός επιστητού, δραστηριότητες και έργα ενός κοινού κοσμικού επιχειρηματία, εκτός των ορίων της αρμοδιότητας του και της εκκλησιαστικής δεοντολογίας (επί των τελευταίων δεν θα πω περισσότερα, αρκεί κάποιος να ανατρέξει στις . . . επιχειρηματικές δραστηριότητές του τις οποίες πάντα στέγαζε με το αιτιολογικό ότι η Εκκλησία χρειάζεται πόρους για να πληρώνει τους ιερείς και να εκτελεί φιλανθρωπικά έργα ! )

Αποκορύφωμα αυτών των απαράδεκτων δραστηριοτήτων του ήταν και η ανάμειξή του στο πρωτοφανές σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, γεγονός που παραδέχτηκε με την αφέλεια που τον χαρακτηρίζει, καταθέτοντας στην αρμόδια Επιτροπή μόλις πρόσφατα «Να σταματήσουμε να κλέβουμε και βάζω μέσα και τον εαυτό μου !!!! »

Επ’ αυτού η Γενική Εισαγγελία οφείλει αυτεπαγγέλτως να ενεργήσει σε συνδυασμό με την ομολογία ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ότι στα σκάνδαλα των διαβατηρίων ενέχονται μεταξύ άλλων, ένας … Μητροπολίτης, ένας πρώην Ευρωβουλευτής και ένας Βουλευτής. (Οι . . . αθεόφοβοι!)

Στις δεκάδες συνεντεύξεις του προς τα ΜΜΕ – στα οποία αποδείχτηκε πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία – οι σκέψεις και οι λόγοι του δεν είχαν ίχνος πνευματικότητας όπως θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των ιερωμένων που θεωρείται ότι εκπροσωπούν την Εκκλησία, τη Χριστιανική Πίστη και δι’ αυτών τον ίδιο το Θεό.

Εκμεταλλευόμενος και χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της Εθναρχικής ιδιότητας της Εκκλησίας της Κύπρου, διατυπώνει θέσεις και απόψεις επί ζωτικών θεμάτων της πνευματικής και δημόσιας ζωής της Πατρίδας μας όπως είναι η Παιδεία, το Εθνικό Θέμα και τα πολιτικά δρώμενα.

Ακόμα και πρόσφατα διακήρυξε ότι οι τούρκοι έχουν …χαμηλότερο I.Q από τους Κύπριους !!!!!!!
Στις θρησκευτικές του αποφάσεις επέδειξε μοναδική αυταρχικότητα και ετσιθελισμό όπως π.χ. ήταν η αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας, η διαχείριση θεμάτων της Ιεράς Συνόδου, η απαίτηση για μεταφορά χρημάτων από εκκλησιαστικές επιτροπές-π.χ Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα κ.α.

Χαρακτηριστική είναι και η ομολογία του ότι παρά τις πανταχόθεν αντιδράσεις και αντιρρήσεις, αποφάσισε να οικοδομήσει καθεδρικό ναό εκατομμυρίων ευρώ και στο προαύλιο του οποίου να γίνει το μνημείο του όταν αποθάνει, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις της Ιεράς Συνόδου, ακόμα και του εργολάβου του έργου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε μια από τις δεκάδες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.

Η αυθαίρετη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» και ο ισχυρισμός του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού αποκάλυψε ότι σκέφτεται τη λύση δύο κρατών, καταμαρτυρεί το μέγεθος της αθυροστομίας του και επιβεβαιώνει κραυγαλέα το λάθος των Πολιτικών ταγών του τόπου μας και την απαράδεκτη πρακτική όλων ανεξαίρετα των ΜΜΕ να του δίνουν το βήμα και να διατυπώνει άποψη επί παντός επιστητού.

Αυτή η απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά για ένα ιερωμένο – και μάλιστα στην κορυφή της Εκκλησιαστικής ιεραρχίας – επέφερε φυσιολογικά τις επιπτώσεις της στους λόγους και στα έργα και άλλων μελών της Ιεράς Συνόδου.

Χαρακτηριστικά αναφέρω – για να μην είμαι άδικος και προς τον Αρχιεπίσκοπο – την απαράδεκτη αντίδραση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου κατά την οποία ύβρισε χυδαία τον δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέττο και τις προκλητικές ενέργειες και πράξεις του ετέρου Μητροπολίτη της Μόρφου, ο οποίος με προκλητικό, αυταρχικό, αλαζονικό και σκιώδη τρόπο καλεί κατά καιρούς τους πιστούς να παραβιάζουν τα πρωτόκολλα και τις νομοθεσίες του Κράτους σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Μόλις ψες 28/1/21 ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΛΦΑ μετέδωσε μια δήλωση του την οποία και παραθέτω αυτούσια «…πρέπει νάσαι χαζός δηλαδή, να μην προτιμήσεις και λίγον πρόστιμον …» Θαυμάστε ήθος και πνευματικότητα ενός ιερωμένου τον οποίον κακώς αποκαλούμε….Άγιον Μόρφου!

Θεωρώ χρήσιμο να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Είμαι άτομο θρησκευόμενο και με ευλάβεια προς την Χριστιανική Πίστη και Διδασκαλία. Εκκλησιάζομαι και προσεύχομαι σε λιτούς και ξεμοναχιασμένους ναούς και εκκλησίες και αισθάνομαι δέος και εκτίμηση προς τους απλούς «παπάδες» και «καλογήρους» των οποίων η σεμνότητα και αγιότητα με παραπέμπουν στον ίδιο τον Χριστό.

Με προκαλούν και με αναστατώνουν τα εκκλησιαστικά ανάκτορα με τα αμύθητα χρυσά κατασκευάσματα, οι χρυσές κορώνες και τα πολυτελή άμφια τα οποία μερικοί εκ των ιεραρχών ενδύονται.

Ο Χριστός ανέδειξε και καθιέρωσε τη σεμνότητα, την απλότητα, τη λιτότητα και την αγάπη στους φτωχούς και καταπονεμένους.

Και αυτό το πρότυπο θα έπρεπε να διαφυλάξει και να διατηρήσει ο πρώτος τη τάξει της Εκκλησίας της Κύπρου και μερικοί εκ των συνεργατών του για να μη σκανδαλίζουν το χριστεπώνυμο πλήθος των πιστών.

Με τον προσήκοντα και οφειλόμενο σεβασμό προς τα Άγια και τα Θεία, θεωρώ ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, οφείλει, ως πράξη ευθύνης απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και προς τους χιλιάδες πιστούς και πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ζητήσει, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, συγχώρεση για τον βίο και την πολιτεία του – όπως κηρύττει και το ιερό Ευαγγέλιο που λέει «συγχώρησον τας ανομίας ημών» – και να προετοιμάσει ομαλά, έντιμα και δημοκρατικά τη διαδοχή του.

Η πράξη του αυτή ίσως απαλείψει στο μέλλον μια θλιβερή εικόνα που δημιούργησε ο ίδιος με την ανοχή της ίδιας της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Αυτά με κάθε σεβασμό προς τα Άγια και τα Θεία τα οποία θα πρέπει να διαφυλαχθούν αλώβητα, όπως τους αρμόζει και τους αξίζει.

Ανδρέας Μορφίτης
Έλλην Χριστιανός Ορθόδοξος
28/1/2021

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube