REAL TIME |

Weather Icon

Γόρδιος δεσμός το Ιντλίμπ – Πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Γόρδιος δεσμός το Ιντλίμπ – Πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Ο τουρκικός στρατός αυξάνει τη στρατιωτική του παρουσία στην επαρχία Ίντλιμπ παρά την πρόσφατη απόσυρση των τμημάτων του από τα παρατηρητήρια που είναι περικυκλωμένα από τον Συριακό στρατό.

Πρόσφατα, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε σημαντικές ενισχύσεις στο όρος al-Zawiya. Τουρκικές στρατιωτικές φάλαγγες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή περιελάμβαναν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα BMC Kirpi. Το όρος al-Zawiya ελέγχεται από τον Hay’at Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα μαζί με τους υποτιθέμενους «μετριοπαθείς τζιχαντιστές» τπου ανήκουν στο τουρκικό Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης. Η Τουρκία ενισχύει τα στρατεύματά της στην περιοχή Όρος Αλ Ζάουγια τους τελευταίους δύο μήνες. Έχει, ο τουρκικός στρατός επίσης δημιουργήσει αρκετές μόνιμες θέσεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει ενεργά μέτρα για να ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4 στο νότιο Ιντλίμπ, που ενώνει την Λατάκεια με το Χαλέπι. Πρόσφατα, οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν ακόμη και να δημιουργούν πύργους παρατηρητηρίων, επιπλέον των μόνιμων παρατηρητηρίων που έχουν ήδη εκεί.

Η κατάσταση στη βόρεια Συρία παραμένει επίσης τεταμένη. Μόλις στις 3 Ιανουαρίου, ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων που είναι υπό την ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF ) κοντά στην πόλη Ain Issa. Τούρκοι στρατιώτες και υποστηριζόμενοι από την Τουρκία τζιχαντιστές προσπάθησαν να καταλάβουν τα χωριά Hwshan και al-Khalidiyah σε μια άλλη προσπάθεια να μπλοκάρουν το τμήμα του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου Μ4 που περνάει εκεί.

Αυτές οι εξελίξεις ήρθαν εν μέσω κραυγών που εκτοξεύονται από την τουρκική προπαγάνδα ότι το «δειλό» καθεστώς Άσαντ και οι Ρώσοι σχεδιάζουν να παραβιάσουν τη συμφωνία αποκλιμάκωσης και να καταλάβουν την κατεχόμενη από τους Τούρκους και τους συνεργάτες του πόλη Αλ-Μπαμπ στο βόρειο Χαλέπι.

Πάντως, με δεδηλωμένη την βούληση της Ρωσίας αφ’ ενός μεν να προστατέψει την αεροπορική βάση Χμεϊμίν, που βρίσκεται στη Λατάκεια και αφ’ ετέρου να στηρίξει ενεργά τη Συρία για την απελευθέρωση των εδαφών που κατέχει η Τουρκία με τους συμμάχους της τζιχαντιστές, και με δεδομένες τις πεισμώδεις προσπάθειες Ερντογάν να παραμείνει γαντζωμένος στις τέσσερις περιοχές που κατέχει στρατιωτικά, ήτοι Ιντλίμπ, Αφρίν, Αλ Μπαμπ και Γκίρε Σπι-Σερεκάνιγιε, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, είναι πιθανόν να δούμε κάποια πολιτική ή ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση Τουρκίας-Συρίας, την οποία Συρία όμως στηρίζει πολιτικοστρατιωτικά η Ρωσία.

Όσον αφορά τους Κούρδους, στις 30 Δεκεμβρίου, ο Sinam Mohamad, εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του SDF στην Ουάσινγκτον, κάλεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να αναγνωρίσει το ελεγχόμενο από το SDF έδαφος στη βόρεια Συρία ως ένα de-facto κράτος. Αυτό, ισχυρίστηκε, θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί. Το SDF έχει επίσης δηλώσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στην παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία και στην κατοχή των ενεργειακών πόρων της Συρίας από τις ΗΠΑ στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube