Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 30 Ιανουαρίου 2021

Γιατί ΗΠΑ και Ε.Ε. έβαλαν στο ίδιο “τσουβάλι” Κίνα και Τουρκία;

Γιατί ΗΠΑ και Ε.Ε. έβαλαν στο ίδιο “τσουβάλι” Κίνα και Τουρκία;

Αυτός είναι ο βούρδουλας, για όσους δεν γνωρίζουν

Έχει αρχίσει μια δύσκολη περίοδος στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

Του Mehmet Ali Güller

Οι πρώτες κινήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν «αισιοδοξία» σε ορισμένους. Έχουμε βιώσει κάτι παρόμοιο κατά την εποχή του Ομπάμα και του Τραμπ: Τότε ορισμένοι υποστήριξαν ακόμη και ότι ο Τραμπ θα απομάκρυνε τις ΗΠΑ από το να είναι ιμπεριαλιστικό κράτος και θα τις καθιστούσε ένα «εθνικό κράτος»! Δηλαδή πιστεύουν κάποιοι ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη δεν είναι ταυτόχρονα εθνικά κράτη!

Ποιες είναι αυτές οι πρώτες κινήσεις του Μπάιντεν;

Ο Διοικητής Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) στρατηγός Kenneth McKenzie είπε ότι επέστρεψαν από το χείλος ενός πολέμου με το Ιράν τις τελευταίες ημέρες της εποχής του Trump, αλλά τώρα η παλιά πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιστρέψει με τη νέα κυβέρνηση. Οργανο. Ο McKenzie δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν εισέρχονται σε μια «περίοδο ευκαιριών». Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, έδωσε το μήνυμα, “Εάν το Ιράν συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα επιστρέψουμε στη συμφωνία”.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ανέστειλε τις συμφωνίες πώλησης όπλων του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς, ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσουν να στέλνουν βοήθεια προς την Παλαιστίνη και θα εργαστούν για λύση δύο κρατών.

Οι γρήγορες κινήσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα

Πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν σε θέματα ουσίας. Ποια είναι αυτή η ουσία; Οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν σε πολιτικές αντιμετώπισης του ρόλου του «πρωταγωνιστή» που διεκδικεί η Κίνα κατά την περίοδο του Μπάιντεν.

Στην πραγματικότητα, οι πρώτες κινήσεις της εποχής του Μπάιντεν σχετικά με την Κίνα δείχνουν αυτό ακριβώς:

1. Το Πεντάγωνο έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Jen Psaki, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Το Πεκίνο βάζει σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ευημερία και τις αξίες μας. Επομένως, οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση στην Κίνα».

3. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν, με την ακόλουθη δήλωση, έδωσε το μήνυμα ότι θα θα συνεχίσει να επιτίθεται στην Κίνα για το θέμα του κορωνοϊού, όπως έκανε ο Τραμπ:  ιό, με την ακόλουθη δήλωση: «Έχουμε δει να διαδίνονται ψευδείς πληροφορίες από ορισμένες πηγές στην Κίνα, και αυτό μας ανησυχεί. Πρέπει να κάνουμε μια εις βάθος έρευνα για την εμφάνιση του Covid-19 στην Κίνα. “

Αναζήτηση συμμαχιών απέναντι σε Κίνα-Ρωσία, στη γραμμή ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ινδία

Έχουμε γράψει αρκετές φορές σε αυτήν τη στήλη: Οι ΗΠΑ θέλουν να διεξάγουν τον αγώνα τους εναντίον της Κίνας έχοντας στο πλευρό τους «μεγάλους συμμάχους».

Οι ΗΠΑ συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στην Κίνα κυρίως με τους μεσαίου μεγέθους περιφερειακούς συμμάχους τους. Κυρίως με την Ιαπωνία, αλλά και με τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία…

Ωστόσο, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και το γεγονός ότι η Κίνα κλείνει την ψαλίδα του συσχετισμού ισχύος με τις ΗΠΑ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, δημιούργησε την ανάγκη για την Ουάσινγκτον να ενεργήσει με “μεγάλους συμμάχους”.

Γι’ αυτό, τον τελευταίο χρόνο ο Τραμπ, μετονόμασε τη στρατηγική των ΗΠΑ από “Ασίας – Ειρηνικού” σε στρατηγική «Ινδο-Ειρηνικού», ενώ ο Μπάιντεν από την πλευρά του ανακοίνωσε τον στόχο της «αποκατάστασης της Διατλαντικής Συμμαχίας». Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν ένα μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ-Ινδίας κατά της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας.

Συζήτηση για “επισκευή” της Διατλαντικής Σχέσης

Για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο Μπάιντεν, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σημαντική επαφή: Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, συζήτησε τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, Bjoern Seibert (Head of Cabinet of the President).

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Emily Horne έκανε μια γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση που περιέχει δύο πολύ σημαντικά μηνύματα:

1. «Ο κ. Sullivan εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης Joe Biden να επισκευάσει και να αναζωογονήσει τη διατλαντική συμμαχία.»

2. “Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για θέματα που προκαλούν κοινή ανησυχία στις δύο πλευρές, στα οποία θέματα συμπεριλαμβάνονται αυτά της της Κίνας και της Τουρκίας.”

Έτσι, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού βασικά πάνω σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η «αποκατάσταση της διατλαντικής συμμαχίας», και το δεύτερη να συνεργαστούν στα θέματα της Κίνας και της Τουρκίας.

Σπαθί – Βούρδουλας – Αγκίστρι

Λοιπόν, πώς θα γίνει αυτή η συνεργασία εναντίον της Τουρκίας;

Με τον τρόπο που απάντησε γραπτώς ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι γερουσιαστές, πριν εγκρίνουν την τοποθέτησή του: “Αντί να κάνουμε βήματα που θα οδηγήσουν την Τουρκία πιο κοντά στη Ρωσία και προς άλλους εχθρούς, είναι σημαντικό να την κρατήσουμε προσανατολισμένη προς τη Δύση. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Τουρκία έτσι ούτως ώστε να είναι προσαρμοσμένη σε μεγάλο βαθμό με τη διατλαντική συμμαχία, διατηρώντας ταυτόχρονα τις διαφοροποιημένες πολιτικές μας στην περιοχή*“.

Με άλλα λόγια, αντί για “μαστίγιο και καρότο”, θα εφαρμόσουν την τακτική “Σπαθί – Βούρδουλας – Αγκίστρι”: Το σπαθί θα το χώσουν ως σφήνα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας στη Λιβύη και τη Συρία. Ο βούρδουλας θα πέσει πάνω στην Τουρκία με τις κυρώσεις και τις επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και το αγκίστρι μέσω των σχέσεων με το ΝΑΤΟ …

Εν ολίγοις, έχει αρχίσει μια σκληρή περίοδος …

*Εννοεί το Κουρδικό

Πηγή: Cumhuriyet

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube