REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Κορωνοϊός - Covid-19 5 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η Γαλλία έχει εμβολιάσει μόλις 516 ανθρώπους κατά της Covid-19

Γιατί η Γαλλία έχει εμβολιάσει μόλις 516 ανθρώπους κατά της Covid-19

Το καλύτερο το οποίο μπορεί κανείς να πει για την έναρξη της καμπάνιας εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη Γαλλία είναι ότι σίγουρα δεν μπορεί να πάει χειρότερα.

Η ακατανόητη καθυστέρηση

Η Γαλλία είχε χορηγήσει 516 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έως την Κυριακή, δύο εβδομάδες μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μέγεθος βρίσκεται πολύ πίσω από τους 238.809 εμβολιασμούς της Γερμανίας και τους 947.206 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ οι Γάλλοι τείνουν να συγκρίνονται με τους πλησιέστερους γείτονές τους – όσον αφορά την οικονομική απόδοση ή την τεχνολογία, η γενική αντίληψη είναι να φαντάζεται κανείς τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να παλεύουν για το “ασημένιο μετάλλιο” πίσω από τους υπεραποδοτικούς Γερμανούς – το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι παγκόσμιας κλίμακας και πολύ πιο ταπεινωτικό. Η μόνη χώρα στον δείκτη του Bloomberg σχετικά με τους εμβολιασμούς ανά χώρα κατά της Covid-19 που βρίσκεται χαμηλότερα είναι η Κόστα Ρίκα, με 55 δόσεις.

Με αυτό το ποσοστό, θα χρειαστούν στη Γαλλία περίπου 400 χρόνια για τον εμβολιασμό των πολιτών της. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, έχει ήδη καλύψει περί το 12% του πληθυσμού του.

Οι συνηθισμένες δικαιολογίες και εξηγήσεις διατυπώνονται ταχέως: τα εμβόλια δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, ενώ είναι υπερβολικό να διατυπώνουμε κρίσεις ανά χώρα με βάση το τι συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες. Είναι αλήθεια ότι οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί πολλές φορές στη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Οι “ρωγμές” του γαλλικού κράτους στην επιφάνεια

Όμως, πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα αντανακλούν βαθύτερες, ανησυχητικές “ρωγμές” στο γαλλικό κράτος – το οποίο θα έπρεπε, κρίνοντας από το χρηματικό ποσό που ρέει στα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο, να είναι πολύ αποτελεσματικό στην ανάπτυξη δημόσιων πόρων για μια κεντρικά σχεδιασμένη επιχείρηση.

Αντίθετα, με την έλλειψη μασκών και την αποτυχημένη εκστρατεία τεστ και ιχνηλάτησης επαφών που παρατηρήθηκαν μέσα στο 2020, αποδεικνύεται ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Παρόλο που γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό ότι τα logistics του εμβολίου της Pfizer θα ήταν περίπλοκα και ότι οι Γάλλοι είναι από τους πλέον διστακτικούς λαούς όσον αφορά τον εμβολιασμό στον κόσμο, η γαλλική κρατική μηχανή απέτυχε να μεταφράσει αυτές τις διαπιστώσεις σε ρεαλισμό.

Οι δόσεις του εμβολίου είναι εκεί, ωστόσο η αλυσίδα εφοδιασμού φαντάζει ιδιαίτερα μακρά, απαιτώντας – σε μια περίπτωση – ακόμη και παράδοση με χρήση ταξί. Μια στρατηγική ανάπτυξης της διανομής και διάθεσης των εμβολίων με ηλικιακά κριτήρια, καθώς και κριτήρια προτεραιότητας ευπαθών ομάδων, φαντάζει πια πολύ “αρτηριοσκληρωτική” και σχολαστική, περιορίζοντας την πρόσβαση στους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας και αρωγής ανά ηλικία.

Για τη συνέχεια Capital 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube