Weather Icon

Φτιάχνουν κλίμα για να πέσει μαλακά η Τουρκία στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου

Φτιάχνουν κλίμα για να πέσει μαλακά η Τουρκία στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Γιάννης Παλαιολόγος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δηλώσεις πριν τη συνάντησή τους έκαναν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα εξετάσουμε που βρίσκονται οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός», δήλωσε καλωσορίζοντας τον κ. Τσαβούσογλου ο κ. Μπορέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος χαρακτήρισε το 2020 «περίπλοκο έτος» για τις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά είπε ότι πρόσφατα «έχουμε δει βελτίωση της ατμόσφαιρας» και «κάποια σημαντικά βήματα» στην αναζήτηση «κοινών στρατηγικών συμφερόντων».

Στα βήματα αυτά συμπεριέλαβε και τη μεταξύ τους συνάντηση.

«Ένα ακόμα θετικό βήμα είναι η ανακοινωθείσα επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρξει επιμονή σε αυτές τις προσπάθειες. Προθέσεις και ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις».

Επανέλαβε δε την «πλήρη δέσμευση» της Ε.Ε. να στηρίξει την «ταχεία επανέναρξη» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ.

«Είναι ισχυρή μας επιθυμία να υπάρξει μία αποκλιμάκωση διαρκείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να έχουμε έναν διάλογο ουσίας για να ενισχύσουμε τις πολιτικές διαδικασίες που συνδέονται με συγκρούσεις στην περιοχή, στη Λιβύη, τη Συρία ή το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε.

Επιπλέον, «με πλήρη αμοιβαίο σεβασμό, θα μιλήσουμε ειλικρινά και ανοιχτά για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τις προοπτικές ένταξης [της χώρας στην Ε.Ε.]», ανέφερε ο κ. Μπορέλ, κάνοντας μνεία στις «ανησυχίες» της Ένωσης για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε κι αυτός το περασμένο έτος «προβληματικό» για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, με τις «συνέπειες» να εκφράζονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Χαιρέτισε κι αυτός τις αμοιβαίες κινήσεις βελτίωσης της ατμόσφαιρας που έχουν γίνει έκτοτε και είπε ότι μαζί με τον κ. Μπορέλ θα «εργαστούν για να προετοιμάσουν» την επίσκεψη στην Άγκυρα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη αυτήν δεν έχει επιβεβαιωθεί από ευρωπαϊκής πλευράς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Μπορέλ επίσης την ανανέωση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις «λεπτομέρειες» της πιθανής πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλα σημαντικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, που «θα οικοδομήσουν το κοινό μέλλον Ε.Ε. και Τουρκίας», πρόσθεσε, είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα) και ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, κατέληξε, δεν είναι σημαντικές μόνο καθαυτές, αλλά και για την ευημερία και την επίλυση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube