REAL TIME |

Weather Icon

Έρχεται αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας κόντρα στον Ερντογάν – Rafale πάνω από την Αθήνα την 25η Μαρτίου – Οι τελευταίες εξελίξεις για τις φρεγάτες

Έρχεται αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας κόντρα στον Ερντογάν – Rafale πάνω από την Αθήνα την 25η Μαρτίου – Οι τελευταίες εξελίξεις για τις φρεγάτες

Ανοιχτό και με πολλές πιθανότητες πραγματοποίησης παραμένει το ενδεχόμενο Γαλλικά μαχητικά Rafale με μικτά πληρώματα Ελλήνων και Γάλλων ιπτάμενων να πετάξουν πάνω από την Αθήνα την 25η Μαρτίου στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. Και αυτό ανεξάρτητα εάν πραγματοποιηθεί  ή όχι εξατίας του Covid 19-η προσπάθεια είναι να γίνει-στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι Γάλλοι φέρονται να εμφανίζονται θετικοί άλλωστε θέλουν  να προβάλλουν με κάθε τρόπο τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα των 18 μαχητικών Rafale η οποία θέλουν να αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης αμυντικής-στρατηγικής συνεργασίας με την Αθήνα. Και τι ποιο εντυπωσιακό από την πτήση του νέου αποκτήματος της Πολεμικής μας Αεροπορίας πάνω από την Αθήνα στην πλέον συμβολική για τη χώρα Εθνική εορταστική εκδήλωση.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες με την επίσκεψη στην Ελλάδα  της Γαλλίδας υπουργού άμυνας Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας απόκτησης των Rafale από την Ελλάδα. Η Αθήνα άλλωστε αναμένει από το Παρίσι πρόταση για τις φρεγάτες του Στόλου και συγκεκριμένα τί έχει να προτείνει η Γαλλική πλευρά ως ενδιάμεση λύση προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για τις φρεγάτες Belhara. Με το Πολεμικό Ναυτικό να πιέζει όλο και περισσότερο για παραχώρηση Fremm και τη Γαλλία να έχει έως τώρα προτείνει την παραχώρηση αναβαθμισμένων φρεγατών LaFayette. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belhara έναντι 3,5 δις χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική από τους Έλληνες επιτελείς. Και εάν η ενδιάμεση λύση ικανοποιήσει την Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό η Γαλλική πρόταση έχει πολλές ελπίδες να προχωρήσει. Με συνολικό κόστος να αγγίζει τα 5 δις όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές οι Γάλλοι μπορούν να κάνουν τελικά την υπέρβαση και να παραχωρήσουν στο ΠΝ ως ενδιάμεση λύση έστω μία φρεγάτα Fremm μαζί με μία ή δύο αναβαθμισμένες La Fayette αν και έως τώρα το Παρίσι δηλώνει ότι οι Fremm είναι πολύτιμες για τις ανάγκες του Γαλλικού ναυτικού.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού με τους Γάλλους αναμένεται να είναι στην Τανάγρα στις αρχές Φεβρουαρίου. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης φτάνουν τέσσερα Γαλλικά μαχητικά Rafale μαζί με μεταγωγικό αεροσκάφος αλλά και ιπτάμενο τάνκερ. Για μια εβδομάδα οι Έλληνες ιπτάμενοι όχι μόνο από τη ‘’φωλιά’’ των Mirage αλλά από όλες τις Πολεμικές Μοίρες θα έχουν την ευκαιρία όχι απλά να πάρουν ‘’γεύση’’ από  Rafale αλλά να εκπαιδευτούν πάνω από το Αιγαίο και να διαπιστώσουν τις δυνατότητες των Γαλλικών ‘’ριπών’’ τα οποία σύντομα θα βαφτούν στα χρώματα της HAF.

Ήδη πάντως το Παρίσι έχει εκφράσει την επιθυμία η παρουσία Γαλλικών Rafale στην Ελλάδα να μην έχει παροδικό αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Σε τακτά διαστήματα Γαλλικά μαχητικά να μετασταθμεύουν σε Ελληνικά αεροδρόμια σε ένα σταθερό πρόγραμμα συνεργασίας της ArmeeD’el Air με την Πολεμική μας Αεροπορία. Η αρχή θα γίνει στην Τανάγρα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και εάν όλα πάνε καλά το επόμενο ραντεβού Ελληνικών και Γαλλικών φτερών θα είναι στα τέλη Μαρτίου. Περίοδος η οποία συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.Και οι Γάλλοι θα ήθελαν να δουν τα μαχητικά τους πάνω από τον Αττικό ουρανό δίπλα στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube