REAL TIME |

Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Ιταλία 22 Ιανουαρίου 2021

Επέκταση 12 ν. μιλίων στο Ιόνιο: Για ποιο λόγο η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμα

Επέκταση 12 ν. μιλίων στο Ιόνιο: Για ποιο λόγο η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμα
Αν και η ελληνική Βουλή ψήφισε την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, η Ιταλία δεν έχει εγκρίνει από την πλευρά της τη συμφωνία. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Μπορεί το ελληνικό κοινοβούλιο να ψήφισε την Τετάρτη με ευρύτατη πλειοψηφία την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη γειτονική Ιταλία.

Εν μέσω πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, με την απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει δύο υπουργούς του, αναβλήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας από τη μεριά της Ιταλίας.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνει τη γειτονική χώρα να εγκρίνει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι.

Το γεγονός ότι η συμφωνία καθυστερεί να εγκριθεί από τη μεριά της Ιταλίας, δεν ανησυχεί το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο εκτιμά ότι θα επικυρωθεί στο άμεσο μέλλον.

Η Ιταλία πρέπει τώρα να υπογράψει τη συμφωνία και να την εγκρίνει μέσω του κοινοβουλίου της.

Υπενθυμίζεται ότι τo απόγευμα της Τετάρτης υπερψηφίστηκε από την ελληνική βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Μάλιστα έλαβε 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία αρνητική ψήφο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης του ΥΠΕΞ, δεν κατέστη σαφές το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ασκήσει αυτό δικαίωμα «και στην Κρήτη και οπουδήποτε», σύμφωνα με τα όσα εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση και ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. 

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube