REAL TIME |

Weather Icon
Σταύρος Καλεντερίδης 28 Ιανουαρίου 2021

Ενδοτισμός και εθνικά χωρικά ύδατα

Ενδοτισμός και εθνικά χωρικά ύδατα

Σταύρος Καλεντερίδης – διεθνολόγος
[email protected]

Πριν από λίγες μέρες πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο, και μάλιστα με ευρεία αποδοχή, ένα καταστροφικό για την πατρίδα μας νομοσχέδιο.

Πρόκειται για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αποκλειστικά στο Ιόνιο Πέλαγος, αφήνοντας εκτός, το Αρχιπέλαγος της Ελλάδας – το Αιγαίο.

Καταρχάς να πούμε ότι το γεγονός πως η επονείδιστη αυτή απόφαση ελήφθη από την συντριπτική πλειοψηφία της βουλής, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως το πολιτικό σύστημα είναι εν συνόλω σαθρό και πτωχευμένο, και συστρατεύεται αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις αποψίλωσης και περιορισμού του Ελληνισμού.

Έπειτα, κρίνονται απαραίτητα κάποια σύντομα σχόλια για την ιδέα της τμηματικής επέκτασης στο Ιόνιο, η οποία δυστυχώς αποκλείει και γκριζάρει de facto το Αιγαίο.

  • Είναι απαραίτητο να θυμηθούμε ότι αποφασισμένος για τμηματική επέκταση, είχε δηλώσει εσχάτως και ο Κοτζιάς της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που από μόνο του λέει σαφώς πολλά.
  • Τις προτάσεις Κοτζιά είχαν τότε καταδικάσει και χαρακτηρίσει ως εθνική καταστροφή, τα σημερινά κυβερνητική στελέχη της ΝΔ.
  • Δεν είναι δα και τίποτα διπλωματικοί φωστήρες οι οικογενειοκράτες της παρούσας κυβέρνησης για να θεωρήσουμε καινοτόμα την απόφασή τους για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας, την οποία βεβαίως απέφευγαν μετά μανίας διαδοχικές κυβερνήσεις και απέρριπταν επίμονα οι Έλληνες διπλωμάτες, εδώ και δεκαετίες. Με άλλα λόγια, δεν ανακάλυψε τον τροχό η ΝΔ, απλώς υπαναχώρησε σε μία εθνική θέση.
  • Είναι εξόχως ανησυχητικό και επίφοβο για την κοινωνία μας, το γεγονός ότι ουδείς ετόλμησε να αναδείξει και να αποκαλέσει δημόσια τον εν λόγω κυβερνητικό ενδοτισμό με το όνομά του. Ας προβληματιστεί ο καθένας μας.

Με την ολέθρια αυτή απόφαση, το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποδέχτηκε εμμέσως τις τουρκικές θέσεις και επιχειρήματα για το Αιγαίο Πέλαγος. Από τη δεκαετία του ’70, το ιμπεριαλιστικό καθεστώς της Άγκυρας υποστηρίζει την καινοφανή θεωρία του περί ειδικού καθεστώτος του Αιγαίου. Είτε επικαλούμενο ψευδώς το μέγεθος της ακτογραμμής της Τουρκίας, είτε την αστεία θεωρία της φυσικής προέκτασης της Ανατολίας στο Αιγαίο, είτε ακόμα και τις δημογραφικές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψιν στις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Τουρκίας! Ειδικότερα όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη, η Τουρκία προωθεί διαχρονικά την αναθεωρητική και επεκτατική της θεωρία περί τουρκικού ζωτικού χώρου (βλ. lebensraum), νησιών αμφισβητούμενης κυριαρχίας, γκρίζων ζωνών και άρα ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο.

Αυτές τις αθλιότητες νομιμοποίησε και αποδέχτηκε το κοινοβούλιο με την τραγική επέκταση των χωρικών υδάτων αποκλειστικώς στο Ιόνιο Πέλαγος, καθιστώντας ανύπαρκτο το Αιγαίο.

Αυτές οι περίφημες «ειδικές συνθήκες» είναι που οδήγησαν την Τουρκία να ψηφίσει το 1995 την αυτόματη κήρυξη πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα τολμήσει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για μια προκλητική και κατάφωρα παράνομη απόφαση η οποία αντιβαίνει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 2, περιπτώσεις 3-4). Αυτή την παράνομη συμπεριφορά νομιμοποίησε η κυβέρνηση, με την επιλογή της να εξαφανίσει το Αιγαίο.

Από την άλλη, αντιμέτωπη με την κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), η οποία υποστηρίζει τις Ελληνικές και όχι τις τουρκικές θέσεις, όπως τραγικώ τω τρόπω καταλήγει να πράττει το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης αναφέρει: «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση». Δεν υπάρχει βεβαίως καμία αναφορά ούτε σχετική πρακτική περί τμηματικής οριοθέτησης.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα της ΝΔ, δήλωσε δυστυχώς στην διεθνή κοινότητα πως πλέον αποδέχεται τις τουρκικές «ειδικές συνθήκες» που βαραίνουν το Αιγαίο, ακυρώνοντας την έως τώρα εθνική γραμμή και θέση.

Πρόκειται για σιωπηρή παραδοχή του τουρκικού δικαίου και για αποδοχή του τουρκικού τελεσίγραφου. Η κυβέρνηση ταπεινώθηκε μπροστά στο casus belli και γκρίζαρε το Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ως γνήσιος επίγονος, υπηρετώντας αντεθνικές ατζέντες και ενδίδοντας σε έξωθεν πιέσεις, διέπραξε ως άλλος Σημίτης ένα επαχθές εθνικό έγκλημα, το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίπτωση των Ιμίων – δίχως ευτυχώς αυτή τη φορά να θρηνήσουμε θύματα. Κατά τα άλλα, επρόκειτο για μια αντίστοιχη εθνική τραγωδία, σαφέστατα πιο σοβαρή και επώδυνη από τις Πρέσπες.

Υποχωρητικότητα, φοβικότητα, παραχώρηση, κατευνασμός, ενδοτισμός.

Επιχειρώντας να κατευνάσουν την αδηφάγα πολεμική μηχανή που λέγεται Τουρκία, η κυβέρνηση αποκεφάλισε την πατρίδα μας, καθώς νομιμοποίησε τα τουρκικά αιτήματα, και με τη σιωπηρή της αποδοχή, αποδυνάμωσε και υπονόμευσε την νομική, πολιτική αλλά και διπλωματική μας θέση, ξεπουλώντας την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.

Υποθήκευσε το μέλλον της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, καθώς εάν μελλοντικά το πολιτικό σύστημα αποδεχθεί να συρθεί η Ελλάδα σε κάποια διεθνή διαιτησία, και αν εκεί μας επιβληθεί να λύσουμε το θέμα των χωρικών υδάτων και του casus belli για την «ειρήνευση της περιοχής», τότε οι αρμόδιοι θα επικαλεστούν την εν λόγω πρόσφατη καταστροφική πράξη της κυβέρνησης: Το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2021, επί της ουσίας αποδέχθηκε πως το Αιγαίο αποτελεί ένα ευαίσθητο και ιδιαίτερο θέμα και ότι η χώρα μας επιθυμεί να σεβαστεί τις (αυθαίρετες) ενστάσεις της γειτονικής Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, με την εξευτελιστική αυτή στάση, η κυβέρνηση των Αθηνών δημιούργησε νησιώτες δύο ταχυτήτων σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος. Δημιούργησε πολίτες, κατοίκους, ψαράδες με λιγότερα δικαιώματα και με λιγότερη Ελλάδα στο Καστελόριζο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, από ότι στο Ιόνιο, κ.ο.κ. Ποιοι είναι αυτοί που τολμούν και δημιουργούν πολίτες δύο ταχυτήτων μέσα στην ίδια μας την χώρα;

Ακόμα πιο θλιβερό και εξευτελιστικό είναι το γεγονός πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, αφορά μάλλον τους Ιταλούς ψαράδες, στους οποίους τον Ιούνιο του 2020, οι «γαλάζιοι» πούλησαν και παραχώρησαν εσαεί την εθνική μας κυριαρχία, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες.

Την αθλιότητα και το γκριζάρισμα του Αιγαίου, πανηγύρισε όπως αναμενόταν, η τουρκική πλευρά, η οποία υποστήριξε ότι μετά την εν λόγω απόφαση της ΝΔ, επιβεβαιώνεται η άποψή της, ότι δηλαδή «η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας».

Παρ’ όλο λοιπόν που δεν είναι της μόδας να μιλάμε με αλήθειες, καθώς κυριαρχούν άλλωστε οι γκεμπελικές προπαγάνδες τύπου «Τραμπ» στην κυβέρνηση, αυτό είναι επακριβώς το ανεπανάληπτο εθνικό έγκλημα που διέπραξε η παραδοσιακά ενδοτική ΝΔ. Η κυβέρνηση γκρίζαρε το Αιγαίο και για τον ενδοτισμό αυτόν θα κριθεί από την ιστορία.

Τα φαιδρά και ιλαροτραγικά συνθήματα, τύπου «η Ελλάδα μεγαλώνει» και λοιπές γραφικότητες που αποτυγχάνουν οικτρά να εξαπατήσουν, υποτιμούν και προσβάλλουν τους ελεύθερα σκεπτόμενα πολίτες και μας αναγκάζουν σε πολιτική ανυπακοή και διαρκή αντίσταση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube