Weather Icon

Εμβόλια: Οι ίντριγκες, το παρασκήνιο και η ήττα της Ευρώπης

Εμβόλια: Οι ίντριγκες, το παρασκήνιο και η ήττα της Ευρώπης

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ εταιρειών και Κομισιόν, πόλεμος και για τα συμβόλαια. Ποιες χώρες παίρνουν δόσεις εκτός «γραμμής». Οι κινήσεις της Κύπρου, η μαύρη αγορά και τι ισχυρίζονται οι εταιρείες για τις καθυστερήσεις.

Με αλληλοκατηγορίες, προσπάθειες για απόδοση ευθυνών, «ξεσκόνισμα» των συμβολαίων και υπόγειες απειλές, συνεχίζεται το σίριαλ της οργάνωσης και διάθεσης εμβολίων μεταξύ της Κομισιόν και των φαρμακευτικών εταιρειών που έλαβαν εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βρουν το εμβόλιο κατά της covid -19.

Χθες το θέμα έφτασε στα όρια του «τραγελαφικού» όταν η Κομισιόν εκτόξευσε απειλές κατά της AstraZeneca (ΑΖ), ότι κωλυσιεργεί στις παραδόσεις των εμβολίων. Η ΑΖ αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ήδη είχε ενημερώσει για τις καθυστερήσεις, ενώ «θιγόμενη» είπε ότι δεν θα παραστεί στην χθεσινοβραδινή συνάντηση των δύο πλευρών. Το πήρε πίσω, όμως, λίγο αργότερα, αφού προκλήθηκε κομφούζιο στις αγορές.

Υπήρχε βέβαια το ανάλογο παρασκήνιο: Την Δευτέρα η γερμανική πλευρά διέρρευσε ότι το εμβόλιο της AZ δεν είναι αποτελεσματικό για ηλικίες άνω των 65 ετών. Χθες ήταν η σειρά του πρακτορείου Reuters να μεταδώσει την διαρροή. Επισήμως διαψεύστηκαν όλα, όμως η ζημιά είχε γίνει. Χθες το απόγευμα πάλι, πηγή από τον Ευρωπαϊκό FDA «έτυχε» να πει σε δημοσιογράφους ότι το εμβόλιο της ΑΖ, που αναμένεται να πάρει επίσημη έγκριση στο τέλος της εβδομάδας, ίσως εγκριθεί μόνο για ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες.

Και το μπάχαλο συνεχίζεται…

Από την άλλη πλευρά, η Pfizer, η πρώτη εταιρεία που διασταύρωσε τα ξίφη της με την Κομισιόν, φαίνεται πως δεν ανησυχεί για τις απειλές ορισμένων χωρών-μελών ότι θα προσφύγουν νομικά για την καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων.

Τα σενάρια που επικρατούν για αυτή την καθυστέρηση ήταν δύο:

  1. Υπάρχει έλλειψη σε πρώτες ύλες απαραίτητες για την δημιουργία του εμβολίου.
  2. Λόγω της μετάλλαξης του ιού που παρατηρήθηκε στην Βρετανία και την Αφρική, η Pfizer αποφάσισε να κρατήσει πίσω τις επόμενες δόσεις ώστε να τις «ενισχύσει» για να είναι το εμβόλιο ανθεκτικό στην μετάλλαξη. Βέβαια αυτό, εάν ευσταθεί, δημιουργεί τεράστια νομικά και οικονομικά προβλήματα σε περίπτωση που η Pfizer το παραδεχθεί δημόσια.

Το Euro2day.gr κατάφερε και ήρθε σε επαφή με υψηλόβαθμο στέλεχος της Pfizer o οποίος δήλωσε ότι «ο λόγος της καθυστέρησης αφορά την έλλειψη πρώτων υλών, άρα και καθυστερήσεις στην απόκτησή τους».

«Το συμβόλαιο μας με την ΕΕ είναι ιδιωτικό. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει ο όρος «clause of force majeure» σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία («supply problem»)

O αξιωματούχος δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του τρόπου διαπραγμάτευσης της Κομισιόν. «Η ΕΕ μπήκε στο πάρτι αργά. Θυμηθείτε ότι για πολύ καιρό η Ευρώπη έλεγε ότι τα εμβόλια μπορεί να μην δουλεύουν. Τελικά φαίνεται ότι δουλεύουν πολύ καλά. Άργησαν να διαπραγματευθούν με την Pfizer και την Moderna».

Όσο για τον ισχυρισμό ότι καθυστερούν οι παραδώσεις γιατί οι εταιρείες θέλουν να ενισχύσουν τα εμβόλια τους ώστε να «καλύπτουν» και την μετάλλαξη, ο αξιωματούχος το αρνήθηκε και είπε ότι αυτή η διεργασία «προχωράει παράλληλα».

Οι… τυχερές χώρες και η Κύπρος

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ φαίνονται να είναι οι ευνοημένες χώρες από πλευράς προμηθειών. Γι’ αυτό, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, αποφάσισε να παρακάμψει το αλαλούμ της ΕΕ και να ζητήσει απευθείας επιπλέον εμβόλια από το γειτονικό Ισραήλ. Αυτό υποτίθεται, βάση των κανόνων της ΕΕ, απαγορεύεται. Ο Κύπριος πρόεδρος όμως είπε «Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube