Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 18 Ιανουαρίου 2021

Ελληνικά υποβρύχια: Ο «αθόρυβος» εφιάλτης των Τούρκων στο Αιγαίο σε δράση

Ελληνικά υποβρύχια: Ο «αθόρυβος» εφιάλτης των Τούρκων στο Αιγαίο σε δράση

Την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους έδειξαν για ακόμα μια φορά οι ναυτικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων, με την συμμετοχή Υποβρυχίων καθώς και πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Σε επίδειξη ισχύος προχώρησαν για ακόμα μια φορά οι ναυτικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων, με την συμμετοχή Υποβρυχίων καθώς και πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, η εθνική άσκηση με την κωδική ονομασία «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ»  διεξήχθη από την Τετάρτη 13 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 με τη συμμετοχή Υποβρυχίων καθώς και πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού κατά την οποία εκτελέστηκε επιτυχής βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από το Υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

Ο αθόρυβος εφιάλτης των Τούρκων

Τα πληρώματα των υποβρυχίων από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στη θάλασσα και αποτελούν όπως δείχνουν οι κινήσεις των γειτόνων τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» για το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Καθημερινά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου των γειτόνων CN-235 απογειώνονται κυρίως από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν αναζητώντας τα Ελληνικά υποβρύχια. Ανάλογη αποστολή έχουν αναλάβει και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Τουρκικού στόλου S-70 τα όποια απονηώνονται από τις φρεγάτες για να εντοπίσουν τα Ελληνικά υποβρύχια. Η πράξη δείχνει όμως ότι οι «αόρατοι κυνηγοί» του Στόλου παρά την απελπισμένη προσπάθεια εντοπισμού τους ξέρουν όχι απλά να κρύβονται καλά αλλά να εμφανίζονται αιφνιδιαστικά όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο «ΝΗΡΕΥΣ» στο Καστελόριζο και να χάνονται και πάλι στο γαλάζιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα Ελληνικά πληρώματα έχοντας τεράστια παράδοση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και γνωρίζοντας άριστα το βυθό του Αιγαίου αφού ο Στόλος επιχειρεί κάτω από την επιφάνεια εδώ και πολλές δεκαετίες με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που απέκτησαν υποβρύχιο αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητές τους.

Γίνονται «άτρωτα»

Επιπλέον, ενισχύονται τα ελληνικά υποβρύχια Type 214, κλάσης Παπανικολής.

Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε αποδεκτή την τεχνική προσφορά της ιταλικής εταιρείας Leonardo και πλέον τα «αόρατα» υποβρύχια, που έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τις θερινές προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, αποκτούν και αντίμετρα κατά εχθρικών τορπίλων, ανεβάζοντας κατά πολύ τα επίπεδα επιβιωσιμότητάς τους.

Πρόκειται για την αγορά 48 «δολωμάτων» όπως χαρακτηριστικά λέγονται, τα οποία παραπλανούν την τορπίλη, όταν πάει να πλήξει το υποβρύχιο και 72 παρεμβολέων, που εκπέμπουν υψηλής έντασης θόρυβο, που καλύπτει το θόρυβο του υποβρυχίου.

Πιο συγκεκριμένα τα «φαντάσματα του Αιγαίου» αποκτούν 48+14 MTE 103B δολώματα (decoy) και 72+21 JAM 102 παρεμβολείς (jammer).

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube