REAL TIME |

Weather Icon

Ελεύθερος να γλείφεις εκεί που φτύνεις

Ελεύθερος να γλείφεις εκεί που φτύνεις

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
.
Το Ορούτς Ρέις έφυγε και δεν ήρθε πίσω ξανά. Αποτραβήχτηκε στο λιμάνι της Αττάλειας. Και δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει ξανά. Και ο Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε προς το παρόν να λέει παραμύθια. Σίγουρα δεν θα λέει παραμύθια όπως παλιά από εδώ και μπρος. Έφυγε ο Τραμπ. Τέλειωσε το παιχνίδι. Και εδώ δεν έμεινε και κανείς να αναφέρεται στα δικαιώματά μας στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Εκείνοι οι παλιοί σκοποί. Τέλειωσαν και αυτοί. Άρα μέχρι ενός σημείου είναι οι φιγούρες.
.
Άνοιξαν δύο δρόμοι του Βαρωσιού. Και δεν άνοιξε άλλος. Δεν νομίζω ότι θα ανοίξει στο εξής. Έσβησε και αυτή η φιγούρα. Όσοι τους έτρεχαν τα σάλια έμειναν με τα σάλια στο στόμα. Κρίμα ήταν για τον παλαιό πολεμιστή. Έχασε τη ζωή του εξαιτίας αυτής της όρεξης. Έπεσε στον λάκκο. Και πέθανε. Έμεινε ζωντανός στον πόλεμο, ξεψύχησε σε καιρό ειρήνης. Άδικα πήγε ο ενθουσιασμός και των αδελφών μας προσφύγων από τον νότο. Πάλι τους έμειναν στα χέρια τα νούμερα των περιουσιών ίσης αξίας. Μήπως τα βάσανα δεν είναι πεπρωμένο; Πήραν αέρα εκείνοι που οικοπεδοποίησαν το Βαρώσι από τώρα. Έμεινε πίσω μια «επιτροπή ανοίγματος του Βαρωσιού». Ήταν μια επιταγή χωρίς αντίκρισμα το Βαρώσι. Δεν το ήξεραν; Έφυγε ο τρελός Τραμπ. Τέλειωσε και αυτό το παιχνίδι. Ήταν ένα δυσεύρετο αγαθό για τον δικό μας δικτάτορα.

  • Ήταν τρομερή η επιδρομή στη Γερουσία. Έλαχε να δούμε μια πρόβα πραξικοπήματος και εκεί σε αυτούς. Ο δικός μας στην Τουρκία πέτυχε. Ο χαζός ο Τραμπ δεν τα κατάφερε. Αμόλησε τους κερασφόρους του στην αίθουσα. Δεν ωφέλησε σε τίποτα. Έχει κέρατα. Μυαλό δεν έχει! Όταν καταδίκασε και ο Ταγίπ το πραξικόπημα, ο εκφωνητής στην αμερικανική τηλεόραση κορόιδεψε λέγοντας: «Α, κοιτάξτε ποιοι καταδίκασαν». Πάρε ένα μάθημα δημοκρατίας από τον αγαπητό μας δικτάτορα! Ε Αμερική! Άκου τη φωνή μας! Αν δεν ήταν ηλίθιος, μήπως δεν θα ζητούσε βοήθεια; Ο δικός μας ξέρει τον τρόπο της δουλειάς αυτής. Αν έστελνε μια ομάδα Γενιτσάρων, θα έσωζε το δίδυμο του Λευκού Οίκου.

Δεν είναι αστεία πράγματα. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Η απόκρουση ενός επίδοξου δικτάτορα στην Αμερική δεν είναι καθόλου καλή είδηση για όλους τους άλλους δικτάτορες στον κόσμο. Όπως κάποτε πανικοβαλλόταν ο βασιλιάς στη Γαλλία όταν αποκεφαλιζόταν ο βασιλιάς στην Αγγλία, το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αν ανατραπεί ένας δικτάτορας, θα έρθει βεβαίως η σειρά και των άλλων. Ο κύριος Μπάιντεν υποχρεούται να είναι πιο προσεχτικός μετά την επιδρομή στη Γερουσία. Θα κάνει προσεχτικά βήματα. Θα αποδείξει στον κόσμο πόση αξία δίνει στη δημοκρατία και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Υποχρεούται να το αποδείξει. Όχι μόνο στην Αμερική. Παντού. Αλλιώς δεν θα έχει απολύτως κανένα νόημα η ανατροπή του Τραμπ. Ο Ταγίπ είναι έξυπνος άνθρωπος. Το διαισθάνθηκε αυτό από τώρα. Είναι έτοιμος να πει «πέθανε ο βασιλιάς, ζήτω ο βασιλιάς». Αλλά. Δεν θα είναι τόσο εύκολο να σφίξει του χέρι του Μπάιντεν όσο ήταν να σφίξει το χέρι του Τραμπ. Πλέον δεν μπορεί να δέρνει ανθρώπους στους δρόμους της Ουάσιγκτον έτσι εύκολα. Θα είναι και εκείνοι φρόνιμα παιδιά. Ο Πούτιν δεν μπόρεσε να σώσει τον Τραμπ. Ούτε τον δικό μας θα μπορέσει να σώσει.
.
Έχω να πω το εξής. Δεν προβλέπω το μέλλον. Δεν είμαι μάντης. Όμως, μπορώ να πω ότι αυτή η χρονιά δεν θα είναι καθόλου καλή για τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν του διαβάσουν την τύχη στον καφέ, είμαι βέβαιος ότι θα του πουν «φαίνεται μακρύς δρόμος για εσένα». Μετά από τρία, μετά από πέντε, δεν ξέρω. Κοιτάξτε. Άρχισαν οι κλυδωνισμοί ακόμα και στο Κυπριακό ζήτημα. Μιλούσαν συνεχώς για δύο κράτη. Μας φούσκωσαν το κεφάλι. Και τώρα έσπασε το σάζι τους. Θα επιστρέψουν ξανά στην ομοσπονδία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν. Κάποιος από αυτούς είπε τις προάλλες «ένα υγιές διζωνικό, δικοινοτικό κράτος». Δεν μπόρεσε να πει ομοσπονδία. Υγιές είπε. Τι σημαίνει υγιές; Μήπως υπάρχει τέτοια ορολογία; Πες το ρε κύριε. Πες το και μην φοβάσαι! Δεν θα σε δαγκώσουν!
.
Όσον αφορά τους δικούς μας καραγκιόζηδες εδώ, είναι έτοιμοι περιμένοντας να μιμηθούν τη μαϊμού και πάλι. Θα έρθει μια φωνή πίσω από τα βουνά. Θα ρυθμίσουν τις φωνές τους ανάλογα με εκείνη. Να είναι εντάξει το αλάτι και το πιπέρι της. Το τουρσί από εμένα. Αν σας αρέσουν τα αγρέλλια, αγρέλλια. Αν σας αρέσει το αγγουράκι, τουρσί αγγουράκι. Είσαι ελεύθερος να γλείφεις εκεί που φτύνεις. Φαίνεται από τα κακά σου ότι δεν θα κάνεις χαΐρι κράτος!
.
Απόψεις
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube