REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 8 Ιανουαρίου 2021

Εκεί που κρύβει πολλά από τα κλεμμένα της… η φαμίλια Ερντογάν

Εκεί που κρύβει πολλά από τα κλεμμένα της… η φαμίλια Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διαθέτει ειδικά κατασκευασμένα θησαυροφυλάκια στη βίλα το όπου έχει κρύψει τον μυστικό του πλούτο. Δύο μάρτυρες ανέφεραν στην ιστοσελίδα Νordic Μonitor πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συσσωρεύσει μέρος του πλούτου σε μετρητά και χρυσό σε διάφορα θησαυροφυλάκια που έχει κατασκευάσει στο υπόγειο μιας βίλας στο οικογενειακό του συγκρότημα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο μάρτυρας που ήταν φιλοξενούμενος σε μία ιδιωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Ερντογάν το 2011, είδε τα θησαυροφυλάκια που είχαν εγκατασταθεί πρόσφατα τότε στο υπόγειο της πολυτελούς βίλας: “Πήγαινα σε ένα μέρος για να κάνω την απογευματινή προσευχή και περάσαμε από μία υπόγεια αίθουσα όπου είδα θησαυροφυλάκια μεγέθους δωματίου, των οποίον οι πόρτες ήταν ακόμα καλυμμένες από προστατευτικά πλαστικά”.

Αυτά τα είπε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ζητώντας το όνομά του να παραμείνει κρυφό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του. Ο μάρτυρας αυτός έφυγε από την Τουρκία για να αποφύγει την καταστολή ενάντια σε αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά εξακολουθεί να έχει μέλη της οικογένειάς σου στην Τουρκία.

Ο μάρτυρας περιέγραψε τις χαλύβδινες πόρτες στο χρηματοκιβώτιο παρόμοιες με τα θησαυροφυλάκια που ανοίγουν περιστρέφοντας ένα κλειδωμένο τροχό από έξω, αναφέροντας πως “Είδα τροχούς στις πόρτες που έμοιαζαν με το τιμόνι ενός πλοίου”.

Πρόσθεσε πως “Νομίζω ότι οι υπηρέτριες έκαναν λάθος όταν οδηγώντας με σε ένα μέρος όπου μπορούσα να προσευχηθώ, κατά λάθος με πήγαν στο υπόγειο. Γιατί όταν με παρατήρησαν οι φρουροί, αμέσως με έβγαλαν έξω από εκεί”.

Η από πρώτο χέρι είδηση για τους θησαυρούς του, επιβεβαιώθηκε με μία φωνητική ηχογράφηση του 2013 στην οποία ακουγόταν να δίνει οδηγίες στον γιο του εν μέσω πανικού για να απαλλαγεί από τα μετρητά στο σπίτι του. Ήταν το διάστημα που γινόταν σαρωτικές έρευνες διαφθοράς.

Ένας άλλος μάρτυρας που εμφανίστηκε για να επιβεβαιώσει την παρουσία των χρηματοκιβωτίων μιλώντας επίσης ανώνυμα είπε ότι τα θησαυροφυλάκια κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν από διάφορες εταιρείες και ότι το τελικό έργο έγινε από έναν επιχειρηματία καταγόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ μία κυρίως κουρδική επαρχία στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο δεύτερος μάρτυρας περιέγραψε πως “Τα θησαυροφυλάκια σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε ένα περονοφόρο ανυψωτικό να μπορεί να λειτουργεί μέσα και έξω από αυτά” και είπε πως το υπόγειο είχε πρόσβαση στο δρόμο, στον οποίο μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα ή φορτηγά για φόρτωση και εκφόρτωση μετρητών που μεταφέρονται σε παλέτες.

Ο μάρτυρας σημείωσε ότι μόνο λίγοι φρουροί και απόλυτα πιστοί στον Ερντογάν ήταν κοντά στη Βίλα όπου ήταν εγκατεστημένα τα χρηματοκιβώτια. Ο Ερντογάν και η οικογένειά του μετακόμισαν στο συγκρότημα πού βρίσκεται στη γειτονιά Κισκλί στην περιοχή Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2009 ενώ πριν κατοικούσαν για 15 χρόνια στη γειτονιά Εμνιγιέτ.

Εκείνη την εποχή αναφέρεται και ότι αγόρασε τη βίλα το 2005 έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι η οικογένεια είχε συνολικά πέντε βίλες σε αυτό το συγκρότημα. Ο γιος του ο γαμπρός του και δύο αδέλφια ζουν όλοι στην ίδια περιοχή.

Η βίλα αυτή εκτέθηκε το Δεκέμβριο του 2013 στο κέντρο των διεφθαρμένων δραστηριοτήτων του Ερντογάν. Η έρευνα του εισαγγελέα διαπίστωσε ότι ο Ερντογάν που ήταν πρωθυπουργός εκείνη την εποχή συμμετείχε άμεσα σε ένα σχέδιο εξαγοράς της εφημερίδας Σαμπάχ, με μίζες από κυβερνητικές συμβάσεις και συμβόλαια.

Στις 21 Ιουλίου 2013 φιλοξένησε αρκετούς επιχειρηματίες για να τους καθοδηγήσει να πραγματοποιήσουν την αγορά. Στην συνάντηση παρών ήταν και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ πού ήταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τσαλικ και γαμπρός του Ερντογάν. Λεπτομερής έρευνα αποκάλυψε το σχέδιο μέσω του οποίου Ερντογάν έκανε πλούσιους τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες με έξοδα των φορολογουμένων

Ένα ηχητικό που διέρρευσε στο youtube το Φεβρουάριο του 2014, έδειξε ότι ο Ερντογάν είχε επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά (έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια) στα σπίτια του συμπεριλαμβανομένης της βίλας στο Κισικλί.

Στην ηχογράφηση που επικυρώθηκε πρόσφατα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που προσλήφθηκαν από το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ακουγόταν ο Ερντογάν να λέει στον γιό του Μπιλάλ να εξαφανίσει αμέσως αυτά τα χρήματα, επειδή φοβόταν την αστυνομική έρευνα στα σπίτια.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε προφανώς την ίδια μέρα που η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά. Η κυβέρνηση σταματήσει τις έρευνες αφού οι δικαστές που επέβλεπαν τις υποθέσεις διαφθοράς αντικαταστάθηκαν από νέους δικαστές που αποφάσισαν το 2014 την μη δίωξη των υπόπτων.

defencepoint.gr, samanyoluhaber.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube