Weather Icon

Δυτική Υποκρισία στην Υπόθεση Ναβάλνι

Δυτική Υποκρισία στην Υπόθεση Ναβάλνι

Finian Cunningham*, Information Clearing House, 28-1-21
.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
.
Την επομένη της σύλληψης του Ρώσου  αντιπολιτευόμενου  Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, κατά την επιστροφή του από μια προκλητική και παρατεταμένη μετά-στρατοπέδευση στη Γερμανία, τα δυτικά ΜΜΕ  εξερράγησαν σε καταδίκες για την κράτησή του.
.
Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το Αμερικανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Radio Free Europe, μετέδωσε επτά άρθρα αφιερωμένα στον Ναβάλνι σε σύνολο 21. Ένα από τα κορυφαία άρθρα  του καλούσε ανοιχτά τους Ρώσους να βγουν τους δρόμους και να απαιτήσουν την απελευθέρωση του ακτιβιστή.
.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα δημοσίευσε λεπτομερείς χάρτες οδών των προγραμματισμένων διαδηλώσεων με το πρόσχημα της παροχής συμβουλών στους Αμερικανούς πολίτες σε ποιες περιοχές να αποφύγουν τα πιθανά προβλήματα με τα όργανα ης τάξεως.
.
Όπως αποδείχθηκε, αρκετές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 100 ρωσικές πόλεις έγιναν βίαιες με αρκετές χιλιάδες συλλήψεις από την αστυνομία. Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι αυτές οι συγκεντρώσεις ήταν μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες, και ως εκ τούτου οι αρχές είχαν το δικαίωμα και το καθήκον να τις περιορίσουν για τη δημόσια τάξη.
.
Ένα πράγμα είναι, ωστόσο, σαφές: Ότι ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του διευκολύνονται από θρασύτατες Δυτικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
.
Μπορείτε να φανταστείτε τις κραυγές αγανάκτησης, αν, για παράδειγμα, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε δημοσιεύσει χάρτες των κτιρίων του Καπιτωλίου πριν από την  εκεί βίαιη επίθεση  στις 6η Ιανουαρίου από τους υποστηρικτές του Tραμπ; Ή αν η ρωσική πρεσβεία στην Ολλανδία δημοσίευε λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας , λόγω πανδημίας, που είχε επιβάλει η ολλανδική κυβέρνηση;
.
Μπορείτε να φανταστείτε επίσης την κρίση των δυτικών κυβερνήσεων, αν ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσει άρθρα που καλούν πραγματικά τους ανθρώπους στους δρόμους;
.
Αυτό είναι το χάσμα της υποκρισίας που βλέπουμε πάλι  σε σχέση με τον Ναβάλνι.
.
Το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπέρ αυτού του περίεργου ταραχοποιού. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη –η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία– απαιτούν την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία.
.
Όλη αυτή η αντιρωσική μανία αγνοεί τη ρωσική κυριαρχία και τους ισχύοντες σε αυτήν νόμους. Όταν ο Ναβάλνι κατέφυγε στη Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο, πριν περισσότερους από πέντε μήνες, ισχυριζόμενος ότι δηλητηριάστηκε από άγνωστους δολοφόνους του Κρεμλίνου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής του στο Βερολίνο οργανώνοντας μιαν επιχείρηση ψευδολογίας των μέσων ενημέρωσης , με αλλεπάλληλους συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά της ρωσικής κυβέρνησης.
.
Όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθήθηκε στην πρόκληση του από τις δυτικές κυβερνήσεις, τις μυστικές υπηρεσίες και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην προβολή  της κατηγορίας  ότι δηλητηριάστηκε με ένα χημικό όπλο. Δεν προσκομίσθηκε ποτέ κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την στήριξη ενός τέτοιου ισχυρισμού. Πράγματι, μια πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα, του Αμερικανού δημοσιογράφου στην Ρωσία John Helmer, δείχνει πώς οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν πραγματικά εξουδετερώσει κάθε προσπάθεια απόκτησης στοιχείων σχετικά με την προέλευση των ισχυρισμών για δηλητηρίαση του Nαβάλνι.
.
Παρ’ όλα αυτά, με μόνο τον αυθαίρετο ισχυρισμό και τα υπονοούμενα, που η Δύση προβάλλει με σύστημα και επιμονή, η ρωσική κυβέρνηση  εμφανίζεται κατηγορούμενη και καταδικασμένη.
.
Όταν ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία στις 18 Ιανουαρίου, η ρωσική ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία τον είχε ήδη προειδοποιήσει ότι είχε παραβιάσει σοβαρά τους όρους της ποινής με αναστολή, για μια σοβαρή καταδίκη για απάτη το 2014. Ειδικότερα, επειδή κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία, ο Ναβάλνι συμμετείχε σε μια συνωμοσία μέσων ενημέρωσης, που χρηματοδοτείται από το εξωτερικό, για να κατηγορήσει τον Πρόεδρο Πούτιν, τον Ρώσο αρχηγό κράτους, για απόπειρα δολοφονίας.
.
Οι λεγόμενες εκστρατείες κατά της διαφθοράς που διεξάγονται από τον Ναβάλνι και τους συνεργάτες  του είναι εδώ και καιρό ύποπτες ότι χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τις σχετικές δυτικές υπηρεσίες κατασκόπων. Είναι ένα εργαλείο στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να ανατρέψει το ρωσικό κράτος με την υποκίνηση  κοινωνικής αναταραχής , στο αμερικανικής έμπνευσης  πρότυπο των «χρωματιστών επαναστάσεων». Τα ευρωπαϊκά κράτη συνήθως ακολουθούν τις επιθυμίες του θείου Σαμ, όπως έκαναν στην Ουκρανία το 2014, ειδικά με τις δεξιές πολωνικές και βαλτικές χώρες που πάσχουν από έντονη ιστορική ρωσοφοβία.
.
Αλλά φαίνεται προφανές ότι ο παράγοντας επίσπευσης στην επιχείρηση Nαβάλνι είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2.
.
Η Ουάσιγκτον ασκούσε φορτικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο χρόνο για να εγκαταλείψει  ανολοκλήρωτο αυτόν τον αγωγό. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, τα οποία είναι τα πιο κραυγαλέα για την υπόθεση Nαβάλνι, είναι επίσης τα πιο επίμονα στις απαιτήσεις για την ακύρωση του Nord Stream-2. Η υποψία είναι ότι έχουν αγοραστεί από την Ουάσιγκτον με παραχωρήσεις για συμφωνίες όπλων ή επιδοτούμενες μελλοντικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
.
Παρά τις κυρώσεις, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, για να διακοπεί η κατασκευή,  στον Nord Stream-2 έχουν επαναρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου, στην γερμανική ακτογραμμή, με την εγκατάσταση σωλήνων στα τελευταία 50 χιλιόμετρα μιας διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων από την Ρωσία. Το έργο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διπλασιάσει την προμήθεια ρωσικού αερίου στην ΕΕ.
.
Από στρατηγική, πολιτική και εμπορική άποψη, οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι  από αυτήν την εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Η παρδαλή ιστορία δηλητηρίασης του Ναβάλνι και η επακόλουθη ταραχή των μέσων ενημέρωσης είναι προφανώς αλληλένδετες με την εκστρατεία ανάσχεσης της εγκατάστασης του αγωγού  Nord Stream-2.
.
Η Ουάσιγκτον είναι τόσο φανατικά εστιασμένη στην εκστρατεία να σαμποτάρει τον αγωγό που ρίχνει τώρα όλες της τις δυνάμεις στην  προσπάθεια  υποκίνησης μιας «επανάστασης χρώματος» στη Ρωσία. Η υποκρισία είναι απίστευτη αν λάβει κανείς υπόψη του τις κραυγαλέες και αβάσιμες κατηγορίες που οι Αμερικανοί εκτοξεύουν εναντίον της Ρωσίας για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ…
.
Αλλά εξ ίσου εκπληκτική είναι η ηλίθια δουλοπρέπεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης που μιμούνται την αμερικανική πρακτική. Ιδίως στη Γερμανία. Η Γερμανία θέλει και χρειάζεται το ρωσικό αέριο καθώς εγκαταλείπει σταδιακά τον βρώμικο άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, το Βερολίνο επιδόθηκε στην ανοησία Ναβάλνι, με εμπάθεια και διπροσωπία και σε κατάφωρη προσβολή κατά της Μόσχας.
.
Η δυτική υποκρισία είναι αέριο.
.
*O Finian Cunningham είναι παλαιός και έγκυρος  δημοσιογράφος,, διακεκριμένος αναλυτής διεθνών προβλημάτων, με πολυετή θητεία ρεπόρτερ, σχολιαστή και αρχισυντάκτη σε μεγάλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες Mirror, Irish Times και Independent. Είναι τακτικός συνεργάτης διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως τα PRESS TV, Sputnik News and nsnbc.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube