Weather Icon

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά…

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά…

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα  είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα θυμίζει τις εποχές της χρεοκοπίας που έφεραν τη “Χρυσή Αυγή” στη Βουλή και έκαναν τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και τους κ.κ. Λαφαζάνη και Χαϊκάλη υπουργούς…

Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 162-165 δισ. ευρώ.   Το 2000 το ελληνικό ΑΕΠ ήταν περί τα 140 δισ. ευρώ, το  2008 είχε ξεπεράσει τα 240 δισ. και το 2021 ξεκινάμε  από τη βάση των  160-165 δισ. ευρώ…

Προκειμένου να αντιληφθούμε τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά  πρέπει να κάνουμε πρώτα  κάποιες συγκρίσεις.

To 2000 π.χ. η Ρουμανία με διπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα  είχε ΑΕΠ περί τα 37 δισ. ευρώ,  το 2008 περί τα 214 δισ. ευρώ και το 2019  περί τα 250 δισ. ευρώ.

To 2000 το ΑΕΠ της Τουρκίας η οποία έχει περίπου οκταπλάσιο πληθυσμό  ήταν περί τα 272 δισ. δολ. το 2008 είχε φτάσει περί τα 762 δισ. δολάρια, το 2012 περί τα 950 δισ. δολ. και το 2019 είχε πέσει ξανά στα 750 δισ. δολ.

Η αποδυνάμωση της χώρας μας  στη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται είναι εμφανής. Η επιλογή από πλευράς Τουρκίας της χρονικής περιόδου να επιδιώκει αναθεώρηση της  συνθήκης της Λωζάνης λοιπόν δεν είναι τυχαία. Η διαφορά μεταξύ των δυο χωρών είναι η μεγαλύτερη από ιδρύσεώς τους.

Η άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας βέβαια έχει να κάνει και  με την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την ευρύτερη  περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, τη διάλυση που επέφερε η Αραβική Άνοιξη σε κράτη της περιοχής αλλά και τη βαθμιαία αποδυνάμωση της Ελλάδας.

Τα πράγματα για την Ελλάδα θα ήταν αρκετά διαφορετικά αν το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε πάει σε εκλογές και φρόντιζε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα απομάκρυναν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Το ίδιο θα συνέβαινε και αν το 2010 ο ΓΑΠ αντί να προσπαθεί να εκβιάσει με το “πιστόλι πάνω στο τραπέζι” έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Ακόμη και όταν μπήκαμε σε μνημόνια, αν οι κυβερνήσεις εξασφάλιζαν την κοινωνική συναίνεση και έκαναν αυτό που έπρεπε, η κρίση θα είχε τελειώσει το 2012-13.

Αν σαν κοινωνία μετά την εξαπάτηση   του “λεφτά υπάρχουν” δεν είχαμε πιστέψει την απατεωνιά της κατάργησης των μνημονίων με “ένα άρθρο και ένα νόμο” η κρίση θα είχε τελειώσει το αργότερο το 2015 με το περίφημο e-mail Χαρδούβελη.

Αν λοιπόν  σαν χώρα κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εγκαίρως, παρά τα λάθη και της αδυναμίες μας, το 2020 θα μας έβρισκε με ένα ΑΕΠ πάνω από 300 δισ. ευρώ.

Με ΑΕΠ περί τα 300 δισ. ευρώ, η συνταξιοδοτική δαπάνη η οποία σήμερα πλησιάζει τα 30 δισ. ευρώ θα ήταν περί το 10% του ΑΕΠ και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Με ένα ΑΕΠ περί τα 300 δισ. ευρώ θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε αμυντικές δαπάνες 2-3% που αντιπροσωπεύουν 6-9 δισ. τον χρόνο. Τα μεγέθη αυτά θα ήταν ικανά  να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube