REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ 13 Ιανουαρίου 2021

Αρνείται να επικαλεστεί την 25η τροπολογία ο Πενς – «Κυνήγι μαγισσών» βλέπει ο Τραμπ

Αρνείται να επικαλεστεί την 25η τροπολογία ο Πενς – «Κυνήγι μαγισσών» βλέπει ο Τραμπ

Την άρνησή το να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να προχωρήσει σε καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο χρονικό περιθώριο των 24 ωρών, γνωστοποίησε ο απερχόμενος αντιπρόεδρός των ΗΠΑ Μάικ Πενς πετώντας το μπαλάκι στους Δημοκρατικούς οι οποίοι έχουν εκκινήσει την διαδικασία παραπομπής του Τραμπ.

Ο Πενς έκανε γνωστή την πρόθεσή του  λίγες ώρες προτού τεθεί προς συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση της παραπομπής του Τραμπ με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά.

Η διαδικασία

Για την πρόταση της παραπομπής απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία οι Δημοκρατικοί διαθέτουν. Την πρόταση έχουν υπογράψει 214 από τους 222 Δημοκρατικούς βουλευτές. Στη συνέχεια, η Γερουσία θα διεξαγάγει δίκη για να καθορίσει εάν θα καταδικάσει τον Τραμπ.  

Στη Γερουσία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, με την ισορροπία δυνάμεων στο σώμα αυτό να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε 50 Ρεπουμπλικανούς και 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Για να περάσει η πρόταση πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί να ταχθούν υπέρ της παραπομπής.

Η Γερουσία έχει περιθώριο μέχρι τις 19 του μήνα, τελευταία ημέρα της θητείας Τραμπ, να ψηφίσει την πρόταση παραπομπής. Στην περίπτωση που η πρόταση ψηφιστεί, η δίκη του Τραμπ από τη Γερουσία μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ρεπουμπλικανική υποστήριξη στην παραπομπή;

Παράλληλα όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικακοί «ασπάζονται» την προσπάθεια απομάκρυνσης του Τραμπ, χωρις, ωστόσο, να θεωρείται πιθανό να βρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι για την κύρωση της παραπομπής Τραμπ από την Γερουσία- εκτός και αν ακολουθήσουν και άλλοι.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του λίγο μετά το σοκ που προκάλεσε η Λίζ Τσένι, η τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας πως θα υποστηρίξει την πρόταση παραπομπής του Τραμπ.  

Ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της  η κόρη του Ρεπουμπλικανού πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι. «Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη προδοσία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το αξίωμά του και τον όρκο του για το σύνταγμα», συμπλήρωσε για να καταλήξει πως θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

Η Τσέινι ακολουθεί έτσι τους Ρεπουμπλικανούς Τζον Κάτκο, από τη Νέα Υόρκη, και τον Άνταμ Κίνζινγκερ, από το Ιλινόις.

Ο Κάτκο υποστήριξε ότι ο Τραμπ ενθάρρυνε την «εξέγερση . . προωθώντας εσκεμμένα αβάσιμες θεωρίες ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί κατά κάποιον τρόπο », ενώ ο Κίνζινγκερ σημείωσε ότι ο πρόεδρος« έσπασε τον όρκο του αξιώματος και υποκίνησε αυτή την εξέγερση».

Αυτό το σκηνικό υποδεικνύει τις διαφορετικές συνθήκες με τις οποίες παραπέμθηκε ένα χρόνο νωρίτερα ο Τραμπ όταν κανένας Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ψήφισε υπέρ των κατηγοριών κατά του Τραμπ, ο οποίος έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμφθηκε μετά τον Άντριου Τζόνσον και τον Μπιλ Κλίντον.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικακών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ενδέχεται κατ’ ιδίαν να καλέσει τα μέλη να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ φέρεται να εκφράζει κατ’ ιδίαν ικανοποίηση για την παραπομπή του Τραμπ, καθώς θεωρεί πως κάνει ευκολότερο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα  να απαλλαγεί από τον επιχειρηματία των ακινήτων.

Η στάση των δύο πολιτικών δείχνει, σημειώνουν οι Times, ότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κλιμακώνεται.

«Η θεραπεία της Αμερικής» και το «κυνήγι μαγισσών»

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ο Πενς αρνείται να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος αναφέροντας πως τώρα ήρθε η ώρα να θεραπευτεί το έθνος μετά τα «ιστορικά γεγονότα» της προηγούμενης εβδομάδας.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε στην επιστολή του, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα δημιουργείτο «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Τραμπ  αρνήθηκε την Τρίτη οποιαδήποτε ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο  χαρακτηρίζοντας την παραπομπή του ως «συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μάγισσας στην ιστορία της πολιτικής».

«Νομίζω ότι προκαλεί τεράστιο θυμό. . . και τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα μας », πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε καμία βία». Παράλληλα υπερασπίστηκε την φλογερή ομιλία που έδωσε στους υποστηρικτές του προτού ο όχλος εισβάλει στο Καπιτώλιο. «Οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό που είπα ήταν εντελώς κατάλληλο».

Έρχονται οι «πατριώτες»

Να σημειωθεί ότι περίπου 4000 ένοπλοι οπαδοί του Τραμπ προετοιμάζονται να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν για να μην μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να μπουν μέσα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του FΒΙ που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ σε σύσκεψη στο Κογκρέσο.

«Γίνεται λόγος για πολιορκία του Καπιτωλίου από 4.000 ένοπλους “πατριώτες” για να εμποδίσουν τους Δημοκρατικούς από το να εισέλθουν», αναφέρει στο CNN ο Κόνορ Λαμ, Δημοκρατικός από την Πολιτεία της Πενσιλβάνια.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube