Weather Icon
Βέλγιο , Τουρκία 28 Ιανουαρίου 2021

Απόφαση απέλασης κατά του Τούρκου ιμάμη από το Βέλγιο

Απόφαση απέλασης κατά του Τούρκου ιμάμη από το Βέλγιο

Το Βέλγιο αποφάσισε να απελάσει τον ιμάμη του Πράσινου Τζαμιού (Groen Moskee) του Γραφείου Θρησκευμάτων στην πόλη Helchteren, χωρίς να παρατείνει την άδεια διαμονής του λόγω των αντι-ομοφυλοφιλικών απόψεών του.

Η φλαμανδική κυβέρνηση έχει επίσης αναλάβει νομική δράση για να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του Πράσινου Τζαμιού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ιμάμης του Πράσινου Τζαμιού στο Χούθαλεν – Helchteren, κοντά στην πόλη Genk, μοιράστηκε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Facebook λέγοντας ότι “η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια, προκαλεί αποσύνθεση και απαγορεύεται από το Ισλάμ”.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του BBC, ο ιμάμης υπενθύμισε επίσης στο αμφιλεγόμενο αντι-ομοφυλοφιλικό κήρυγμα του Προέδρου των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ali Erbaş. Ευχαρίστησε επίσης έναν οπαδό που έγραψε “Η ομοφυλοφιλία είναι ο ιός του καπιταλισμού και της δημοκρατίας”.

Ο Sammy Mahdi, Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην παρατείνει την άδεια παραμονής του ιμάμη, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο για 3 χρόνια. “Όσοι έρχονται στην κοινωνία μας για να σπείρουν μίσος δεν έχουν θέση εδώ”, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός.

Ο εν λόγω ιμάμης, που διορίστηκε εκεί από την Τουρκία, από τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων, υπέβαλε αίτηση ανανέωσης άδειας διαμονής και εργασίας στο Γραφείο Μετανάστευσης τον περασμένο Οκτώβριο στο Βέλγιο. Οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του ιμάμη με το επιχείρημα ότι “ενδέχεται να βλάψει τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια” λόγω των αντι-ομοφυλοφιλικών απόψεών του.

Αναφέρθηκε ότι η βελγική κυβέρνηση θα ζητούσε από τον Τούρκο ιμάμη, του οποίου η άδεια διαμονής δεν παρατάθηκε, να φύγει από τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mahdi είπε, “Δεν μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο τον στιγματισμό της ομοφυλοφιλικής κοινότητας και τη διάδοση τέτοιων μηνυμάτων. Εάν έχετε το δικαίωμα να εργαστείτε στο Βέλγιο ως ιμάμης, έχετε ένα υποδειγματικό καθήκον. Όποιος δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις αξίες μας θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες “.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Ενσωμάτωσης της Φλαμανδίας Bart Somers έχει επίσης αναλάβει νομική δράση για την ανάκληση της άδειας του Πράσινου Τζαμιού. Ο Σόμερς σημείωσε ότι «το Πράσινο Τζαμί κινδυνεύει να χάσει την άδεια λειτουργίας του, με το σκεπτικό ότι διαδίδει μίσος και διακριτικά μηνύματα εναντίον της κοινότητας των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ».

Ο δήμαρχος του Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα εξετάσει σοβαρά το θέμα του Πράσινου Τζαμιού. “Τα μηνύματα διακρίσεων που αντιτίθενται στο δημοκρατικό, συνταγματικό κράτος είναι απαράδεκτα. Ο δήμος μας αποδίδει μεγάλη σημασία στην ισότητα και την ανεκτικότητα”, δήλωσε ο δήμαρχος.

Ένας αξιωματούχος της διοίκησης του Πράσινου Τζαμιού είπε στο BBC Turkish ότι τον εξέπληξε η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης και ότι θα συναντηθεί με τον δικηγόρο την Πέμπτη για την απαραίτητη νομική ενέργεια. Ο διευθυντής του τζαμιού, λέγοντας “δεν το ξέρω, το έχω ξεχάσει”, απέφυγε να δηλώσει το όνομα του ιμάμη, που ήταν ο στόχος των κατηγοριών.

Πηγή: ahval

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube