Weather Icon
ΗΠΑ , Πολιτική 6 Ιανουαρίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον: Εισέβαλαν στο Καπιτώλιο οπαδοί του Τραμπ – Διακόπηκε η συνεδρίαση

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον: Εισέβαλαν στο Καπιτώλιο οπαδοί του Τραμπ – Διακόπηκε η συνεδρίαση

Άγρια επεισόδια σημειώνονται στην Ουάσινγκτον, έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου, με οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρούν να εισβάλουν ώστε να διακόψουν τη διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Είχε προηγηθεί η διχαστική και εξοργιστική ομιλία του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαμήνυσε πως δε να αποδεχθεί ποτέ την ήττα του. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, φυγαδεύτηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που βάσει του αμερικανικού συντάγματος προήδευε της διαδικασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τους New York Times διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση, ενώ ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Η αστυνομία κάνει χρήση κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, προειδοποιώντας ότι θα γίνουν συλλήψεις. Η εκπρόσωπος του Κογκρέσου Χάλει Στίβενς γράφει στο Twitter: «Κατέφυγα στο γραφείο μου. Το διπλανό κτίριο έχει εκκενωθεί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να το γράψω αυτό».

Έπειτα από το ξέσπασμα βίας, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να ηρεμίσει τα πνεύματα. «Παρακαλώ υποστηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας, μείνετε ειρηνικοί», έγραψε σε ένα tweet.

Ο Τραμπ παρακίνησε τους διαδηλωτές;

Κλείνοντας την ομιλία του, o Ντόναλντ Τραμπ παρακίνησε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν προς το Καπιτώλιο. «Θα περπατήσουμε την λεωφόρο Πενσλιβάνια – λατρεύω την λεωφόρο Πενσιλβάβνια – και θα κατευθυνθούμε προς το Καπιτώλιο» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους Ρεπουμπλικανούς μας – τους αδύναμους γιατί οι ισχυροί δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας – θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε την περηφάνια και την τόλμη που χρειάζονται προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ας περπατήσουμε στην λεωφόρο Πενσιλβανια» είπε.

Χωρίς να υπολογίζει τη λαϊκή ετυμηγορία και τις κρίσιμες συνθήκες πανδημίας, έκανε λόγο για προστασία της Δημοκρατίας, νοθεία και ανοιχτά μίλησε για κλοπή από μέρους των Δημοκρατικών. «Πιστεύει κανείς ότι ο Μπάιντεν έλαβε 80 εκατομμύρια ψήφους;», αναρωτήθηκε ο Τραμπ, ενώ τόνισε πως με τον Μπάιντεν θα καταστραφεί η χώρα και ότι αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή.

«Έχουν χάσει τον έλεγχο, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, επικαλούμενοι την πανδημία, τρέχουν με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν θα το αφήσω να συμβεί. Οι Δημοκρατικοί είναι αξιοθρήνητοι», τόνισε ο Τραμπ, ανεβάζοντας τους τόνους. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τη χώρα μας και το σύνταγμα μας. Οι πολιτείες θέλουν επανεκλογή. Ο Μάικ Πενς να κάνει το σωστό  αμφισβητώντας την εκλογική διαδικασία.Με εμενα θα είστε πιο ευτυχισμένοι», συμπλήρωσε με σαφή επίκληση στο συναίσθημα, εστιάζοντας και πάλι στην υποτίμηση από τη μεριά Μπάιντεν του μότο «η Αμερική πάνω από όλα».

«Δεν έχει συμβεί στο παρελθόν τέτοιο κύμα συμπαράστασης», είπε, δε, ο Τραμπ. «Εάν ο Πενς δεν κάνει το σωστό θα είναι μια λυπηρή ημέρα για τη χώρα. Με την αδυναμία δεν νοείται κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Τραμπ, προβάλλοντας το έργο στη διάρκεια της θητείας του, στον αμυντικό και υγειονομικό τομέα.

Αδειάζει Τραμπ ο Πενς

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο Πενς παρουσίασε τα επιχειρήματά του σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, ζήτησε από τον Μάικ Πενς, ο οποίος προεδρεύει αυτής της συνεδρίασης, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube