Weather Icon
ΗΠΑ 11 Ιανουαρίου 2021

Αυξάνεται η στήριξη υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ

Αυξάνεται η στήριξη υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά κατά την διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Ντάλτον της Τζόρτζια, στις 4 Ιανουαρίου 2021. (AP Photo/Brynn Anderson)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WSJ»). Αυξήθηκε η υποστήριξη μεταξύ των Δημοκρατικών για την  καθαίρεση του προέδρου Τραμπ λόγω της αιματηρής εφόδου στο Καπιτώλιο και ένας νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δήλωσε ανοιχτός σε ένα τέτοιο μέτρο, την ώρα ο πρόεδρος παρέμεινε εκτός δημόσιας θέας και οι Αρχές αποδίδουν κατηγορίες σε περισσότερους ταραχοποιούς.

Ενας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών βουλευτών έχει υπογράψει ένα και μόνο άρθρο καθαίρεσης μέχρι το Σάββατο, το οποίο τρεις βουλευτές αναμένεται να το παρουσιάσουν τη Δευτέρα στη Βουλή. Το ενιαίο άρθρο της κατηγορίας επικεντρώνεται στη βίαιη παραβίαση του συγκροτήματος του Καπιτωλίου την Τετάρτη και κατηγορεί τον Πρόεδρο για υποκίνηση εξέγερσης.

Παράλληλα, ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών φαινόντουσαν να είναι πρόθυμοι να κατηγορήσουν τον κ. Τραμπ, αν και το χρονοδιάγραμμα και τα διαδικαστικά μιας τέτοιας κίνησης παρέμειναν αβέβαια το Σάββατο.

Ο γερουσιαστής Πατ Τούμεϊ (Pat Toomey), Ρεπουμπλικανός από την Πενσυλβάνια, δήλωσε το Σάββατο στο «Fox News» ότι πίστευε πως ο κ. Τραμπ είχε διαπράξει ενέργειες που απαιτούσαν καθαίρεση και δεν ήταν πλέον ικανός να υπηρετήσει. Και την Παρασκευή, ο Ρεπουμπλικανός από τη Νεμπράσκα γερουσιαστής Μπεν Σάσε (Ben Sasse», είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης Τραμπ, ενώ η γερουσιαστής Λίζα Μακρόφσκι (Lisa Murkowski) Ρεπουμπλικανή από την Αλάσκα, κάλεσε τον Πρόεδρο να παραιτηθεί.

Ενας από τους συγγραφείς του άρθρου, ο βουλευτής του Ροντ Αϊλαντ, Ντέιβιντ Σίσιλιν (David Cicilline), δήλωσε το Σάββατο στο «CNN» ότι έχουν ήδη 185 βουλευτές που στηρίζουν την κατάθεση του άρθρου και ελπίζουν  να προσεταιριστούν και μερικούς Ρεπουμπλικανούς από αυτούς τους πάνω από 150 που διαφώνησαν με την εξέγερση της Τετάρτης.

«Εχουμε την ευθύνη να τον καταστήσουμε υπεύθυνο αναλαμβάνοντας αυτήν την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Σίσιλιν στο «CNN».

Οι άλλοι δύο Δημοκρατικοί βουλευτές είναι ο Τεντ Λιέου (Ted Lieu) από Καλιφόρνια και ο Τζέιμι Ράσκιν (Jamie Raskin) από το Μέριλαντ.

Ενα άρθρο παραπομπής (article of impeachment) του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν θα κατατεθεί σήμερα Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε το Σάββατο ο Δημοκρατικός πολιτικός Τεντ Λου, μέλος του σώματος αυτού του Κογκρέσου, στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNN».

«ολοι μας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής Νάνσυ Πελόζι θα προτιμούσαμε ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί, ή ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να δείξει πως έχει σπονδυλική στήλη και για χάρη του εαυτού του και της οικογένειάς του να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία» του Συντάγματος, ανέφερε ο Λου.

«Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, τότε τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το άρθρο της παραπομπής, που αφορά υποκίνηση ανταρσίας, κι αναμένουμε πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Λου, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους το κατηγορητήριο, σημείωσε ότι συν-εισηγητές του θα είναι 180 Δημοκρατικοί βουλευτές. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου μεταξύ άλλων κατηγορείται για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στα άρθρα μομφής επίσης αναφέρεται η συνομιλία του Ρεπουμπλικανού Προέδρου με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, στην οποία ο Τραμπ ζητά από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να «βρουν» σχεδόν 11.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.

Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Η παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019, όμως η Γερουσία όπως αναμενόταν από τους περισσότερους παρατηρητές τον αθώωσε, τον Φεβρουάριο του 2020.

Πηγή:  Εθνικός Κήρυξ     

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube