Weather Icon
Τουρκία 18 Ιανουαρίου 2021

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Ο Ερντογάν σύντομα θα εξουδετερωθεί και θα χάσει την εξουσία»

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Ο Ερντογάν σύντομα θα εξουδετερωθεί και θα χάσει την εξουσία»

 Ο Πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό κηδεμονία και ότι σύντομα θα εκκαθαριστεί.

“Ο Ερντογάν βρίσκεται επί του παρόντος υπό την εποπτεία-κηδεμονία των στρατιωιτκών κύκλων που έκαναν το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997, εις βάρος του Ερμπακάν. Θα εκκαθαριστεί στο επόμενο στάδιο”, δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Αναφέρθηκε επισης στην επίθεση που δέχτηκε ο Αντιπρόεδρος του κόμματός του, Selçuk Özdağ, σημειώνοντας ότι η επίθεση είχε ως στόχο να σκοτώσει τον Özdağ.

Ο Νταβούτογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Karar TV, υπογραμίζοντας ότι “οι κύκλοι που θέλουν να επιβάλλουν στην Τουρκία ένα ανελεύθερο αυταρχικό καθεστώς, έχουν περικυκλώσει τον Ερντογάν. Προειδοποιώ τον κ.Ερντογάν ότι από τούδε και στο εξής, με την πρώτη ευκαιρία, θα τον ανατρέψουν και θα επιβάλουν στην Τουρκία ένα αυταρχικό καθεστώς”.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Νταβούτογλου έχουν ως εξής:

 «Ο Αντιπρόεδρος του κόμματός μας, Selçuk Özdağ, εγχειρίστηκε χθες. Πρόκειται για μια επίθεση με σκοπό την δολοφονία. Στην πραγματικότητα ήταν πέντε άτομα που του επιτέθηκαν, οι δύο από τους οποίους ήταν ένοπλοι οπλισμένοι. Εάν ο Selçuk Özdağ δεν είχε ενεργήσει προσεκτικά, με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του, σήμερα θα μιλούσαν στην κηδεία του λέγοντας «Ήταν πολύτιμος πολιτικός, είμαστε πολύ λυπημένοι».

Όταν ήμουν πρωθυπουργός, τέσσερις φορές πρότεινα στον Μπαχτσέλι να μπει το κόμμα του σε κυβέρνηση συνασπισμού. Του ζητήσαμε να μας δώσει στελέχη του, να τα κάνουμε υπουργούς. Ο Tuğrul Türkeş δέχτηκε την πρόταση και έγινε υπουργός, αποκαλύπτοντας το παιχνίδι του Μπαχτσέλι . Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του MHP δίνει πολύ επικίνδυνα μηνύματα. Ο Μπαχτσέλι τροφοδοτεί επίσης τη γλώσσα της πόλωσης. Προσπαθούν να παρασύρουν την Τουρκία σε έναν κύκλο πολιτικής βίας. Αυτή η πορεία είναι πολύ ανησυχητική.

Υπήρξε μια προσπάθεια να λυντσάρουν και τον ο κ. Kılıçdaroğlu πριν λίγο καιρό. Προσπάθησαν να επιτεθούν στο σπίτι της κ. Akşener. Υπήρξαν πραγματικές πιέσεις και απειλές εναντίον των δημοσιογράφων. Βλέπω μια διαδικασία όπου οι απειλές και οι προσβολές γίνονται κανονικότητα και αυτό με ανησυχεί σοβαρά.

Η κοινωνική αναταραχή προκαλείται αρχικά να ομαλοποιήσει τις αυταρχικές τάσεις ή ακόμη και να αυξήσει τις αυταρχικές τάσεις. Στην Τουρκία, είναι επίσης μια οικονομική κατάσταση, που έχει ήδη προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, ενώ είναι πολύ ανησυχητική και η ανεργία των νέων από μόνη της. Αυτές τις επιθέσεις πρέπει να τις καταδικάζουν όλα τα κόμματα. Δυστυχώς, οι ηγέτες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν έχουν καταδικάσει την επίθεση.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Selçuk Özdağ και δεν του είπε ούτε “τι κάνεις, περαστικά”, ούτε ότι “θα βρούμε και θα τιμωρήσουμε τους δράστες”. Στο τηλεφώνημα που έγινε 10 ώρες μετά το περιστατικό, ο Ερντογάν είπε τα εξής: «Selçuk Bey, τι γίνεται, όλα καλά; Είσαι στην Άγκυρα;” Και μιλάμε για μια επίθεση και μια πληγή που για να κλείσει χρειάστηκαν 17 ράματα.

Τι είδους γλώσσα θα χρησιμοποιούσε ο κ. Ερντογάν αν ένας από τους σημερινούς βουλευτές του κόμματος AKΡ δεχόταν μια τέτοια επίθεση ενώ πήγαινε στην προσευχή της Παρασκευής;

Ο αναπληρωτής πρόεδρος ενός κόμματος στην καρδιά της Άγκυρας δέχεται μια ένοπλη επίθεση. Αμέσως μετά δέχεται επίθεση και ο δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη. Έχουν περάσει 48 ώρες, οι δράστες δεν βρέθηκαν, ή βρέθηκαν και το κρύβουν. Υπάρχει μια προσπάθεια να μετατραπεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε επιλογή μεταξύ «προδοτών» και «πατριωτών» και να γίνει αυτή η εκλογή υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Το βλέπω αυτό και προειδοποιώ, κύριε Πρόεδρε, το τέλος αυτού του δρόμου δεν είναι επικίνδυνο.

Ο Αντιπρόεδρος του MHP δίνει πολύ επικίνδυνα μηνύματα στην Τουρκία. Εάν ο κ. Μπαχτσέλι διεκδικεί την ενότητα του έθνους, πρέπει να αποφύγει την πολωτική γλώσσα. Ο Μπαχτσέλι σήμερα πολώνει το λαό και χρησιμοποιεί τη γλώσσα της έντασης.

Ο Ερντογάν βρίσκεται υπό την κηδεμονία των κύκλων του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997. Οι κύκλοι που θέλουν να επιβάλλουν στην Τουρκία ένα ανελεύθερο αυταρχικό καθεστώς, έχουν περικυκλώσει τον Ερντογάν. Προειδοποιώ τον κ. Ερντογάν ότι από τούδε και στο εξής, με την πρώτη ευκαιρία, θα τον ανατρέψουν και θα επιβάλουν στην Τουρκία ένα αυταρχικό καθεστώς. Μετά την επιβολή αυτού του καθεστώτος, οι συντηρητικοί στην Τουρκία δεν θα μπορούν πλέον να περπατούν με ψηλά το κεφάλι. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει ο Ερντογάν τις επόμενες εκλογές. Όμως, έστω και αν δεχτούμε ότι με τέτοιες ενέργειες βίας και πιέσεων κερδίσει τις εκλογές, τότε στην κυριολεξία θα είναι αιχμάλωτος των κύκλων του αυταρχισμού, που θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για δημοκρατία στην Τουρκία.

Ένα πράγμα που έκανε ο Ερντογάν τελευταία στην πολιτική του ζωή είναι αυτό: Θεωρεί όλους ως ένα βολικό εργαλείο για χρήση για λίγο. Ο Selçuk Özdağ έθεσε στον Bahçeli μια πολύ απλή ερώτηση. Είπε γιατί καταλάβατε τις 17-25 Δεκεμβρίου. Γιατί επιτέθηκε ο Ορχάν; Ο κ. Ορχάν το χρησιμοποίησε στο άρθρο του ως «βαριά κριτική για τον Μπατσέλι». Είναι σαφές ότι όποιος ακολουθεί αυτές τις ενδείξεις αποκαλύπτει τον λόγο της επίθεσης.

Το μοναδικό πράγμα που έκανε ο Ερντογάν τελευταία στην πολιτική του ζωή είναι αυτό: Θεωρεί τους πάντες ως ένα βολικό εργαλείο για χρήση για ένα διάστημα και μετά τους πετάει. Ο Selçuk Özdağ έθεσε στον Μπαχτσελί μια πολύ απλή ερώτηση. Είπε γιατί ξεπλύνατε τις παρανομίες που αποκαλύφθηκαν τις 17-25 Δεκεμβρίου;. Γιατί επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο Ορχάν; Ο κ. Ορχάν το χρησιμοποίησε στο άρθρο του τον τίτλο «βαριά κριτική στον Μπατσέλι». Είναι φανερό μετά από όλα αυτά, ποιος διοργάνωσε την επίθεση εναντίον του Αντιπροέδρου το κόμματός μας και του δημοσιογράφου.

Ο αριθμός των μελών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) πέφτει, γιατί οι ειλικρινείς εθνικιστές του MHP βλέπουν ότι στο όνομα «εθνικής ενότητας»,  ξεπουλιέται η Τουρκία σε 3-5 ολιγάρχες και στους κατασκευαστές. Υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. “

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube