Weather Icon
Τρομοκρατία 24 Ιανουαρίου 2021

24 Ιανουαρίου 1994: Σαν σήμερα η 17Ν δολοφονεί τον Μιχάλη Βρανόπουλο

24 Ιανουαρίου 1994: Σαν σήμερα η 17Ν δολοφονεί τον Μιχάλη Βρανόπουλο

24 Ιανουαρίου 1994 και η 17Ν αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της για τη δολοφονία του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλου. Μία δολοφονία που, όπως αναφέρει αργότερα σε προκήρυξή της η οργάνωση, είχε αποφασιστεί από τον Ιούνιο του 1993. Εκτελεστές, Δημήτρης Κουφοντίνας και μαζί του ο Σάββας Ξηρός.

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 09:00 το πρωί και ο Μιχάλης Βρανόπουλος φτάνει, με θωρακισμένο αυτοκίνητο που οδηγεί ο Νικόλαος Γρίσπος, στην οδό Σόλωνος 39 στο Κολωνάκι, όπου διατηρούσε δικηγορικό γραφείο. Με το που κατεβαίνει, ένας άγνωστος άνδρας τον πλησιάζει και τον πυροβολεί πέντε φορές εξ επαφής, με 45άρι πιστόλι που η 17Ν είχε διαπράξει στο παρελθόν οκτώ ακόμη φόνους.

Ο Γρίσπος τρέχει να προστατέψει τον Βρανόπουλο, το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να τραυματιστεί και αυτός. Ο εκτελεστής -που στο δικαστήριο θα ειπωθεί ότι είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας- διασχίζει ανενόχλητος την οδό Σόλωνος και ανεβαίνει σε ένα παπάκι που φέρεται να οδηγεί ο Σάββας Ξηρός.

Το μηχανάκι βρέθηκε αργότερα στην οδό Πρασσά και αποδείχθηκε ότι ήταν κλεμμένο, όπως και οι πινακίδες.

Ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μεταφέρεται με ένα ταξί στον «Ευαγγελισμό» και πριν ξεψυχήσει προλαβαίνει να πει «με σκότωσε η 17 Νοέμβρη». Ο αστυνομικός που βρίσκεται μαζί του στο ταξί τον ρωτά πώς το ξέρει και ο Βρανόπουλος αποκρίνεται «μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής», ένα πρόσωπο που ακόμη και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι.

Την ίδια ώρα, ο οδηγός του, μεταφέρεται επίσης με ταξί στο «Ιπποκράτειο» και όντας ελαφρύτερα τραυματισμένος τη γλιτώνει.

για τη συνέχεια F-NEWS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube