Weather Icon
Τουρκία 29 Δεκεμβρίου 2020

Υπόθεση των 100 kg ηρωίνης του τουρκικού βαθέος κράτους: “Δεν μπορείτε να με ερευνήσετε, είμαι διπλωμάτης”

Υπόθεση των 100 kg ηρωίνης του τουρκικού βαθέος κράτους: “Δεν μπορείτε να με ερευνήσετε, είμαι διπλωμάτης”

Άρθρο του Tolga Şardan
[email protected]

Παρά την κρατική παράδοση του παρελθόντος, η κυβέρνηση έχει καθιερώσει την αρχή να αναθέτει ορισμένα κρατικά καθήκοντα σε δικά της στελέχη που δεν σχετίζονται με την αποστολή της θέσης που τους τοποθετεί το κομματικό κονκλάβιο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών που τοποθετείται σε θέσεις στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην διπλωμάτης Veysel Filiz που συνελήφθη στη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης με 100 κιλά ηρωίνη.

Παρά την πίεση της Άγκυρας για «απόκρυψη» της υπόθεσης, με απόφαση για απαγόρευση δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ για το θέμα, τελικά το περιστατικό λαθρεμπορίου ήρθε στο προσκήνιο όπως ο νόμος του Μέρφι.

Ο Σύμβουλος Τύπου της Τουρκίας στην Πρεσβεία των Βρυξελλών, Veysel Filiz, είχε ως επιπρόσθετη αποστολή να οργανώσει και τους Τούρκους μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης που κατάγονται από τη Γιοζγάτη.  Αφού έφυγε κακήν κακώς από τις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη της βελγικής αστυνομίας ότι ασκούσε παρακρατική δράση εναντίον Κούρδων και αντιπολιτευομένων, επέστρεψε στην Τουρκία και συνέχισε να ασχολείται με την πολιτική στις τάξεις του ΑΚΡ.

Ακόμα και μετά την ανακάλυψη του φορτίου με τα 100 κιλά ηρωίνη, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του, με στελέχη του ΑΚΡ, από μια εκδήλωση.

Η κατάθεση που έδωσε ο Filiz στο δικαστήριο, μετά το περιστατικό, δημοσιεύθηκε στο T24 την περασμένη εβδομάδα. Συνοπτικά, ο πρώην διπλωμάτης μετέθεσε την ευθύνη στον αδερφό του Χουλούσι Φίλιτς, ο οποίος είχε επίσης ποινικό μητρώο για διακίνηση ναρκωτικών.Ο ίδιος δήλωσε ότι  δεν γνώριζε το λαθρεμπόριο ηρωίνης.

Το παρασκήνιο

Προσπάθησα να διερευνήσω κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα από τις πηγές, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Φιλίζ, ο οποίος ήρθε στην συνοριακή πύλη Χαμζαμπέλι με όχημα στο οποίο βρισκόταν και η οικογένειά του, ήθελε να δείξει το Διαβατήριο Επισήμου (umumi pasaport) στους τελωνειακούς υπαλλήλους και να αποφύγει τον έλεγχο.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, όταν εξέτασαν το όχημα στα αρχεία υπολογιστή, διαπίστωσαν ότι υπήρχε αρχείο ειδοποίησης στο σύστημα σχετικά με το όχημα του Filiz.

Το αρχείο ειδοποίησης σχετικά με το συγκεκριμένο όχημα καταχωρήθηκε από το σύστημα στα κεντρικά γραφεία της Άγκυρας. Όταν χτυπήθηκε ο αριθμός του αυτοκινήτου και βγήκε στην οθόνη η προειδοποίηση, τότε κατέστη υποχρεωτικός ο έλεγχός του.

Στη συνέχεια, οι τελωνειακοί υπάλληλοι είπαν στον Φιλιζ ότι το όχημα θα τραβηχτεί στο σύστημα ακτίνων Χ και θα γίνει λεπτομερής έρευνα.

Μετά από αυτό ο Φιλίζ απευθύνθηκε στους τελωνειακούς υπαλλήλους και είπε «είμαι πρώην διπλωμάτης, δεν μπορείτε να μου κάνετε έρευνα».

Μετά από αυτόν τον ισχυρισμό, οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζήτησαν από την Filiz να το αποδείξει. Αλλά ο Φιλιζ δεν μπόρεσε να δείξει τα έγγραφα για να αποδείξει ότι ήταν διπλωμάτης.

Εν τω μεταξύ, το όχημα τραβήχτηκε στο υπόστεγο για έρευνα μέσω ακτίνων Χ. Στο πρώτο στάδιο, δεν εντοπίστηκε τίποτα. Όμως ο ειδικός σκύλος που συμμετείχε στην έρευνα εντόπισε τη μυρωδιά που προερχόταν από το χώρο αποσκευών του οχήματος.

Σε μια λεπτομερή αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφαιρώντας τις αποσκευές και τα άλλα αντικείμενα που ήταν στο χώρο αποσκευών, βρέθηκε ένα ειδικό διαμέρισμα που κατασκευάστηκε “πολύ επιδέξια”. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι αφαίρεσαν ένα προς ένα πακέτα ηρωίνης συνολικού βάρους 100 κιλών.

Η παράξενη υπεράσπιση του δικηγόρου του Βεϊσέλ Φιλίζ!

Κατά εξέταση του κατηγορουμένου από τον δικαστή, ο δικηγόρος του Φιλίζ διευκρίνισε το ζήτημα της διπλωματικής ταυτότητας.

Ο ύποπτος, ο δικηγόρος του Φίλιτς, ο οποίος διερευνήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών, είπε: «Ο πελάτης μου δεν ζήτησε να μην γίνει έλεγχος με ακτίνες Χ του οχήματος επειδή ήταν διπλωμάτης, όπως αναφέρεται στο πρακτικό ελέγχου του αυτοκινήτου. Απλά είπε ότι ενημέρωσε τους τελωνειακούς ότι έπρεπε να προλάβει κάποιες συσκέψεις που θα γινόταν στην Ευρώπη και ανέφερε ότι ήταν διπλωμάτης, απλά για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην χαθεί χρόνος”.

Αυτή η δήλωση του δικηγόρου ήταν λίγο περίεργη για να σώσει την κατάσταση!

Οι επιλογές της κυβέρνησης

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης είναι ότι ο Φιλίζ, ο οποίος θεωρήθηκε μέλος της ομάδας καταγόμενων από τη Γιοζγάτη, έλαβε το καθεστώς του «διπλωμάτη».

Ο ίδιος και ο δικηγόρος του, εξηγώντας ότι ο Φιλιζ είναι επιχειρηματίας και ότι διαθέτει εταιρείες στο εξωτερικό, επισημαίνει ότι ο κατηγορούμενος έχει χρήματα και δεν έχει ανάγκη να αυξήσει το εισόδημά του από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Παρά την κρατική παράδοση του παρελθόντος, η κυβέρνηση έχει καθιερώσει ως αρχή να αναθέτει ορισμένα κρατικά καθήκοντα στα δικά τους στελέχη που δεν έχουν καμία σχέση με τις αποστολές τέτοιων θέσεων.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών που τοποθετείται σε θέσεις στο εξωτερικό.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών που έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό.

Επειδή υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

Όσον αφορά το παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να ανατίθενται διπλωματικά καθήκοντα σε ένα άτομο που έχει εκτός από την τουρκική και γαλλική υπηκοότητα και διαθέτει εταιρείες στο εξωτερικό. Μια τέτοια κατάληξη, δεν τιμά ένα κράτος.

Φήμη ότι θα διαλύσουν την ομάδα των τελωνειακών

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που έχω λάβει από τοπικές πηγές, το μέλλον της ομάδας που έπιασε τα ναρκωτικά στο όχημα του πρώην διπλωμάτη φαίνεται λίγο σκοτεινό.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα τα μέλη της ομάδας, επειδή η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας.

Υπάρχει ισχυρισμός ότι η ομάδα εξακολουθεί να “βρίσκεται υπό πίεση” παρότι έχουν περάσει τόσες ημέρες μετά το συμβάν, και ότι οι υπάλληλοι θα μετατεθούν σε διαφορετικές μονάδες στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: t24.com.tr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube